Címlapsztori Sztárok

Koltai János és Frajt Edit meséltek nekünk: vidám történetek a Szomszédok forgatásáról

A Szomszédok két kulcsfontosságú szereplője, Gábor Gábor és a kozmetikus Juli hosszú éveken át dolgozott együtt. A legendás páros boldogan idézte fel a közös emlékeket.

Ki hinné, hogy már 37 éve indult hódító útjára a Gazdagréten játszódó teleregény? „A tavaszi kezdés után néhány hónappal kerültem a sorozatba – meséli a Gábor Gábort alakító Koltai János. – Elárulom, én kerestem meg a rendezőt, Horváth Ádámot, akinek több tévéjátékában szerepeltem előtte. A feleségemmel akkoriban vettünk házat Siófok környékén, és a színházi fizetés mellé jól jött volna egy kis pluszbevétel. Felhívtam Ádámot, és megkérdeztem tőle, volna-e nekem való feladat a Szomszédokban? Behívott, és a szerepem szerint az első dolgom az volt, hogy Julit egy szolnoki kozmetikai versenyre viszem a kocsimon. A bökkenő csak az volt, hogy nem rendelkeztem jogosítvánnyal. Azt hittem, hogy ezzel elúszott a szerep, de a rendező megoldotta. Egy autó ment előttünk, és az húzta a mi kocsinkat, így nekem csak imitálnom kellett a vezetést. A tévénézők persze azt látták, hogy én vagyok a sofőr.”

A találkozás örömére pezsgővel koccintottak 2014-ben

Csak a tévében volt jó üzletember

„Érdekes, de erre a jelenetre nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy te rendszeresen átírtad a szerepedet, míg én általában csak egy-két szót cseréltem ki a szövegben” – folytatja Frajt Edit. „Ezt is megbeszéltem Ádámmal, és szabad kezet adott abban, hogy a saját ízlésem szerint formáljam Gábor Gábor mondandóját. Volt egy képem erről a »bolond« figuráról, akinek néhány tulajdonsága távol állt tőlem. Gábor Gábor egy ügyes üzletember, én pedig világéletemben utáltam a pénzt. Ha valaki adna egymillió forintot, egy perc alatt elkölteném, de egy forintot tíz év alatt sem tudnék megduplázni” – meséli nevetve a színész.

Meghatódott a rajongói leveleken

Első ránézésre akár sikeres vállalkozónak is hihetném Koltai Jánost. Jó szabású zakót visel, és elegáns úriember benyomását kelti. Épp olyan, akinek a szájából nem furcsa azt hallani: Szívem egyetlen királynője! A szállóigévé váló mondat nagyon sokszor elhangzott a Szomszédokban.

„Bár Juli férjes asszony volt, Mágenheim doktor felesége, Gábor Gábor azért diszkréten udvarolt neki – veszi át a szót Frajt Edit. – Egyszer a való életben meg is jegyezte valaki, hogy miért hagyom, hogy Gábor Gábor flörtöljön velem, de szerintem egy nőnek fontos a visszaigazolás, hogy tetszik a férfiaknak, így nem láttam benne kivetnivalót, hogy a szerepem szerint a főnökömmel egy-egy kávéra privátilag is leüljek.” Edit és János azt mesélik, hogy az emberek gyakran azonosították őket a sorozatbeli karakterükkel.

A Mágenheim házaspárt nagyon kedvelték a tévénézők

„A történet szerint közösen megalapítottuk a Gábor–Juli fotó- és kozmetikai stúdiót. A tévénézők azt gondolták, hogy az utcáról is be lehet jönni hozzánk, de a valóság az volt, hogy ez a stúdió egy gazdagréti panellakás egyik szobájából állt, vendégeket pedig sosem fogadott.”

Edit azt is elmesélte, hogy a népszerűségük velejárója volt, hogy számtalan rajongói levelet kaptak. „Amikor 1988-ban világra jött a kislányom, Franciska – aki már újszülöttként is szerepelt a sorozatban –, azt írta nekem egy kedves hölgy, hogy annyira tetszik neki a gyerekem és az, amilyen anya vagyok, hogy a férjével miattam vállalkoznak egy újabb, immáron harmadik kisbabára. Megható történet, amit sosem fogok elfelejteni” – meséli a színésznő. „Általában engem is pozitív élmények értek a tévénézők részéről. De egyszer volt egy festményeimből és rajzaimból rendezett kiállítás, melynek vendégkönyvébe azt a véleményt írták: A festmények nagyon tetszettek, a grafikai anyag kidolgozatlan, de az is jobb, mint a Szomszédok! A kritikus bejegyzést egy neves színházi rendező írta. A nevét nem árulom el” – mondja Koltai, aki annak idején a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott.

A színész öreg elefántnak tartja magát

No és kivel mi történt az elmúlt években, amióta megszűnt a sorozat? Frajt Edit lánya, Franciska régésznek tanult. Noha kislányként Juli és Mágenheim doktor közös gyermekét játszotta a Szomszédokban, felnőttként már nem érdekelte a színészet, és az édesanyja sem akarta, hogy ezt a pályát válassza. A színésznő Szentendrén lakik a férjével. Mostanában sokat szinkronizál, és az Újszínházban is látható.

Edit kislánya, Franciska is szerepelt a Szomszédokban

A 88 éves Koltai János öt évtizeden át a Madách Színház tagja volt. Felesége, Pap Éva színésznő hosszú, súlyos betegség után tavaly nyáron hunyt el. A házaspárnak van egy fia, István. A szerepléstől visszavonult művész az Ádándon lévő birtokán tölti a napjait.

„Azt szoktam mondani, hogy én már egy olyan öreg elefánt vagyok, aki megáll a ligetnél, és hagyja, hogy a csorda menjen tovább…” – árulta el az idős színművész, végül pedig Juli fülébe súgta viccesen: Szívemnek örökre egyetlen királynője maradsz! Ezután már csak annyi idő maradt, hogy elkortyoltak egy kis pezsgőt. Éppolyan jókedvűen, mint ahogy a Szomszédok egyik korai epizódjában tették.

Megjegyzés: Múltidéző rovatunkban korábban megjelent írásainkból válogatunk, és frissítjük a jelen állás szerint.

Fotó: Pintér Márta, Birton Szabolcs, Förster Tamás, Archív