Konyha

A gyomorsavat is leköti a belek legjobb barátja: 11 tipp és recept birsalmához és -körtéhez

Van egy almafajta, amibe nyersen ugyan nem haraphatunk bele jóízűen, viszont rendkívül finomakat főzhetünk belőle. A most érő illatos gyümölcsnek még gyógyhatása is van!
sok birsalma rusztikus tálon

Illatozik tőle a szoba

Van olyan fajtája, amelyik alma- és van, amelyik körteformájú, ezért birskörtének is nevezik. Ha még nem elég sárga, szobahőmérsékleten érlelhetjük, kellemes illatot áraszt. Nyersen kemény és savanyú, megtisztítani sem egyszerű, mert a szőrös héj sértheti a kezünket.

  • Amikor viszont óvatosan meghámoztuk és feldaraboltuk, főzhetünk belőle kompótot, lekvárt, mártást, tölteléket, sőt csatnit is, mézzel, csilivel, mazsolával, fahéjjal, gyömbérrel, ecettel.
  • Aromáit átadja a többi alapanyagnak, jó köret lehet karakteres húsok, vadételek mellé.
  • Kacsához, de babos ételekbe is illik, és savanyú káposztában is remek aromaanyag.
  • Készülhet belőle szörp, szirup, likőr, pálinka, édességnek pedig meg is süthetjük, diót, mézet helyezve bele.

Fanyar ízek, különleges trükkök

5 Fotó megtekintése

A gyomorsavat is leköti a belek legjobb barátja: 11 tipp és recept birsalmához és -körtéhez

birsalma szörp
Még több +
birsalma kompót
Még több +
birsalmasajt
Még több +
a lekvárját süteményekbe is töltheted
Még több +
Kicsit fanyar, de igazi különlegesség a birsalma
Még több +
  • A szőrös héját papírtörlővel dörzsölhetjük le, majd vízzel öblítsük le. Vigyázat, enélkül mindenhez odatapadhatnak a szőrei!
  • Húsa ugyanúgy megbarnul, mint az almáé, érdemes citromlével meglocsolni, vagy a főzővizébe citromlevet önteni.
  • Levét nyersen ételek, italok savanyítására használhatjuk, aromásabb, mintha ecetet tennénk hozzájuk.
  • Ha sütőzacskóban sütjük a húst, a befűszerezett szeletek mellé tegyünk néhány birsszeletet. Kitűnő aromát adnak, és a köretben is felhasználhatjuk őket.

Ez is érdekelhet: Paradicsomtartósítás otthon: így tedd el télire a nyarat üvegekbe, aszalva – 10 tipp

A legjobb savlekötő

A gyümölcs leve csökkenti a gyomorsav szintjét, rostjai segítik az emésztést, gyerekek is fogyaszthatják. A beleket is gyógyítja, véd a gyulladásos betegségektől. 10 dkg birsalma alig több mint 50 kalóriát tartalmaz, hasznos eleme a diétának. A benne lévő flavonoidok csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásokat, a szívbetegségek ellen is védhetnek, valamint erősítik az immunrendszert. Magas C-vitamin-tartalma mellett kálium és magnézium is jelentős mennyiségben található benne.

Birsalmasajt

Ez az édes csemege nem magyar találmány, több ország gasztronómiájában is létezik: a birs magas pektintartalma miatt előfordulhatott, hogy nagyon sűrű lett a belőle készült lekvár, és formába öntve meg is szilárdult, olyan lett, mint a sajt. Dióval, mogyoróval dúsítva egész télen fogyasztható édes csemege lett belőle. A birset cukros-citromos vízben – héjával vagy anélkül – puhára főzik, átpasszírozzák, beleteszik az ízesítőket, formába öntik, és hűvös helyen hagyják dermedni-szikkadni legalább egy hétig (közben néha megforgatva).

Birsalmacsatni

Az indiai eredetű mártás, a csatni alapváltozatát számtalan más hozzávalóval gazdagíthatjuk.

  1. Egy kiló birsalmát megtisztítunk, kis kockákra vágjuk, és 40 dkg barna cukorral, 2 dl almaborecettel, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, borssal, mazsolával együtt, mint egy lekvárt, összefőzzük. Nem kell, hogy teljesen sima legyen, jobb is, ha darabos.
  2. Nagyon finom, ha fokhagymával, friss gyömbérrel, újhagymával, citrom- vagy narancsdarabokkal, csilipaprikával, balzsamecettel, kakukkfűvel ízesítjük.

Ez is érdekelhet

Fotó: gettyimages