Ahogy beköszönt a tél, lassan búcsút intünk az ősz egyik legkedvesebb alapanyagának: a sütőtöknek. Ki ne szeretné azt a pillanatot, amikor a konyhát belengi a frissen sült tök édes illata? A szezon vége mindig kicsit nosztalgikus, de még van időnk élvezni az utolsó darabokat, és elkészíteni belőlük valami igazán finomat.
A sütőtök nemcsak krémes és tápláló, hanem igazi jolly joker: lehet belőle leves, sütemény, köret vagy akár egy különleges ital is. Most hoztunk neked 4 szuper receptet, amivel méltó módon zárhatod a sütőtök-szezont – egyszerűek, mégis különlegesek, és garantáltan mosolyt csalnak az arcokra. Fogd a kedvenc töködet, melegítsd elő a sütőt, és kezdődhet a varázslat!
Csípős sütőtök-krémleves
Hozzávalók:
- 60 dkg pucolt sütőtök
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 dl natúr joghurt
- frissen reszelt gyömbér vagy szárított, őrölt gyömbér
- morzsolt csili
Megpucoljuk és felkockázzuk a tököt, és olívaolajon félig puhára dinszteljük. Felöntjük kb. 1 liter vízzel vagy zöldséglével, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve teljesen puhára főzzük. A megfőtt tököt botmixerrel pürésítjük, a leveshez adjuk a joghurtot, ízlés szerint a frissen reszelt gyömbért és a csilit. Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk. A leves egyszerre legyen édeskés és kicsit savanykás a joghurttól és csípős a csilitől és a gyömbértől. 1 csipet fahéjjal és pár csepp lime lével még pikánsabbá tehetjük.

Ez is érdekelhet
Sütőtökös palacsinta
Hozzávalók 10 palacsintához:
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 4 evőkanál étolaj, só
- a töltelékhez:
- 40 dkg pucolt sütőtök
- 20 dkg túró vagy ricotta
- 1 tojás
- 1 nagy csokor snidling
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, olívaolaj
Hagyományos módon palacsintatésztát keverünk, és 20 percig állni hagyjuk, majd felforrósított, olajjal kikent serpenyőben kisütjük a palacsintákat. A töltelékhez a tököt felkockázzuk, olívaolajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a túrót, a zúzott fokhagymát, és botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk, és ha már nem túl meleg hozzákeverjük a tojást és az aprított snidlinget.
A palacsintákat 2-2 evőkanál tökpürével megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük őket, és megszórjuk reszelt sajttal. 230 fokra melegített sütőben süssük pirosra. Tálaláskor szórjuk vágott snidlinggel.

Csőben sült csirkés tészta
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkecomb
- 3 gerezd fokhagyma
- 60 dkg pucolt sütőtök
- 30 dkg brokkoli
- 30 dkg farfalle tészta
- olívaolaj, só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál zsálya
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- sajt
A felkockázott csirkemellet olívaolajon 10 percig dinszteljük a zúzott fokhagymával, zsályával együtt. Hozzáadjuk a felkockázott tököt és a rózsákra szedett brokkolit, és továbbfőzzük a ragut, közben sózzuk, borsozzuk. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, a csirkeragura öntjük, és összeforraljuk. Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, utána leszűrjük és elkeverjük a csirkeraguval. Tűzálló tálba tesszük, sajtot reszelünk rá, és 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.

Rakott sütőtök marharaguval
Hozzávalók a raguhoz:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fél dl vörösbor
- 1 dl paradicsompüré
- só, bors, 1 evőkanál szárított oregano
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- csipetnyi fahéj
a besamelhez:
- 3 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 3 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- 60 dkg sütőtök
- 60 dkg krumpli
- étolaj a sütéshez
- olívaolaj a pároláshoz
A raguhoz olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a húst, és lepirítjuk. Beletesszük a fűszereket, a bort, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, és 30 percig főzzük a ragut. Közben a hámozott, fél centi vékonyra szeletelt tököt és krumplit forró olajban elősütjük, majd papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk róla.
Besamelt készítünk: a vajon megfuttatjuk a lisztet, fokozatosan felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és forralva besűrítjük. Egy kerámiatálat vékonyan kikenünk olívaolajjal. Egy sor krumplit rétegezünk rá, majd besamellel leöntjük, egy réteg sütőtök következik, majd húsragut teszünk rá, és újra krumplit. Krumplival és besamellel zárjuk a rétegezést és 230 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt összesütjük.
Fotó: archív


