Konyha

Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok

A tökéletes piskótatekercs elkészítése nem mindig könnyű. Kivéve, ha ismered ezt a pofon egyszerű trükköt, amivel nem reped be, amikor felcsavarod a töltelékkel.
epres krémes piskótatekercs

A piskótatekerccsel annyi minden történhet, ami miatt nem lesz tökéletes: elreped a tészta, kifolyik a töltelék, nem sikerül feltekerni sem… A Marie Claire azonban talált egy pofon egyszerű megoldást, amivel ez az összes egyszerre elkerülhető.

Mi valójában a piskótatekercs?

Hívhatod roládnak vagy tekercsnek, a lényeg ugyanaz: krém vagy lekvár feltekert vékony piskótalapban. Karácsonykor kívülről is krémmel borítjuk, ez a klasszikus fatörzs torta.

  1. A világ számos országában készítik: az európai változatoknál a piskóta állaga általában szárazabb a lekvárok és cukormázak használata miatt.
  2. Az ázsiai változat ezzel szemben sokkal könnyebb, chiffon alapból készül, és lágy tejszínhabbal töltik.

Miért repedhet meg a piskótatekercs?

epres krémes piskótatekercs
Ügyelj a töltelék mennyiségére

Annak, hogy megreped a piskótatekercs teteje, több oka is lehet, talán valamelyik hibát már te is elkövetted:

  • túlsütötted a tésztát, így az kiszáradt és elvesztette a rugalmasságát,
  • túl szorosra tekerted, vagy hagytad, hogy túlságosan kihűljön,
  • rosszul verted fel a tojásokat, ami laposabb, kevésbé stabil piskótát eredményez,
  • túlkeverted a masszát, így túl sok glutén keletkezett,
  • vajat használtál olaj helyett, amely hűlés közben megmerevedhet és merevvé teszi a tésztát.

A tökéletes piskóta alaptészta receptjét korábban már megmutattuk, ha azt használod, nem lesz ilyen gondod.

Hogyan előzhetjük meg a piskótatekercs repedését?

Ez is érdekelhet

Érdemes rögtön sütés után konyharuhába tekerni a piskótát, mert ilyenkor a leghajlékonyabb. Sokan enyhén nedves konyharuhát használnak erre a célra, ami egy szuper ötlet, még rugalmasabb lesz tőle a tészta, és éppen ez a lényeg.

  • Előtekerés: tekerd fel a meleg tésztát egy tiszta konyharuhával a töltelék nélkül, így „megtanítjuk” a piskótát a formára, később könnyebben megtartja, amikor már benne lesz a töltelék.
  • Gyengédség: óvatosan tekerd ki a tésztát és ne akard túltölteni lekvárral vagy krémmel.

Ha egy keveset keversz ebből a piskóta tésztájába, nem esik be a közepe.

Ha mégis berepedt a piskótatekercs

Akkor legelőször is ne ess kétségbe! A bejgli sem attól finom, mert mindig szépen sikerül, mégis mindig elfogy.

  • Ha nagyon nem tetszik a végeredmény, vágd fel a tekercset és rendezd poharakba gyümölccsel.  Máris kaptál egy finom pohárdesszertet. Nyomj a tetejére tejszínhabot, senki nem fog panaszkodni.
  • Vond be kívülről is krémmel a tekercset: a „vakolat” eltakarja a repedést.

Fotó: gettyimages