Címlapsztori Sztárok

A Szomszédok legszeretettebb mellékszereplői voltak: Virágh doktor csak a tévében volt féltékeny, Janka néni mémsztár lett

Több mint tizenhárom évig együtt éltünk Vágásiékkal, Takácsékkal és Mágenheimékkel. A barátaink, szó szerint a szomszédaink lettek. Ám a teleregény nem ért volna el akkora sikert néhány olyan karakter nélkül, akik megszínesítették a történetet.

Janka néni: Pásztor Erzsi – Igazi mémsztár lett

Valaki egyszer úgy jellemezte Janka néni karakterét, hogy ő volt a családi idillt atombiztosan széttrollkodó mártír, a manírok koronázatlan királynője, a mézbe mártott zsilettpenge, Feri és Jutka életének megkeserítője, a mindig rosszkor érkező, az alkoholt igencsak kedvelő rokon. Máig a sorozat legnagyobbja, a Szomszédok-mémek sztárja, a videómegosztók kedvence, az ország első számú alkoholistája. „Fütyülök rá, hogy én lettem az ország alkoholistája” – mondta egyik legutóbbi interjújában Pásztor Erzsi, akinél remekebbül senki sem játszhatta volna el ezt a figurát. Nem csoda, hogy sokak szerint Janka néninél jobb karakter és Pásztor Erzsiéénél zseniálisabb alakítás nem volt és nem is lesz soha magyar tévésorozatban.

Szász Kristóf: Németh Kristóf – Az anyukája levelet írt a rendezőnek

Julcsi szerelmét játszotta hét évadon át, legalábbis ez él a köztudatban. Pedig Kristóf már a Szomszédok negyedik részében is szerepelt, mindössze 12 évesen, ő volt Gyurka, Lenke néni öccsének az unokája Ózdról. Hogy miként került kisfiúként először a teleregénybe, arról így mesélt: „Anyukám nagyon szerette volna, hogy a szép drága kisfia, aki a világon a legszebb, szerepeljen a televízióban. Akkor megírta a Nők Lapja, hogy indulni fog egy ilyen monstre sorozat, hogy Szomszédok, és kéthetente lesz harminc perc. Amikor ezt olvasta, akkor írt egy levelet Horváth Ádámnak” – mondta a színész, akinek édesanyja a levél mellé még egy fényképet is rakott a kisfiáról a borítékba. Két hónap után érkezett a válasz, miszerint szerepelhet a tévében.

Lillácska: Schubert Éva – Volt viszonyuk, vagy sem?

A sorozatból soha nem derült ki, hogy Sümeghy Oszkár és Lillácska között csak barátság van, vagy több, plátói szerelem. Mindenesetre a barátságuk tele volt bájos flörtöléssel, kacérkodással, de egy vacsoránál vagy kávéházi találkánál soha nem mentek tovább. „Sokszor megállítottak az utcán az emberek, és megkérdezték, hogy mikor házasodunk már össze Sümeghyvel. Ez izgatta a nézők fantáziáját, ezért volt jó lebegtetni, hogy mi van Lillácska és Oszkár között” – mondta egy interjúban a néhai Schubert Éva.

Virágh doktor: Kézdy György – Csak a tévében volt féltékeny

Ő volt Etus mindig morgó, ám végtelenül szerethető hódolója, aki sokszor megkérte álmai asszonyának a kezét, ám ő mindig nemet mondott. „Amikor Sinkó László is elkezdett udvarolni Etusnak, Virágh doki nagyon féltékeny lett, mégpedig szarkasztikus módon. Ez távol állt tőlem, én soha senkire nem voltam féltékeny” – mondta Kézdy György. A színész sajnos a 77. születésnapja előtt öngyilkos lett, kiugrott egy kórház ablakából, mert nem bírta tovább elviselni a rák okozta fájdalmakat.

Józsi: Szabó Ottó – Haláláig ő volt a sorozat zöldségese

Etus zöldséges jó barátját alakította a színész, akit az emberek többet hallottak, mint láttak, hiszen több mint 1600 filmben szinkronizált. Ő volt Derrick felügyelő magyar hangja is. 1998. november 5-én, a 301. részben láthatták utoljára a nézők Szabó Ottót, mert november 30-án, 77 esztendősen távozott az élők sorából. Csűrös Karola vett tőle búcsút a képernyőn: „És elbeszélgetek az én volt kedves Józsi barátommal arról, hogy miért nem vehetek tőle többé se krumplit, se narancsot, se búcsút…”

Julcsi barátnője: Liptai Claudia – Micsoda dauerolt haj!

Az Ábel Anita által alakított Julcsi nagy dumás barátnője volt, aki színésznőnek tanult. 1993 és 1997 között évente pár fejezetben kapott szerepet az akkor még a keresztnevét K-val író színésznő. Amikor évekkel később egy televízió műsorban meglátta Szomszédok-béli önmagát, felsikoltott és szörnyülködött a ­dauerolt haján és a szemöldökén.

Szalóki Eszter: Malek Andrea – Ő adta a mentőrobogók ötletét

Esztert, a bájos mentőgyakornokot alakította az első öt évadban, s még ennyi idő alatt sem tudta elcsábítani kollégáját, a Kulka János alakította Mágenheim doktort. E két színésznek köszönhetjük a mentőrobogókat is. Az Országos Mentőszolgálat írt erről: „Amikor Eszter, Mágenheim és az Öreg, aki a betegszállítót alakította, a dugóban álltak, miközben sietni kellett volna egy esethez, Eszter kitalálta, hogy ha az orvos robogózna, előbb odaérne, ahol segítségre van szükség. A Nagy Fehér erre egy olyan hahával és egy olyan hangsúlyú »de jó ötlet«-tel reagált, hogy mi a gyakornok helyében soha többet nem mondtunk volna semmit. Az élet viszont rácáfolt a doktorra: 2009-től léteznek mentőrobogók is.”

Oli úr: Bajor Imre – A csóközön miatt írták ki

Eredetileg csak három epizódra terveztek Oli úrral, végül 77 részen keresztül alakította Bajor Imre. A szerep meghozta neki az országos ismeretséget. Ő volt az első meleg karakter a magyar tévézés történetében, ezért felvonultatták vele az összes melegekkel szembeni előítéletet, mely mai szemmel már homofób. Oli szavajárása a csóközön volt, ezt a szót a rendező, Horváth Ádám találta ki. Bajor azonban Csóközön címmel önálló esttel kezdett haknizni, még egy szólólemezt is kiadott, amihez nem kérte ki a rendező engedélyét, így ő ezért kiírta a sorozatból.

Fotó: Olajos Piroska, Rozmanitz Gábor, RTL/Sárosi Zoltán, archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete