Címlapsztori Sztárok

Édesanyja egyedül nevelte fel Keleti Andreát: „Arra vágyom, hogy több időm legyen anyukámra”

Olyanok, mintha nővérek lennének. A táncművésznő édesanyja, Ibolya legalább annyira energikus, mint a híres lánya. Amit a fejükbe vesznek, biztos meg is valósítják.

Nemcsak a vörös hajkoronájuk, de az alakjuk és a habitusuk is nagyon hasonló. Ha nem tudnám, hogy Ibolya a táncművésznő édesanyja, azt hinném, a néhány évvel idősebb testvére. „Anyukám fiatalon szült, 19 évesen. Akkoriban a lányok korán mentek férjhez. Szerencsére a fiatalosságát, az aktivitását a mai napig megőrizte. Közösségi életet él a lakóhelyén, Nagykovácsiban, hetente kétszer zumbázik, rendszeresen kerékpározik és tavasztól késő őszig a gyönyörű virágoskertjét gondozza” – meséli Keleti Andrea.

Ibolya balerina akart lenni

Andi másfél éves volt, amikor a szülei elváltak. Ibolya sokáig egyedül nevelte az egy szem gyermekét.

„Anyu mindig nagyon talpraesett és lendületes volt, kitaposta az utat magának. Műszaki technikusként végzett, de neki volt az első fénymásoló üzlete Magyarországon. A rendszerváltás környékén én is besegítettem a vállalkozásába, anyukám volt az első főnököm, akitől fizetést kaptam” – árulja el Andrea. Ibolya mindig támogatta a lánya művészi ambícióit, s boldog volt, amikor Andiból világbajnok táncos lett.

„Igazság szerint, engem is vonzott a szereplés, a színpad – veszi át a szót Ibolya. – Fiatalon balerinának készültem és gyerekszínész is voltam. Például Soós Imrével és Horváth Terivel játszottam a Jancsi és Juliska című zenés darabban a Madách Színházban. Sajnos édesapám nem engedte, hogy felnőttként színésznő legyek, mert ő egy komolyabb szakmát szánt nekem. Ma már nem bánom, hogy így alakult, mivel tartalmas és sikeres életem volt és van a mai napig.”

Ibolya világéletében dekoratív nő volt. Egy ideig reklámfilmekben szerepelt, egy alkalommal pedig Bánsági Ildikó dublőre volt egy magyar játékfilmben.

„Amikor Andrea kislány volt, szívesen mentem statisztálni. Ezzel is kerestem egy kis pénzt, és még kellemesen is éreztem magam a forgatásokon” – árulja el az édesanya. Ibolya a  második házasságában él. Férjét, Lászlót Andrea is nagyon szereti, és örül annak, hogy az anyukája megtalálta a magánéleti boldogságot, nem magányos. Ibolyának a lánya csodálatos esküvője után jött meg a kedve ahhoz, hogy ő is újból férjhez menjen.

„Andi és Zoli 1998-ban házasodtak össze. Amikor Lacival láttuk őket az oltár előtt, mi is eldöntöttük, hogy egybekelünk. Fehér kosztümben mentem férjhez, életem egyik legboldogabb napja volt.”

Ibolya a kislányával, Andival 1969-ben

Ciprusra utaztak kettesben

Anya és lánya közel laknak egymáshoz, szinte mindennap beszélnek telefonon, és rendszeresen találkoznak.

„Nagyon jó családom van – árulja el Ibolya. – Nemcsak a lányom, hanem a vejem, Zoli és az unokáim, Viki és Máté is állandóan jönnek hozzánk és segítenek. Nem akarok belefásulni az öregségbe, de van olyan fizikai munka, ami nekem és a 84 éves férjemnek már nehezen megy. A család fiatalabb férfi tagjai, Zoli és Máté kérés nélkül is megcsinálják a ház körüli munkákat, Viki unokám pedig állandóan a kedvenc virágommal, a  fehér tulipánnal szerez nekem örömöt. A lányommal pedig kettesben is szoktunk programokat csinálni. Például a tavalyi születésnapomon meglepett egy ciprusi utazással” – meséli boldogan Ibolya.

„A férjemmel mostanáig nagyon sokat dolgoztunk – veszi át a szót Andrea. – A tánciskolánk a mai napig sikeresen üzemel, imádjuk csinálni, de komolyan dolgozunk rajta, hogy egy kicsit visszavegyünk a tempóból. 55 éves leszek nyáron, épp itt az ideje, hogy több időt szánjunk magunkra, és aktívan, de kevesebb felelősséggel és gonddal éljünk. Erre törekszünk. A gyerekeink felnőttek. A lányunk külön él tőlünk, a fiunk is betöltötte a 18-at. Most szeretném learatni a gyümölcsét annak, amiért Zolival évtizedeken át dolgoztunk. Nyugodtabb életre vágyom. Arra, hogy legyen több időm a szeretteimre és magamra, jógázni, gyógytornázni, uszodába járni és sokat utazni a barátokkal.”

Andrea tudatosan vállal kevesebb szereplést a médiá­ban. „Korábban nem volt olyan műsor, amiben ne szerepeltem volna, de ma már ez nem vonz annyira. Minden évben hívnak az Ázsia Expresszbe, a Nyerő Párosba és a Farm VIP-be is, amit korábban boldogan elvállaltam volna, de ma már nem érdekel az ilyen nagyszabású forgatás, és nem szívesen töltenék hosszú időt távol az otthonomtól, a férjemtől. A kaland, a kihívás még izgat, de ma már sajnálnám rá az időt. Aki látni akar, a Facebookon vagy az Instagramon tud követni, az interneten sokan meg is találnak.”

A vörös hajszín mindkettőjüknek bevált

„Anyut sosem láttam más hajszínnel, csak vörössel. 18 éves korom óta én is festetem a hajamat. Viccesen azt szoktam mondani, genetikailag ugyanazt a vörös hajfestéket örököltük” – árulja el nevetve Andrea.

Csodák kerülnek ki a keze alól

Andrea hobbija a varrás. „Sok ruhám van, de nem csak márkás dolgokat viselek. Szeretek turkálókba járni, és kincsekre vadászni. Jó szemem van, azonnal észreveszem, hogy egy kis átalakítással, miből mit lehet kihozni. Férfiszabó az alapszakmám, egy anyagra ránézek, és máris tudom, hogy milyen ruha lesz belőle.”

„Ezt én is tanúsíthatom – mondja az édesanya. – Rengeteg szép dolgot varrt már nekem a lányom. Estélyi ruhától a télikabátig. Világéletemben szerettem nőies nő lenni, és Andrea ezt a tulajdonságomat is örökölte tőlem. Igényes a megjelenésére és a környezetére. Örülök, hogy hagytam kibontakozni, és nem erőltettem, hogy egy hivatalba menjen dolgozni.

Kár lett volna elpazarolni a tehetségét. A tánc mellett gyönyörűen varr, képeket fest és szobrászkodik. Az utóbbi években pedig már remekül főz is. Ő persze erre azt mondja, a konyhaművészetre meg kellett érnie. Akárhogy is van, nem tudok olyat kérni tőle, amit ne csinálna meg nekem. Legyen szó egy szép ruháról vagy csak egy finom ebédről, rá mindig számíthatok. Különleges, szeretetteljes anya-lánya kapcsolat a miénk.”

fotók: Sándor Berill, Olajos Piroska, archív

stylist: Tóth Linda Rita • ruha: C&A, Mango, Zara

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete