Címlapsztori Sztárok

Nevelőszülő lett a Farm egykori szerelmespárja, Brigi és Gergő: „Ha tehetnénk, segítenénk a világ összes gyerekén”

Emlékeznek még A Farm című műsor hajdani szerelmes­párjára? Azóta 8 év telt el, Briginek és Gergőnek gyerekeik születtek, és nevelőszülőkként bajba jutott kicsiknek biztosítanak átmeneti otthont. Meglátogattuk őket.

A televíziós produkciókban létrejött kapcsolatok gyakran tiszavirág-életűek. A Farm után Hanga Brigi és Dániel Gergő azonban rácáfoltak erre: azóta is együtt élnek. Brigi három nagyfia mellé született még két közös gyermekük, és mindig van náluk egy-két átmenetileg befogadott kicsi is. Gergő korábban évekig dolgozott gyermekotthonban, Brigi pedig óvodapedagógus, emellé elvégezték a nevelőszülői képzést. Ahogy mondják, azóta kész káosz az életük, de rengeteg csodában van részük.

Brigi és Gergő nyolc éve A Farm című műsorban

A szabadidő náluk ismeretlen fogalom

„Énidő? – nevet fel Brigi. – Az mi? Azért ilyen hosszú a hajam, mert éveken át nem volt időm fodrászhoz menni. Gergővel pedig komolyan törnünk kell a fejünket, mikor volt utoljára kettesben közös programunk.”

Végül aztán a játszótéren, együttes erővel kisütik, hogy két éve voltak moziban. Mint mondják, nem könnyű így, hogy a kapcsolatuk a sok gyerek mellett csupán lopott időből táplálkozhat, azonban a sok örömért, amit tőlük kapnak, így is megéri.

„19 voltam, amikor megszületett a ma már 24 éves nagyfiam, azóta engem állandóan babák vesznek körül – meséli Brigi. – Megszoktam, hogy soha nem alszom végig az éjszakát és nem lehetek beteg, így nem élem meg nehézségként, hogy szinte sosem dőlök hátra. Nekem ez a bolondokháza a komfort­zónám. Szerencsére Gergő is imádja a gyerekeket, de azt hiszem, akkor, amikor egy átmenetileg befogadott kicsit végül örökbe adunk, ő szenved jobban.”

Miló és Rozi a közös gyerekeik

„Amikor a gyermekotthonban dolgoztam, azt mondták nekünk, nevelőknek, hogy érzelmileg ne kerüljünk közel a gyerekekhez – kapcsolódik be a beszélgetésbe Gergő. – Én ezt sosem tudtam megoldani. Így hát, amikor Brigi megjelenik az ajtóban egy újabb kicsivel, hamar a szívembe zárom, aztán meg összetörök lelkileg, ha el kell engedni. Mi, nevelőszülők egyfajta hidat képezünk az állami gyermekvédelmi rendszer és az örökbe fogadó család között, annak minden szépségével és nehézségével együtt” – magyarázza, miközben hintáztatja a kétéves, afrikai felmenőkkel rendelkező Jasont. A kisfiú nagyokat kacag, és amikor próbálja formálni a szavakat, ugyanúgy apának szólítja Gergőt, mint a saját gyerekei.

Bende segít a kicsik körül

Sok éve babák veszik őket körül

Brigi és Gergő most éppen hat gyereket nevel, de karácsonykor még nyolc volt nekik. Olykor van „kölcsöngyerekük” más nevelőszülőktől, akik átmenetileg, mondjuk, betegség miatt nehéz helyzetbe kerülnek, és bizony az is előfordul, hogy megjelenik valakinek a kistestvére, akire néhány hétig, hónapig vigyázni kell. A pár általában hat év alatti kicsiket fogad be, ennek ellenére, ahogy mondják, nem élnek menetrendszerű életet, nem nevelnek tankönyvből, náluk minden a gyerekek igényeiről szól.

„Egy átlag hétköznapon a kicsi Jason kel a legkorábban. Őt megreggeliztetem, elviszem a bölcsődébe, aztán jön az ovisokkal ugyanez a rituálé. A három nagyfiam szerencsére már önjáró, a 14 éves Bendém pedig rengeteget segít nekünk. Míg mindenki közösségben van, napközben elvégzem a házimunkát, egy gyors bevásárlás, és már kezdődik is a délutáni logisztika, hiszen minden gyerek jár valamilyen edzésre, fejlesztésre, ahová el kell juttatni. Mindebből Gergő is kiveszi a részét, de ő azért eljár dolgozni, a filmiparban tevékenykedik.”

Nevelőszülőként lett teljes az életük

Itt Gergő megjegyzi, mióta ennyi gyereket nevelnek, számára a munka a kikapcsolódás. „Dolgozom, és ha belefér, sportolok és szaunázok egy kicsit. Tudom, Briginek is lenne igénye kikapcsolódni, ennek a lehetőségét is igyekszünk megteremteni. Mivel nincs segítségünk, így vagy az egyikünk, vagy másikunk tud elmenni itthonról. Most abban maradtunk, ahogyan a két közös gyerekünk, Miló és Rozi nőnek, mindig a korosztályuknak megfelelően kapnak majd átmeneti tesókat, így egy idő után elhagyjuk majd a cumis­üvegeket és pelenkákat, ami hoz majd némi fellélegzést” – meséli a családapa. Bár Brigi hozzáteszi: neki fontos küldetése, hogy mindig legyen pici baba, akit befogadnak, akin segítenek.

Együtt örömben és bánatban

A pár annak idején A Farm című műsor forgatása után azonnal összeköltözött. Gergő a műsorból gyakorlatilag egyenesen Brigihez és a három fiához jött haza.

„A kezdet nem volt könnyű, főleg nekem, mert én korábban egyetlen kapcsolatomban sem kötöttem kompromisszumot. Ha probléma volt, azonnal vettem a kalapom, és továbbálltam – meséli. – Onnan tudtam, hogy Brigivel minden más lesz, hogy igényem volt a problémákat megbeszélni, mellette maradni akkor is, amikor nagyon nehéz, és együtt fejlődni, egyre jobbá tenni a közös életet. Amikor pedig nyilvánvalóvá vált, hogy nevelőszülők is együtt leszünk, úgy döntöttünk, Brigi fiai mellé először egy kislányt hozunk ki. Ahogy ő megérkezett, megfogant a közös lányunk, Rozi. A gyerekeink egyébként nagyon jól megvannak az átmeneti tesókkal, és akit végül örökbe adunk, azt sokáig emlegetik.”

„Nyomon követjük a tőlünk örökbe adott gyerekek sorsát, és tartjuk a kapcsolatot az új szülőkkel is – mondja Brigi. – Nagyon jó látni, ahogyan egy-egy kicsinek egyenesbe jön az élete, harmonikus családba kerül, és lehetőséget kap egy teljes életre. Sokan közülük leírhatatlan szörnyűségeken mennek keresztül, és nevelőszülőkként a mi dolgunk, hogy megmutassuk nekik, milyen családban élni, felkészítsük őket arra, hogy örökbeadásra kerüljenek, vagy ismét hazamehessenek. Ez gyönyörű küldetés és hatalmas felelősség is. Sajnos a lehetőségeink korlátozottak, de ha tehetnénk, segítenénk a világ összes bajba jutott gyerekén.”

Így lehet valaki nevelőszülő

Brigi és Gergő azt meséli, egyre több az átmenetileg bajba jutott gyermek az országban, ami miatt a nevelőszülői hálózatot folyamatosan bővítik. „Ahhoz, hogy valaki elvállalhassa ezt a feladatot, egyrészt el kell végeznie egy komoly tanfolyamot, másrészt pszichológiai vizsgálaton kell átesnie és nagyon alaposan megfontolnia, fogja-e bírni az ezzel az életmóddal járó fizikai-lelki terheket. Gergővel szociálisan rendkívül érzékenyek vagyunk, de az évek alatt sokat edződtünk. Aki imádja a gyerekeket, ugyanakkor képes kezelni az elengedést, annak ez egy csodálatos életpálya lehet” – fogalmaz Brigi.

Fotó: Ambrus Marcsi, RTL

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete