Otthon és Kert

A kertész titkos módszere: 5 trükk, amivel a fűszernövényeidet télen is életben tarthatod

A fűszernövények és a gyógynövények igazi kincsek a konyhában. Lássuk, mit tehetsz értük télvíz idején, hogy a hideg hónapokban is biztonságban legyenek.
fűszernövények sorban

Ősszel ugyanúgy, mint a veteményesben, a gyógy-, és fűszernövények esetében is résen kell lenni, hogy a hideg hónapok alatt minél nagyobb biztonságban legyenek. Az első és legfontosabb szabály, hogy amit csak lehet, vigyél be a teleltető helyiségbe. Amikor az előrejelzések alapján már csak 5 fok körül alakul az éjszakai hőmérséklet, elérkezett a cselekvés ideje.

Bazsalikom gondozása ősszel

A bazsalikom például egynyáriként tartható Magyarországon, tehát tavasszal magról vethető, majd az első fagyok eljöttével kipusztul. Előtte azonban virágzik és magot érlel. Ezt megteszi a nyár folyamán is, de akkor általában kicsípjük a virágját, hogy bokrosodjon, és minél több levelet fejlesszen.

  • Ősszel érdemes leszedni róla az érett magokat, hogy jövőre legyen mivel szaporítani.
  • A legjobb, ha már barnulnak a magok, mert ekkorra biztosan beérettek.
  • A zölden szedett, de utóérlelt mag is használható, de előfordulhat, hogy rosszabbul csírázik.
  • Magát a növényt se hagyd kint télre. Érdemes egy-két fejlettebb példányt kiásni és becserepezni, így a lakásban tovább nevelhető még egy ideig, és friss levéllel is ellát.

Fűszernövények őszi begyűjtése

Szedj szárítani való zöld hajtásokat a mentákról, szárítsd le őket csokorba kötve, lógatva. Ezekből télen is finom tea készíthető.

Érdemes szedni még kakukkfüvet, szurokfüvet (oregano), rozmaringot is, melyek kiszárítva, morzsolva, fűszerként felhasználhatóak a tél folyamán.

Arra ügyelj, ha a közelmúltban permetezted a növényállományt, a szedéssel várd meg, míg lejár a szer élelmezésügyi várakozási ideje, mert ha előbb takarítod be, nem biztos, hogy ugyanannyi idő alatt távozik a szer a növényből, mintha az a tövön tovább él.

Ez is érdekelhet

Be a házba a fagyoskodókkal

Gondolj a fagyérzékeny növényekre is. Hazánkban, általánosságban a rozmaring és a babér nem télálló. Persze, vannak kivételek: például enyhe télen, védett helyen életben maradhatnak, de erre nincs garancia.

Kiültetheted őket a nyári hónapokra a kertbe, jobban fejlődnek, egyenletesebb a víz és tápanyagellátásuk is, tehát megéri. Ősszel azonban a fagyok előtt ki kell ásnod a töveket. Fontos, hogy vágd vissza a lombjukat, mert ásás közben elvágod a gyökereiket is. A kisebb gyökértömeg pedig csak kisebb lombfelületet képes ellátni, így ez az eredményesség kulcsa.

A levágott lomb hasznosítható fűszerként, így kárba biztosan nem vész. Helyezd el őket 5-8 fokos, hűvös, világos helyre, és a becserepezést követően bőven öntözd meg, majd a későbbiekben igen mérsékelt öntözés mellett tartsd őket tavaszig, amikor újra kiültetheted őket a kertbe.

Fűszernövények őszi metszése

fűszernövények sorban
A fűszernövények és a gyógynövények igazi kincsek a konyhában

A metszés ezúttal is fogas kérdés: biztosan szeretnéd a fűszerkertet, illetve a gyógynövényeket is úgy otthagyni télre, hogy ha ránézel, jól mutasson. Azonban ez nem mindig kivitelezhető, mert a növények összenőnek, egymásra borulnak, a fagyok beálltával elszáradnak.

Ha ősszel metszed őket, akkor ugyan könnyű fazonírozni a kertet, ám a hó és az ónos eső alaposan átrendezheti a koncepciót. Éppen ezért, tavaszra érdemes hagyni ezeket a munkákat. Ekkor már egyértelmű lesz, hogy mely ágak maradhatnak, és melyek nem, mi tört össze, fagyott el, és mi nem.

  • Hagyd tehát a levendulát, zsályát, kakukkfüvet is, úgy ahogy van.
  • Amiket viszont bátran metszhetsz: a citromfű, a menta, és az oregánó.

Öntözés

Ha balkonon tartod a növényeket, cserépben, dézsában, esetleg ládában, annyit tehetsz értük, hogy védettebb helyre húzod őket, közel a falhoz, ajtóhoz, esetleg egy beugróba. Ha nagyon óvni szeretnéd a társaságot, bebugyolálhatod a cserepeket jutazsákba, így talán kevésbé fagynak át.

Fontos, hogy a cserepes növényeket a tél folyamán, enyhe napokon öntözni kell, mert kiszáradhatnak.

Fotó: archív