Konyha

Még egyszer durratsd be a sütőt és készítsd tököt: 4 sütőtökös fogás a szezon végére

A sütőtök egyszerre édes, krémes és végtelenül sokoldalú. Levesben, tésztában, sőt palacsintában is megállja a helyét, és minden fogásnak különleges karaktert ad.
Csípős sütőtök-krémleves

Ahogy beköszönt a tél, lassan búcsút intünk az ősz egyik legkedvesebb alapanyagának: a sütőtöknek. Ki ne szeretné azt a pillanatot, amikor a konyhát belengi a frissen sült tök édes illata? A szezon vége mindig kicsit nosztalgikus, de még van időnk élvezni az utolsó darabokat, és elkészíteni belőlük valami igazán finomat.

A sütőtök nemcsak krémes és tápláló, hanem igazi jolly joker: lehet belőle leves, sütemény, köret vagy akár egy különleges ital is. Most hoztunk neked 4 szuper receptet, amivel méltó módon zárhatod a sütőtök-szezont – egyszerűek, mégis különlegesek, és garantáltan mosolyt csalnak az arcokra. Fogd a kedvenc töködet, melegítsd elő a sütőt, és kezdődhet a varázslat!

Csípős sütőtök-krémleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg pucolt sütőtök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 dl natúr joghurt
  • frissen reszelt gyömbér vagy szárított, őrölt gyömbér
  • morzsolt csili

Megpucoljuk és felkockázzuk a tököt, és olívaolajon félig puhára dinszteljük. Felöntjük kb. 1 liter vízzel vagy zöldséglével, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve teljesen puhára főzzük. A megfőtt tököt botmixerrel pürésítjük, a leveshez adjuk a joghurtot, ízlés szerint a frissen reszelt gyömbért és a csilit. Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk. A leves egyszerre legyen édeskés és kicsit savanykás a joghurttól és csípős a csilitől és a gyömbértől. 1 csipet fahéjjal és pár csepp lime lével még pikánsabbá tehetjük.

Sütőtökös palacsinta
Édes és krémes palacsinta

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Sütőtökös palacsinta

Hozzávalók 10 palacsintához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 4 evőkanál étolaj, só
  • a töltelékhez:
  • 40 dkg pucolt sütőtök
  • 20 dkg túró vagy ricotta
  • 1 tojás
  • 1 nagy csokor snidling
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, olívaolaj

Hagyományos módon palacsintatésztát keverünk, és 20 percig állni hagyjuk, majd felforrósított, olajjal kikent serpenyőben kisütjük a palacsintákat. A töltelékhez a tököt felkockázzuk, olívaolajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a túrót, a zúzott fokhagymát, és botmixerrel pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk, és ha már nem túl meleg hozzákeverjük a tojást és az aprított snidlinget.

A palacsintákat 2-2 evőkanál tökpürével megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük őket, és megszórjuk reszelt sajttal. 230 fokra melegített sütőben süssük pirosra. Tálaláskor szórjuk vágott snidlinggel.

Csőben sült csirkés tészta
Egyszerűen elkészíthető fogás

Csőben sült csirkés tészta

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkecomb
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg pucolt sütőtök
  • 30 dkg brokkoli
  • 30 dkg farfalle tészta
  • olívaolaj, só, frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál zsálya
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • sajt

A felkockázott csirkemellet olívaolajon 10 percig dinszteljük a zúzott fokhagymával, zsályával együtt. Hozzáadjuk a felkockázott tököt és a rózsákra szedett brokkolit, és továbbfőzzük a ragut, közben sózzuk, borsozzuk. A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és a tejjel. Sózzuk, borsozzuk, a csirkeragura öntjük, és összeforraljuk. Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, utána leszűrjük és elkeverjük a csirkeraguval. Tűzálló tálba tesszük, sajtot reszelünk rá, és 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük.

Rakott sütőtök marharaguval
Laktató és finom

Rakott sütőtök marharaguval

Hozzávalók a raguhoz:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél dl vörösbor
  • 1 dl paradicsompüré
  • só, bors, 1 evőkanál szárított oregano
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • csipetnyi fahéj

a besamelhez:

  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 60 dkg sütőtök
  • 60 dkg krumpli
  • étolaj a sütéshez
  • olívaolaj a pároláshoz

A raguhoz olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a húst, és lepirítjuk. Beletesszük a fűszereket, a bort, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, és 30 percig főzzük a ragut. Közben a hámozott, fél centi vékonyra szeletelt tököt és krumplit forró olajban elősütjük, majd papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk róla.

Besamelt készítünk: a vajon megfuttatjuk a lisztet, fokozatosan felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, és forralva besűrítjük. Egy kerámiatálat vékonyan kikenünk olívaolajjal. Egy sor krumplit rétegezünk rá, majd besamellel leöntjük, egy réteg sütőtök következik, majd húsragut teszünk rá, és újra krumplit. Krumplival és besamellel zárjuk a rétegezést és 230 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt összesütjük.

Fotó: archív