Sokan csak azért isznak csipkebogyó teát, mert egyszerűen finom, ismerős melegséget ad egy csipetnyi őszi hangulattal, békés esték ígéretével. Automatikusan isszuk, közben bele sem gondolunk, milyen erős fegyver a baktériumok és az influenza elleni harcban.
Váratlan segítő a vírusok és a megfázás ellen
A csipkebogyótea az egyik leggazdagabb C-vitaminforrás. Akár hatvanszor több vitamint tartalmaz, mint a citrom, vagyis akár 3000 mg-ot is 100 gramm szárított gyümölcsben.
- Tanulmányok szerint a C-vitamin kulcsfontosságú az immunitás erősítésében, valamint a vírusok és baktériumok elleni védelemben.
- Segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében, támogatja a fehérvérsejtek termelését és felgyorsítja a regenerációt.
- De a csipkebogyótea más előnyökkel is jár. Hatékonyan támogatja az emésztést, enyhe vízhajtó hatású, és segít a szervezetnek megszabadulni a káros anyagoktól.
- Ideális megelőzésként a téli szezonban, de hatása egész évben élvezhető.
- Energiát ad, lassítja a bőr öregedését és segít fenntartani a vitalitást.
Árthat a csipkebogyó tea?
Bár a csipkebogyóteát általában biztonságosnak tekintik, vannak olyan helyzetek, amikor óvatosnak kell lenni a fogyasztásával. Az arra érzékeny embereknél puffadást vagy gyomorirritációt okozhat, hiszen a savtartalma is magas. Nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású lehet.
Ezért célszerű kisebb adaggal kezdeni, és megfigyelni, hogyan reagál rá a szervezeted. A csipkebogyó megfelelő feldolgozása is fontos. A gyümölcsök belsejében lévő finom szőrszálak irritálhatják a nyálkahártyát, ezért elkészítés előtt el kell távolítani őket.
De ha betartod az alapvető szabályokat, a csipkebogyótea megbízható segítőddé válik majd az őszi nyavalyák elleni védekezésben.
Így gyűjtsd a csipkebogyót

Ha van lehetőséged, menj csipkebogyót szedni a környékeden. Egyrészt egy jót is kirándulhatsz, ami már eleve sokat tesz az egészségedért, másrészt biztosan olyan csipkebogyót fogyaszthatsz, ami nem találkozott kipufogógázzal.
Csak fogj egy kosarat, kesztyűt, és menj ki az erdő vagy a rét szélére. A csipkebogyó most, ősszel érik, a szedés ideális ideje az első fagy után van. Ekkor puhulnak meg, elveszítik keserűségüket és édesebb ízt kapnak.
- Csak egészséges, kemény, penésztől mentes gyümölcsöket szedj.
- Otthon vágd őket ketté, távolítsd el a „szőrszálakat”, és hagyd teljesen megszáradni.
- Száríthatod újságpapíron, szárítógépben vagy alacsony hőmérsékleten sütőben is
Hogyan készíts csipkebogyó teát?
A házi, aszalt gyümölcsökből készült tea receptje nagyon egyszerű.
- Csak önts le egy-két teáskanál szárított csipkebogyót legfeljebb 50 °C-os forrásban lévő vízzel. Ennél melegebbet ne használj
- Hagyd ázni legalább tíz percig.
- Szűrd át a teát egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a maradék „szőrszálakat”.
- Édesítsd mézzel, és még több hasznos vitamint lesz egyetlen bögre italban.
- Az így elkészített ital tele van vitaminokkal, és kellemes, enyhén savanykás ízű lesz.
Fotó: