Egészség

3 ok, amiért soha nem volna szabad reggel éhgyomorra kávéval indítanod a napot

Reggel első utad a kávéfőzőhöz vezet? Lehet, hogy ezzel többet ártasz magadnak, mint hinnéd! A kávé éhgyomorra roncsolja a gyomrodat és stresszessé tesz!
Egy férfi kávétfőz

Sokak számára elképzelhetetlen a reggel egy csésze kávé nélkül. A nap első perceiben szinte ösztönösen nyúlunk a gőzölgő feketéhez, abban a reményben, hogy gyorsabban felébredünk és energikusabban indul a nap. Vajon jót teszel magadnak azzal, ha ezt étkezés előtt csinálod?

Szakértők szerint nagyon nem! Sőt, az éhgyomorra elfogyasztott kávé hosszú távon több problémát okozhat, mint gondolnád – írta meg a JOY.

1. Fokozza a gyomorsavtermelést

Egy nőnek fáj a hasa
Az éhgyomorra elfogyasztott kávé gyomorpnaszokat okozhat

A kávé serkenti a savtermelést. Azaz, amikor a gyomor üres, akkor a kávé hatására hirtelen megnövekedett gyomorsav mondhatni céltalanul mar. Ez égő érzést, puffadást vagy akár refluxos tüneteket is kiválthat. Ha tehát rendszeresen tapasztalsz ilyesmit reggelente, akkor könnyen lehet, hogy a kávé a ludas.

2. Fellöki a vércukorszintet

Egy friss kutatás szerint, ha keveset vagy rosszul alszol, és rögtön ébredés után kávét iszol – még mielőtt bármit is ennél – akkor a szervezeted sokkal rosszabbul dolgozza fel a későbbi reggelit, mint normál esetben. A vércukorszinted akár 50 százalékkal magasabbra is ugorhat. Ennek ismétlődése hosszú távon növeli a cukorbetegség kockázatát.

Ez is érdekelhet

3. Túlpöröghetnek a stresszhormonok

Egy csésze kávé
A kávét nem szabadna éhgyomorra fogyasztani szakértők szerint

A koffein stimulálja a kortizol, vagyis a stresszhormon termelődését. Éhgyomorra ez a hatás még erőteljesebb, ami gyors szívverést, remegést és idegességet okozhat. Nem éppen így képzeled el a nyugodt reggeleket, igaz?

Kinek különösen nem ajánlott?

  • Refluxosoknak, gyomorhurutosoknak vagy fekélybetegeknek
  • Inzulinrezisztenseknek, cukorbetegeknek
  • Várandósoknak és szoptató kismamáknak
  • Akik alapból stresszesek vagy alvászavarral küzdenek

Jó hír azonban, hogy nem kell lemondanod a kávéról, elég csak egy picit okosabban fogyasztanod!

Íme néhány tipp!

Előbb reggeli, aztán kávé: már egy szelet pirítós vagy egy banán is sokat segíthet ezen a problémakörön. A sötétebb pörkölésű kávé kevésbé savas, így jóval gyomorkímélőbb. (Ilyen tekintetben a hidegen áztatott kávé is jó alternatíva.) Ráadásul egy kevés tej hozzáadása minden esetben enyhítheti a savas hatást.

Fotó: archív