Címlapsztori Sztárok

Korda György: „Klárikával megmaradt az erős vonzalom és a tisztelet köztünk”

Sokan próbálják megfejteni Korda György sikerének titkát. Hogyan lehet, hogy állócsillag maradt, és az összes generáció kívülről fújja a slágereit? Az énekes egyik legszimpatikusabb tulajdonsága a közvetlensége.

Véletlenül vacsoraidőben hívom. A Klárika által készített húslevest igyekszik elfogyasztani, de megígéri, hogy visszahív. Tíz perccel később csörög a telefonom. Korda György van a vonalban. Az ígéretét betartotta, és ezt nem először tapasztalom. Egy igazi úriember. Többek között azért is szeretjük, mert művészként maximalista, magánemberként pedig hiteles és udvarias.

„Ma egy kicsit később volt a vacsoránk, de most már itt vagyok” – mondja szinte szabadkozva az énekes. Rögtön a közönségre, a fellépésekre terelődik a téma. Hálás a sok szeretetért, amit az emberektől kap.

„Ha hiszed, ha nem, mindig meglepődöm, hogy milyen népszerű vagyok a kamaszok és a huszonévesek körében is. Legyünk őszinték, a popzene a fiatalságról szól, én pedig ezen a héten betöltöm a 85. évemet. Nem tudok még egy énekest a világon, aki az én koromban ilyen aktívan koncertezik. 2022-ben száztíz fellépésünk volt, tavaly „csak” hetven előadást csináltunk meg. Ha Klárika nem lenne mellettem, már én is abbahagytam volna a pályát, és talán egy kedves nyugdíjas bácsi lennék, aki a kertjében lévő növényeket locsolja. Nagyon szerencsés a mi találkozásunk, hiszen azok a duettek, amiket előadunk, örökérvényűek. Túlnyomórészt a szerelemről, a barátságról, a romantikáról és az összetartozásról szólnak, és tapasztalatom szerint, minden generáció­nak igénye van ezekre a  dolgokra. Klárikával hitelesek is a vagyunk a közönség szemében, hiszen több, mint négy évtizede boldog házasságban élünk. Megmaradt az erős vonzalom köztünk, férfiként és nőként tekintünk egymásra, ha pedig a helyzet úgy hozza, incselkedünk is a szerelmes slágerek előadása közben. Bevallom, a mai napig meg-megfogom Klárika formás popsiját a színpadon, de csak úgy, hogy a közönség ne lássa…” – teszi hozzá nevetve az örökifjú sztár.

Az 1968-as Táncdalfesztiválon közönségdíjas volt

Nagy borravalót ad a pincérnek

Az énekes azt mondja, nem zavarja, hogy a fiatalok letegezik, mert elfogadja, hogy változik a világ, és manapság ez is a szeretet kimutatásának egyik eszköze.

„Fiatal koromban én magáztam a  nálam idősebb embereket és előadóművészeket. Manapság a koncertek után rendszeresen odajönnek hozzám unokám és dédunokám korabeli énekesek, és egyből Gyurikámnak hívnak, eszükben sincs magázni. De nem haragszom rájuk, mert maguk közé fogadnak, és látom az arcukon az örömöt, amikor közös fotót készítenek velem. Gyakran eszembe jut, hogy én is mennyire megtisztelve éreztem magam, amikor 19 éves pályakezdő énekesként a kor legnagyobb sztárja, Németh Lehel meghívott egy vendéglőbe közös ebédre. Tőle tanultam meg, ha először jársz egy étteremben, nagy borravalót kell adni a pincérnek. Amikor megkérdeztem, hogy miért csinálja, elárulta a titkot: »Figyelj ide, ha én sok borravalót adok, emlékezni fognak arra, hogy Németh Lehel itt járt náluk, és ha tíz év múlva visszajövök, akkor is osztályon felüli kiszolgálásban lesz részem.« Németh Lehel tanácsát örökre megfogadtam, és én is szép borravalót szoktam hagyni az éttermi számla végén.”

Tanul a fiatal énekesektől is

A születésnapja apropóján az énekesnek eszébe jut egy újabb történet.

„Egy évtizeddel ezelőtt Floridában nyaraltunk, amikor egy jósláshoz értő, boszorkányos valaki azt mondta nekem: »Most ne törődj az egészségügyi bajaiddal, minden jóra fordul, viszont a 85. születésnapodat kell túlélni, mert utána megint egy könnyebb időszak következik.« Szerencsére jó egészségnek örvendek, és még eszemben sincs eltávozni a földről. Sőt, az egyik nagybátyám életmódját szeretném követni, aki 95 évesen a Palatinus strandon még kártyázott. Jó lenne, ha annyi idősen én is pókereznék és akár énekelnék is” – mondja a művész, aki sokat tesz azért, hogy kiváló fizikai kondícióban maradjon és aktuális legyen a rajongói számára.

„Naponta két-három órát szobabiciklizem, nem egyhuzamban csinálom végig, megszakításokkal, de ez akkor is jó eredménynek számít. A fiatalabb külföldi énekesektől sem vagyok rest tanulni. Nézem a koncertvideóikat és átveszem azokat a dolgokat, amik tetszenek, és úgy érzem, hogy jól állnának nekem is a színpadon. Apró trükkök, amiktől az én koncertjeim is jobbak lesznek. Szeretek tanulni másoktól.”

Közös reggelizéssel indul a napjuk

A Korda házaspárnak nem unalmas az élete. Talán ebben is rejlik, hogy mindig örömmel, mosolygósan állnak ki a színpadra. „Igénylem, hogy Klárikával együtt indítsam a napot, hogy megbeszéljük a dolgainkat. A szertartásszerű közös reggelizést leszámítva nincs két egyforma napunk. Sokat dolgozunk, de nagyon szeretjük a munkánkat, így nem tűnik megterhelőnek az aktív életünk. Most például könyv készül rólunk, és egy dokumentumfilm is. Elmondhatatlanul hálás vagyok az embereknek, hogy kíváncsiak rám és szeretnek. Ennél többet nem is kívánhatok a születés­napomon.”

Ünnepi koncert az Arénában

Fiatalság és Bolondság címmel lesz Korda György és Balázs Klári koncertje a Budapest Arénában 2024. május 11-én. A Fonogram-életműdíjas sztárpártól olyan slágereket hallhatunk élőben, mint a Reptér, a Lady N, a Mamma Maria vagy a Szeretni kell. „Látványos koncerttel készülünk. Tánckarral, nagyzenekarral, fúvósokkal, hatalmas vi­deókivetítővel. Vendégeink is lesznek: Charlie, Dobrády Ákos és DJ Pixa, akivel akkor adjuk elő először az új dalunkat, a Fiatalság, bolondságot. Sok meglepetésben lesz részük azoknak, akik velünk töltik majd az ünnepi estét” – árulja el Korda György.

Fotó: Schumy Csaba, DFP, Fortepan/Szalay Zoltán

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete