Címlapsztori Lélek Sztárok

Föccsel kínálta a rántott zucchinit Kincses Veronika: 3 titkos recept az operaénekesnőtől

1983-ban készült egy művész-szakácskönyv, a Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv, ami nemcsak remek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez.

Ebből a remek kiadványból most Kincses Veronika válogatott receptjeit hoztuk el. Érdekes, hogy a művésznő mennyire másként készítette még 1983-ban a hagymalevest, amit ma leginkább a franciáknak tulajdonítunk és ezen a néven is főzzük. De az is különlegesnek hat ma már, hogy (régies írásmóddal) rántott zucchinijét olyan ínyencségnek gondolta akkor, amit érdemes beküldeni a szakácskönyv szerkesztőinek. Hogy változik a világ, ma már szinte hétköznapinak számít ez a mennyei étel.

Kincses Veronika, operaénekesnő és a rántott zucchini

Hagymaleves (4 személyre)

4 fej vöröshagyma (lehet póréhagyma is, szintén 4 fej szükséges), 10-15 dkg sárgarépa, 1 db gyökér, 2 kávéskanál liszt, 2 dl tejföl,  1/2 citrom leve, 1 kávéskanál félédes pirospaprika, 1/2 dl olaj, só, bors.

A megmosott és megtisztított hagymát és a zöldségeket egész vékony szeletekre vágjuk, olajon megdinszteljük, felengedjük 1/2 liter vízzel, gyengén sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Leszűrjük, a levét is meg a sűrűjét is hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a hagymát meg a zöldséget is átpasszírozzuk (turmixolhatjuk is). A péphez hozzákeverjük a lisztet, tejfölt, pirospaprikát. Simára elkeverjük, hozzáadjuk a főzőlevet és állandó keverés mellett jól felforraljuk. Citromlével ízesítjük, szükség esetén sóval és borssal utánaízesítjük. Tálalásnál pirított zsemle- vagy kenyérkockákat teszünk a tetejére.

A szakácskönyv címlapja Gregor Józseffel 1983-ból

Csirke “majdnem kínai” módra (4 személyre)

4 db konyhakész csirkecomb és 4 db csirkemell, 1 evőkanál Vegeta, 10 dkg darált amerikai mogyoró, csipetnyi őrölt szerecsendió, 2 kávéskanál þorcukor, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál tejföl, 1 üveg ketchup, só, 1 kávéskanál méz.

A csirkecombokat és -melleket annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy ellepje, hozzáadjuk a Vegetát és lassan puhára főzzük. A megfőtt csirkehúsokat kiszedjük a léből, ha kihűlt,

kicsontozzuk és 4-5 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat megkenjük mézzel és a forró olajban pirosra pirítjuk. Közben elkészítjük a mártást: a ketchupot, darált mogyorót, szerecsendiót, és a tejfölt összekeverjük, majd feltesszük főni. Állandó keveréssel felfőzzük. A mártásnak sűrűnek kell lenni, hogy ha leöntjük vele a húskockákat, azon megmaradjon és ne folyjon le. Ha túl sűrű, kevés csirkelével higíthatjuk.

A kínai konyha ezt az ételféleséget Satee-nek nevezi.

Rántott zucchini

A megmosott, hámozatlan zucchinit 2 cm-es szeletekre vágjuk, fűszerezzük, lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. Önállóan vagy burgonyapürével tálaljuk.

Könnyű, finom étel, jólesik utána egy nagy pohár fröccs.

Fotó: Fábián Olga, Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv