Címlapsztori Sztárok

Külföldön lett sztár Básti Lajos egykori szerelme, Ferrari Violetta: húsz év volt köztük a korkölönbség

Az egyik legszebb magyar színésznő volt, aki azonban nem teljesedhetett ki, hiszen 1956-ban a forradalom alatt elhagyta Magyarországot.

Az Újságmúzeum 20 pontban tisztelgett Básti Lajos egykori felesége, Ferrari Violetta előtt.

  1. 1930-ban született Hódmezővásárhelyen. Az apja olasz volt, aki az I. világháború után maradt Magyarországon. Giacomo Ferrari aztán megházasodott és négy gyereket szült a felesége. Ferrari Violetta volt a legkisebb a családban, Stefano, Dante és János után látta meg a napvilágot.
  2. Már hétéves korában írtak róla az újságok, „Tánci néni” vagyis Adorján Frida balettiskolájába járt, s fel is lépett a Művész Színházban, nem mellesleg a tízéves Ruttkai Éva is ott volt a színpadon.
  3. Tizenkét évesen már hosszabb interjút adott egy színházi lapnak, ahol az is kiderült, 3 évesen lépett először színpadra. Történt, hogy megirigyelte a nála nyolc évvel idősebb bátyját, Ferrari Dantét, hogy miért mehet színházba. Kisírta, hogy ő is mehessen, ahol aztán elő is adott egy dalt nagy sikerrel.
  4. Kiskorában imádta Gárdonyi Géza könyveit (különösen az Egri csillagokat), a színésznők közül pedig Bulla Elma és Fényes Alíz volt a kedvence.
  5. 1943-ban az Új Idők című lap színházi kritikája nevezte először csodagyereknek. Az Északi Fény című darabban szerepelt a Pesti Színházban és imádta a közönség.
  6. 1947-ben, 17 évesen már befutott színésznő volt, az egyik újság egyenesen odáig ment a kritikájában, hogy „Amerikának még nem sikerült ilyen bájos bakfis-sztárra bukkania.”
  7. Egészen fiatalon habarodott bele a későbbi színészóriásba, Básti Lajosba. Ő 18 éves volt, Básti pedig 37, de a korkülönbség nem volt akadály, 1948-ban házasodtak össze.
  8. A Belgrád rakparton éltek egy közös lakásban és repültek a boldogságtól. Básti Lajos Vilinek becézte a fiatal feleségét.
  9. A kor szellemének megfelelően 1950-ben mindketten békekölcsönt jegyeztek, Básti 3000 ezer forintot juttatott az alapnak, Ferrari pedig a havi keresete 150 százalékát ajánlotta fel a rendszernek. A Nemzeti Színházból ekkor Major Tamás igazgató volt az élenjáró, ő 16 ezer forintért jegyzett békekölcsönt Rákosi Mátyás legnagyobb örömére.
  10. Az 1951-ben bemutatott Civil a pályán című moziban a kor másik fiatal tehetsége, a tragikus sorsú Soós Imre volt a partnere. A filmen két alkalommal igazi csókot is láthattak a nézők. Ez a fajta intimitás ritka volt a filmvásznon. Soós Imre amúgy hosszú éveken át hiába ostromolta a szerelmével Ferrari Violettát, öngyilkossági kísérlete is volt miatta.
  11. 1952-ben ő kapta a a Farkas-Ratkó díjat, ezt minden évben a legtehetségesebb kezdő színész kapta a Nemzeti Színházban. A színház 99 tagjából 87 szavazott Ferrari Violettára.
  12. 1952 januárjában nyilvános kritikát kapott a Népsport című laptól, mertbár ott szerepelt a neve a meghívottak listáján, de nem ment el Csepelre, a Civil a pályán egyik élménybeszámolójára.
  13. Bár nagy szerem volt, hat év után tönkrement a házassága Básti Lajossal, így 1954-ben hivatalosan is elváltak egymástól. A második férje, Földeák János mérnök lett, akitől 1956 augusztusában született meg a kisfia, Péter.
  14. Hogy valami nincs rendben Ferrari Violetta körül azt egy 1956 áprilisában megjelent újság is tanúsítja. A jegyzetben az újságíró számon kéri a színésznőt, hogy előző nap délután Budapesten nem a zebrán, hanem attól négy méterre ment át a forgalmas belvárosi utcán, ráadásul mikor a közelben posztoló rendőr rá szólt, nyelvet öltött a közegre.
  15. 1956-ban a forradalom alatt disszidált a második férjével és a gyermekével. Az addig őt ünneplő lapok szembefordultak a színésznővel, ott ütötték, ahol érték. Azon viccelődtek, hogy jobb lehetőség nem lévén, Ferrari egy bécsi mulatóval tárgyal.
  16. 1957 elején viszont a színészlegenda Pécsi Sándor az Érdekes Újságban azt mondta, sír a szíve, hogy Ferrari elhagyta az országot. Az is megjelent, hogy már szégyelli, hogy disszidált és legszívesebben hazajönne.
  17. A férjével végül Nyugat-Németországba mentek. Földeák mérnöki munkát kapott, Ferrarira pedig hamar rátalált a filmipar, már 1958-ban filmszerepet kapott, hogy aztán évtizedeken keresztül, egészen 1983-ig számtalan német filmben szerepeljen. Rajongtak érte a német férfiak.
  18. Németországban aztán újabb fia született a színésznőnek, majd később elváltak útjai a férjétől.
  19. A rendszerváltozás után már többször hazalátogatott, ám színházi szerepeket már nem vállalt, végül 1997-től, 67 esztendősen végleg hazatelepült.
  20. A kiváló színésznő, aki korszakokon átívelő, meghatározó alakja lehetett volna a magyar színjátszásnak, végül 2014-ben, 83 évesen halt meg Budapesten.

Forrás: ujsagmuzeum.hu

Fotó: Fortepan / Lugosi Szilvia, nfi.hu

1953: a Nemzeti Színház üdülőjének (eredetileg MAC klubház) terasza. Ferrari Violetta színművésznő és Lugosy Bálint építészmérnök.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete