Címlapsztori Sztárok

Így él most É. Szabó Márta: egyik fiát balesetben vesztette el, másik gyermeke öt és fél hónapra született

Színvonalas műsorain gyerekek ezrei nőttek fel. A Cimbora kitalálója és egykori műsorvezetője az elmúlt heteket is fiatalok között töltötte. Érdi Szabó Mártát és családját Balatonalmádiban látogattuk meg.

Még be sem lépünk a kapun, messziről érezzük a mennyei illatokat. Krumplileves készül, a ház asszonya, É. Szabó Márta a tűzhely mellől siet hozzánk.

„Rendkívüli alkalom, hogy a konyhában vagyok, mert a férjem a család kiváló szakácsa, ma csak a leves miatt tévedtem ide, mert ez a kedvencem” – mondja, s máris a kert felé terel. A gyönyörű környezet láttán kíváncsiak lettünk, hogyan került a Balaton mellé.

„A telket dédszüleimtől örököltük, nagyszüleim 1924-ben költöztek utánuk. Nagyapa jóvoltából sokat jártunk ide gyümölcsöt szedni, és boldoggá tesz, hogy ma már nemcsak a fiaim, hanem az unokáim is itt töltik a nyár nagy részét.”

Férjével és unokáikkal, Marcival és Zolival

Zsákszámra kapta a leveleket

Mint megtudom Mártától, Balatonalmádi kulturális életében már egyetemista évei után részt vett, a Városi Könyvtár volt az első munkahelye, ahol a hatvanas évek közepén svéd mintára létrehozta a szabadpolcos gyerekkönyvtárak egyikét.

„Nagyapám oltotta belém a kultúra szeretetét, korán rájöttem, hogy minden gyerekkorban dől el. Színházat rendezett, dalárdát vezényelt, és vasárnaponként elbűvölte a templomba járókat orgonajátékával, később az országos hírű Vörösberényi Művésztelepet is ő alapította. A példa ott volt előttem. Nem csoda, hogy én is valami rendkívüli dologra vágytam” – meséli.

Később a Magyar Televízióhoz került, ahová fiatalítás címén diplomásokat kerestek. Márta akkoriban az első házasságában élt, két kisfiát nevelte.

„Mindig szerettem gyerekekkel foglalkozni, és sokat tanultam a saját gyerekeimtől is. A  televíziózás pedig új lehetőségeket kínált.”

Értékteremtő gyerekműsorokat készített, csak a Cimborából több mint ezer adást őriz az MTVA Archívuma.

„Szerencsés voltam, mert éveken át hagytak dolgozni. Nagyon fájt a szívem, amikor a rendszerváltás megszüntette a Gyerektelevíziót.”

A Cimbora – Benedek Elek újságjának utódjaként – ötven éve indult, s már régóta nincs a képernyőn, mégis sokan emlékeznek rá, sőt Cimbora Klubok is őrzik az emlékét

„Hatalmas volt a siker, milliós nézettség és zsákszámra jöttek a levelek a gyerekektől. Ez volt a televíziós munkám csúcspontja.”

Márta boldogan tevékenykedik a kertben

A sors nem volt mindig kegyes hozzá

Második házasságában él. Férjét, Érdi Sándort, a Stúdió főszerkesztőjét a Magyar Televízióban ismerte meg. Házas­ságukból született Érdi Tamás, akit a nagyvilágban is sokan ismernek.

„A sors az egyik kezével elvesz, a másikkal ad. A középső fiam, Balázs 25 évesen motorbaleset áldozata lett. Csak a családom szeretetének és összetartásának köszönhetem, hogy valahogy fel tudtam dolgozni a tragédiát.”

Tamás fia öt és fél hónapra született, hónapokig oxigénszabályozó nélküli inkubátorban tartották életben, így sajnos elvesztette a látását. Erről az időszakról írta meg Márta a sikeres könyvét: Akinek a madarak is Chopint énekelnek címen, amiből kiderül, hogyan lett Tamásból látáshiánya ellenére híres zongoraművész, hogyan tudták legyőzni a lehetetlent.

„A fiam a magánéletében is megtalálta a boldogságot. Feleségét, Rékát nagyon szeretjük, gyorsan beilleszkedett a családunkba, és olyan tökéletes biztonsággal irányítja Tamás életét, utazásait, sorsát és karrierjét, hogy mára a Klassz a pARTon! Fesztivál szervezésében is a jobbkezem lett. Ilyen tényleg csak a mesében van. Tamás szerint a testvére, Balázs segíti „fentről” – árulja el az édesanya.

A szőlőkötözést szívesen megcsinálja

Az idő múlása Mártát nem foglalkoztatja. Szeptemberben betölti a nyolcvanadik évét.

„A születésnapok nem igazán érdekelnek. A tizenkilencedik hatott rám sokkolóan, még sírtam is, hogy már sosem leszek tizenéves, de azóta nem igen foglalkozom ezzel” – mondja nevetve. Az egykori tévés évtizedek óta a Cimbora Alapítvány elnöke, jelenleg pedig a Klassz a pARTon! balatoni fesztivál producere.

„Az ingyenes kulturális rendezvénysorozat a szívem csücske. A fiam, Tamás az esemény művészeti vezetője, az ő személye a garancia, hogy magas minőségű klasszikus zenei programokkal szórakoztathatjuk a közönséget.” A nyárnak vége, de Mártáék még nem búcsúznak a Balatontól. A ház körüli szőlőst gondozza.

„A szőlő az íróként ismert Podhorányi Zsolt fiam játéka, aki egyébként hobbi borász – és mivel a tizenharmadik kastélykönyvét írja, csak időnként jelenik meg, mert feleségével, Korhecz Imolával a Cimbora együttesükkel rendszeresen koncerteznek. Így aztán nem mindig ilyen rendezett a kert, de a szőlőkötözést szívesen megcsinálom” – mondja Márta a szüretre készülődve.

Díszpolgári címmel tüntették ki

Az idei augusztus 20-i ünnep alkalmából É. Szabó Mártát Balatonalmádi díszpolgárává választották. „Végtelenül meghatott, és köszönöm, hogy a város elismerte, amit Balatonalmádiért tettem, de a díjat nagyapámnak, Csonka Ferencnek is köszönhetem, aki a kultúra iránti rajongását korán belém oltotta. Vittem a sírjára egy gyönyörű csokrot, mert remélem, hogy a felhőkön ülve velem volt ezen az ünnepen.”

Fotó: Olajos Piroska, Pintér Márta, Mti

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete