Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Miért húsvéti nyuszi és tojás?

A tojásfestés szokása és díszítése régebben az egész világon elterjedt, mára már csak inkább Kelet-Európában találkozunk vele.

A legenda szerint a kereszténység előtti időkben ekkortájt Ostrát vagy Ostarát, a tavasz, az újjászületés, a termékenység germán istennőjét ünnepelték. Az ő nevéből ered a német Oster és az angol Easter elnevezés is. A történet szerint Ostrának volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt. Egy napon az istennő a madarat nyúllá változtatta, így akarta szórakoztatni a gyerekeket. Más magyarázat szerint az istennő dühében változtatta át a szárnyast nyúllá. A lényeg, hogy így kapott helyet a különböző kultúrkörökben a furcsa nyuszi, aki fészket rak és azt tojásokkal tölti meg.

De ejtsünk még szót a tojásokról is, amik szintén a kereszténység előtti, ősibb korokra utalnak. Szinte az egész világon megtaláljuk az élet, az újjászületés és a termékenység szimbólumaként. A tojások festése és díszítése valamikor pogány szokás volt. Krisztus után 200 körül kapcsolták össze a rómaiak a keresztény hagyományokkal. A leggyakrabban pirosra festjük őket, és talán nem is gondolunk arra, miért. Nos, ennek a színnek régen mágikus erőt, védőerőt tulajdonítottak. A tojásfestés szokása és díszítése régebben az egész világon elterjedt, mára már csak inkább Kelet-Európában találkozunk vele.

Sajnos az idő múlásával sok hagyomány megkopik, feledésbe merül. De a húsvéti tojásvadászat még ma is él, és a legtöbb kisgyerek nagyon élvezi. Most felidéződik bennem néhány kedves emlék. Nagyon régen, egyik húsvét alkalmával a szüleimmel kirándultunk, és hogy, hogy nem, a nyuszi az Ipoly partján hagyta nekünk a gyönyörű nagy tojásait. Akkor nem értettük a húgommal, honnan tudta a nyuszika, hogy mi éppen arra járunk, mint ahogy az is meglepő volt, hogy egy kicsi nyuszi hogy képes olyan hatalmas tojásokat tojni. De az is megtörtént – ez már a lányaim gyerekkorában –, hogy a kertben elrejtett csokitojásokat a hangyák sokkal hamarabb megtalálták és megdézsmálták, mint a kislányaim.

Kedves Olvasó, töltse ezt a szép ünnepet hite, kedve szerint! De a tojásfestés semmiképpen ne maradjon el!

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete