Ha egészséges táplálkozásra és ételekre gondolunk, olyasmikre, amivel még fogyni is lehet, egészen biztos, hogy a cukkini és egyéb tökfélék előkelő helyen fognak szerepelni a lehetséges élelmiszerek listáján. Bár ez a zöldség vitaminokban szerényebb, mint mások, számos ásványi anyagot így tartalmaz, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Különösen kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot találni benne nagyobb mennyiségben.
Kiderült azonban, hogy nem biztos, hogy annyira egészségesek ezek a tökfélék, mint elsőre gondoltuk. Pedig nyár végén rengeteg van belőle a kertben és a piacon is – most volna jó belőle minél többet enni.
A cukkini olyan zöldség, amit mindenféle elkészítési módban felhasználhatunk, és bármivel kombinálhatunk, hiszen gyakorlatilag nincs íze. Csak enyhén lédús és zöldségszerű, még süteményekbe is felhasználhatjuk, akárcsak a répát. Akkor miért kellene félni a cukkinitől?
Bizonyos esetekben a cukkini és többi tökféle mérgező is lehet.
A cukkini mérge: a cucurbitacinok
Ezt olvastad már?
Bármennyire is kedvencünk ez a nyári zöldség, még sütés, főzés vagy párolás során sem tudjuk eltávolítani és hatástalanítani a benne található természetes mérget, a cucurbitacint.
A cucurbitacinok a keserű ízű, toxikus vegyületek, amelyek a Cucurbitaceae (tökfélék) családba tartozó növényekben, például uborkában és tökben, de más növényi családokban, sőt gombákban és tengeri puhatestűekben is megtalálhatóak. Ez a vegyület a növények védekezését szolgálja a kártevők ellen, így máris érthető, hogy miért nem tanácsos megenni.
A cucurbitacinokat a hagyományos gyógyászatban is használják daganatellenes tulajdonságaik miatt, de minimális gyulladáscsökkentő hatásuk is van, viszont nagy adagban mérgezőek lehetnek.
Hogyan ismerjük fel a mérgező cukkinit?

A cukkiniben található cucurbitacinok jelenléte nagyon könnyen kimutatható, csak meg kell kóstolni. Ha a zöldség keserű ízű, akkor köpd ki a falatot, és dobd ki a cukkinit. Valójában ugyanezt tesszük az uborkával is, amikor a szár felőli végét megízleljük. Ha keserű, kidobunk belőle egy darabot, igaz?
Mérgező anyagok általában csak a saját magvakból termesztett cukkiniben találhatók. A legerősebb a méreg koncentrációja a túlérett, hatalmas zöldségek magjaiban és a szárak közelében. Érdemes sokkal hamarabb leszedni a cukkinit és inkább a hűtőben tárolni. Élettani szempontból a legértékesebbek a legfeljebb 20 cm hosszú zöldségek, amelyeket meghámozni sem kell.
Tehát ne félj a cukkinitől, csak kóstold meg feldolgozás előtt.
Így kerülheted el a cukkinimérgezést
Viszonylag egyszerű, úgyhogy aggodalomra semmi ok.
- Neveld őket magról, ahogy csak szeretnéd, de a kertészetben vásárolt magokból! Ne használd a saját termésből származó zöldségek magjait.
- A cukkinit kisebb méretben szedd le, és ne hagyd, hogy feleslegesen megnőjön. Ha eltávolítod a kis zöldségeket, a növény több virágot fog hozni, nem kell amiatt aggódnod, hogy nem lesz elég.
- Kóstold meg mindegyik cukkinit a szára felőli végén, hogy keserű-e. Ha az, sajnos ki kell dobni a zöldséget.
- Száraz és meleg időben mindig öntözd meg a cukkinit. „A vízhiány, nem megfelelő talaj, kártevőfertőzés vagy növénybetegség esetén a toxin elkezdhet képződni, és koncentrációja a biztonságos határérték fölé emelkedhet” – mondta Tomáš Moravec botanikus, a Cseh Tudományos Akadémia Kísérleti Botanikai Intézetének munkatársa.
Ha valami jót ennél a cukkiniből, próbáld ki ezt a receptet
Fotó: