Konyha

Karácsonyi ajándékötlet a kollégáknak: így készíts nekik lekvárt dióból, gesztenyéből

Nemcsak a nyáron érő, zamatos gyümölcsökből, hanem a tél jellegzetes terméseiből is készíthetünk lekvárokat és más finomságokat. Az üvegbe zárt ízek házi készítésű ajándékok is lehetnek karácsonyra.
Dió és gesztenyelekvár gyönyörű karácsonyi csomagolásban

Klasszikus diólekvár

Az érett dióból a hagyományos módon főzhetünk lekvárt: megőröljük, cukrot keverünk hozzá, almát darabolunk bele, összeturmixoljuk, és ha már szép, fényes a massza, kis lángon, kevergetve megfőzzük.

TIPP: Ha rántott hús készítésekor egy evőkanálnyit a tojásba keverünk, a hús csodás, diós aromát kap. Sütemények rétegezésekor is használhatjuk darált dió helyett, különösen, ha egy pár csepp rumot is teszünk a keverékbe.

Házi diólekvár

A zöldet nyáron szüretelik

Az igazán különleges zölddió-lekvárhoz már nyáron elő kell készülni: az éretlen, zöld diót ugyanis június elején szüretelik. Ha nem szereztük be időben, a kész lekvár kistermelőknél készen is kapható. Jövőre viszont magunk is megpróbálkozhatunk vele. Ajánlatos vele gumikesztyűben dolgozni, mert a héjától szinte lemoshatatlanul megfeketedhetnek az ujjaink.  A zölddió-lekvár és -befőtt önmagában is finom csemege.

TIPP: Húsokhoz, sajtokhoz is jól megy, és grillezett kecskesajtos salátában is remek. Torták krémjébe is belekerülhet, vagy túrós palacsinta, gyümölcskenyér, diós kevert sütemény, kalács, palacsinta ízesítője lehet.

Zölddió-krém

Hozzávalók: 1 kg zöld dió, 2-3 alma, 2 kezeletlen citrom kifacsart leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg cukor, egész fahéj, egész szegfűszeg.

Elkészítés: A zöld dió végeit levágjuk, villával, fogpiszkálóval megszurkáljuk, nagy befőttes üvegbe helyezzük, és felöntjük vízzel. 9-12 napig – mások szerint 2-3 hétig – hagyjuk állni, minden nap cserélve a vizet. A dió az áztatás során megfeketedik. A végén kivesszük a léből, és friss vízzel leöntve főzni kezdjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. A főzést háromszor megismételjük úgy, hogy a főzővizet hagyjuk kihűlni.

Ha a dió már puha, kihalásszuk a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük a masszát. Egy másik edényben vizet melegítünk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.

Ekkor beletesszük a feldarabolt almákat, és főzzük tovább, amíg az almák megpuhulnak. Az almás masszát hozzákeverjük a dióshoz, és az egészet 20 percig forraljuk, majd előkészített befőttes üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefelé állítva száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Befőttnek is

Úgy járunk el, mint a zölddió-krémnél, de ilyenkor nem pépesítjük a dióbelet, hanem egyben hagyjuk. A másik edényben készített szirupot néhány percig főzzük, kihűtjük, majd újra felfőzzük, és a félbe-negyedbe vágott, üvegekbe adagolt diógerezdekre öntjük.

Lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk az üvegeket. A befőttet füstölt sajtok mellé kínálhatjuk, de joghurtba is keverhetjük. A szirupot reszelt narancshéjjal is ízesíthetjük.

Egészséges ropogtatnivalók

Remek ajándék, és nagyon egyszerűen elkészíthető a mézes dió, amelyhez nem kell más, mint hogy az egészséges diógerezdeket formás üvegbe nyomkodjuk, és lassan felöntjük akácmézzel. Gazdagíthatjuk citromlével, friss gyömbérdarabkákkal vagy aprított aszalt gyümölcsökkel is. Rendben tartja a vérnyomást, elmulasztja a fejfájást, erősíti az érfalakat, tisztítja a vért.

  • A karamellizált dióhoz forró serpenyőbe tesszük a diót, megszórjuk cukorral, folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor felolvad, majd hozzáteszünk 1-2 evőkanál mézet, és kevés fahéjat.
  • Rázogatjuk, amíg a karamell bevonja a diógerezdeket, majd sütőpapírra szórjuk, és hagyjuk kihűlni.
  • Ropogtatnivalónak kínálhatjuk, de üvegekbe is zárhatjuk, mint a mézes diót, és szalaggal átkötve ajándékba is remek.
  • Süteményben, tortában, felfújtban, krémben, palacsintában is használhatjuk.

Dióparfé az ünnepi asztalra

5 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverjük. Adunk hozzá néhány csepp vaníliaaromát, 8 dkg pirított darált diót és 5 deci tejszínből kevés cukorral felvert habot. Kikent formába töltjük, és megfagyasztjuk.

Gesztenyelekvár

A sült gesztenye a tél legjobb utcai csemegéje, a tejszínhabos gesztenyepüré pedig a készen kapható fagyasztott masszáknak köszönhetően otthon is bármikor fogyasztható. De ne álljunk meg itt, hiszen a gesztenyéből is készülhet lekvár!

Házi gesztenyelekvár

  1. A gesztenyét (kb. 1 kg) egy tálban beáztatjuk, és várunk, amíg egyes szemek feljönnek a víz tetejére. Ezeket kidobjuk, mert lehet, hogy kukacosak. Az egészségeseket kereszt alakban bevágjuk, mintha sült gesztenyéhez készülnénk, fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi őket.
  2. Fél teáskanál sót szórunk a vízbe, lefedjük, és forrás után 40 percig takaréklángon főzzük. Leszűrjük, kihűtjük, majd megpucoljuk úgy, hogy a belső hártyát is leszedjük róla.
  3. Ezután botmixerrel pépesítjük, lábasba tesszük, hozzáfacsarjuk egy vagy két narancs levét, beleszórunk 40 dkg cukrot és 1 tasak vaníliáscukrot (vagy cseppentünk bele kevés vaníliaaromát), és kevergetve addig főzzük, amíg lekvárszerű lesz.
  4. Előkészített üvegekbe adagoljuk, légmentesen lezárjuk, 20 percre fejre állítjuk, majd száraz dunsztban kihűtjük. Kenhetjük pirítósra, belekeverhetjük sütemények tésztájába, de a tortarétegek közé is, sőt, édes krémlevesnek is finom.

Ez is érdekelhet

Fotó: Getty Images, Adobe Stock