Konyha

Soha többet nem veszel pékárut: liszt nélküli, egyperces mikrós kenyér recept olcsón

Nem több, mint két perc alatt elkészül, és még liszt sem kell ehhez a „bögrés” kenyérhez, amit édes és sós feltéttel is fogyaszthatsz.
mikróban készült bögrés kenyér

Villámgyors kenyér fehér liszt nélkül

Ha te is kerülöd a fehér lisztet, és szeretnél egy gyors, egészséges alternatívát, akkor ez az üveges, vagy bögrés kenyér recept neked való! Nem kell hozzá élesztő, nincs benne cukor, és mindössze egy perc alatt elkészítheted a mikróban. Ez lesz az új kedvenced, ha gluténmentes vagy alacsony szénhidráttartalmú  ételeket kell enned. Az alaprecept ráadásul számtalan módon variálható és a kis zsömlék vagy kenyérkék édes vagy sós feltéttel is finomak, a tésztát pedig magvakkal, dióval vagy akár fűszerekkel feldobhatod.

Ez a recept nemcsak praktikus, hanem tápláló is. Mandulaliszt, zab vagy más gluténmentes liszt adja az alapját, így nemcsak a fehér lisztet kerülöd el, hanem extra rosthoz és egészséges zsírokhoz is jutsz. Tökéletes megoldás rohanós reggeleken, amikor nincs idő hosszasan sütögetni, de mégis valami frisset és házit ennél.

Miért fogod imádni ezt a receptet?

Gyors és egyszerű: Kevesebb mint 2 perc alatt elkészül mikrózással és bekeveréssel együtt, így ideális a legzsúfoltabb napokon is.

  • Egészséges összetevők: Nincs benne fehér liszt, cukor vagy élesztő, csak tápanyagban gazdag összetevők.
  • Jól variálható: Édes vagy sós, magvakkal, dióval, fűszerekkel? Bárhogyan variálhatod!.
  • Egyadagos: Nem kell nagy mennyiséget sütni, mindig frissen készítheted el.

Bögrés kenyér hozzávalók (alaprecept)

bögrés kenyér recept
Bizony, bögrében vagy egy kis üvegtálban is készíthetsz kenyeret
  • 2 evőkanál mandulaliszt (vagy zabliszt gluténmentes változathoz)
  • 1 evőkanál őrölt lenmag (vagy chia mag)
  • ½ teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1 nagy tojás
  • 1 evőkanál tej (növényi vagy állati)

Opcionálisan adhatsz hozzá ízesítőket, például fahéjat, kakaóport, vanília kivonatot. Extra feltétnek választhatsz apróra vágott diót, magvakat, kókuszreszeléket. A sós változathoz adhatsz reszelt sajtot, fűszernövényeket, fokhagymaport.

Már csak ennyiféle változatból is gyakorlatilag minden nap másmilyen kenyeret ehetsz.

Ezeket olvastad már?

  1. 10 gyönyörű évelő virág, amit szeptemberben szaporíthatsz egyszerűen: itt a lista
  2. Szebb, mint a hortenzia és a fagyokig virágzik: bármely előkert dísze lehet ez a pompás bokor
  3. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Készítsd elő az edényt. Használj mikrózható bögrét vagy üveget, amely legalább 2,5 dl űrtartalmú. Kend ki vékonyan olajjal vagy vajjal, hogy ne ragadjon bele a tészta.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat. Egy tálkában keverd össze a mandulalisztet, lenmagot, sütőport és a sót. Ha édes vagy sós fűszereket használsz, most add hozzá.
  3. Add hozzá a nedves hozzávalókat: törd bele a tojást, öntsd hozzá a tejet, és keverd simára. Ha szeretnél diót, magvakat vagy kókuszreszeléket, most forgasd bele.
  4. Sütés a mikróban: öntsd a masszát a bögrébe vagy üveg edénybe, tedd a mikróba, és süsd magas fokozaton 60–90 másodpercig. A kenyér akkor jó, ha kissé megduzzadt és tapintásra szilárd. Ne lepődj meg, meg fog emelkedni, de ne süsd túl, mert kiszáradhat!
  5. Hűtsd le és tálald: Hagyd állni 1 percig, majd óvatosan vedd ki az üvegből, bögréből. Vigyázz vele, mert nagyon forró lesz! Vágd félbe, és ha extra ropogós textúrát szeretnél, pirítsd meg.

Tálalási ötletek

  • Édes változat: Kend meg mandulavajjal, szórd meg friss bogyós gyümölcsökkel, vagy csorgass rá cukormentes szirupot.
  • Sós változat: Avokádókrém, humusz, krémsajt, füstölt lazac – igazi ínyenc reggeli!
  • Extra tippek: Leves mellé, salátával vagy tojással is tökéletes kiegészítő.

Profi tippek a sikerhez

  • Lisztcsere: Mandulaliszt helyett használhatsz zablisztet, kókuszlisztet (kevesebb mennyiségben), vagy gluténmentes lisztkeveréket.
  • Mikró teljesítménye: Amíg ki nem tapasztalod, hogy a te mikródban hogyan viselkedik, kezdd a sütést 60 másodperccel, és szükség szerint 10-10 másodpercekkel told meg.
  • Ízvariációk: Próbáld ki kakaóporral, kurkumával, olasz fűszerekkel vagy akár csípős paprikával.

Összefoglalva

Ez a kenyér nemcsak gyors és praktikus, hanem egy igazi mentőöv azoknak, akik egészségesen szeretnének étkezni, de nincs idejük hosszasan sütni. Egy perc, és kész a friss, puha kenyér, amit kedved szerint ízesíthetsz.

Forrás

Fotó: