Címlapsztori Sztárok

Üzlet volt az egész – pénzért volt szerelmes Honthy Hanna: „Háromszor mentem férjhez, de ezek csak kisiklások voltak”

Az operett néhai sztárjainak legalább annyira izgalmas volt a házassága, mintha azt a legnagyobb szerzők, Huszka Jenő, Eisemann Mihály vagy Kálmán Imre írta volna.

Az 1893. február 21-én született Hügel Hajnalkát az anyja és a nagyanyja nevelte, mivel az apja hamar eltűnt az életükből. Ekkor két dolgot egész életére megtanult: senkit ne szeressen úgy, hogy irányítani tudja az ő életét, és hogy pénz nélkül semmire sem megy az ember. Szép hangja volt, és azt mondták neki, képezze magát, tanuljon énekelni. Csak hát nem volt miből. Ezért a szép Hajnalka mindösszesen 14 évesen egy idősebb úriember kitartottja lett. A nyilvánosság előtt csak nagybácsiként szereplő férfi mindent fizetett nappal, Hajnalka pedig éjszaka megadta a tartozását. Üzlet volt az egész.

„Ez a gyáros úriember volt az egyetlen lehetőségem a felemelkedésre, a szegénységből való kitörésre” – nyilatkozta szűkszavúan a korabeli sajtóban. A színiiskola vizsgaelőadása után már versengtek érte a direktorok, bőkezű lovagja akkor tűnt el végleg a színről, amikor Honthy hozzáment első férjéhez, dr. Halmos Géza miniszteri titkárhoz. Nem volt elsöprő szerelem, és nem is tartott sokáig: 1922-ben váltak el. Honthy 1923-ban ismét férjhez ment egy rajongójához, Petheő Miklós Imre fogorvoshoz. Rendkívül unalmas és esetlen ember volt Honthy mellett, de 1939-ig együtt éltek. Harmadik férje Rácz László üzletember volt.

„Háromszor mentem férjhez, de ezek csak kisiklások voltak. Mert a színpad a fontos, és ott is csak az operett” – nyilatkozta 1961-ben a már idősödő művésznő, aki utolsó éveit magányosan élte Deres utcai villájában.

MTI Fotó: Tormai Andor

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete