Címlapsztori Sztár

Először szólal meg édesapja halála óta Sas József lánya, Ágnes: „Édesapám kimondta az igazságot a kabaréiban”

A nagy nevettető, Sas József három éve hunyt el. Nélküle más értelmet nyert a pesti humor. Lánya, Sas Ágnes azt szeretné, ha sokan emlékeznének a legendás művészre, mert megérdemli.

Ha még élne és egészséges lenne, Sas József biztos színpadon állna. A vérében volt a szórakoztatás, jól ismerte a közönség minden rezdülését.

„Édesapám hat évtizedet töltött a világot jelentő deszkákon. Amikor már nagyon beteg volt, és alig tudott járni, akkor is azt tervezte, hogy elmegy a színházba fellépni” – árulja el Ágnes.

A fiatal tehetségeket felkarolta

„Apu rendkívül extrovertált, céltudatos és sokrétű személyiség volt. Nagyon sokat dolgozott azért, hogy elismert és kedvelt művész legyen. A kabarékban éppúgy otthonosan mozgott, mint a magyar nótákban és a humoros slágerek előadásában. Például a Lala, a pesti fodrász című száma hosszú éveken át a kívánságműsorok egyik nagy kedvence volt. Mindenből aranyat tudott csinálni. Nemcsak színész, rendező és író volt, de 25 éven át sikeresen vezette a Mikroszkóp Színpadot. A fia­tal humoristákat is felkarolta, lehetőséget adott nekik a kibontakozásra. Maksa Zoltán, a Markos–Nádas, a Defekt duó, Aradi Tibor és Varga Ferenc József szárnypróbálgatásait is egyengette, állandó megjelenést biztosított számukra a színházban, sztárokat csinált belőlük. A tehetséges emberekért rajongott, a középszert nem bírta.”

Egy jó poénért nem ment a szomszédba

Nagyon szerette a torpedót és a jó krimiket

De milyen volt Sas József otthon, a szűk környezetében?

„Fordított életet éltünk. Ő este a színházban játszott, én napközben suliban voltam. Általában a hétvégeket töltöttük együtt. Imádott torpedózni, mindig azt mondta: Ágikám, hozd a kockás lapot, és játsszunk! Az intelligens krimiket nagyon szerette, a Columbo sorozatot együtt néztük. A 80-as évek elején még a József körúton laktunk, de volt egy kis víkendházunk Pesthidegkúton. Péntek délutántól vasárnap estig odamentünk ki a jó levegőre, az erdő közelébe. Akkoriban az a városrész még nem volt úgy beépítve, mint manapság. Később mi is kibővítettük a nyaralónkat, és átköltöztünk Budára” – meséli Sas József lánya. Ágiról egyébként sokáig nem is tudták, hogy híres ember gyermeke.

„Apukám szöges ellentéte voltam: zárkózott és gátlásos. Az iskolában sem beszéltem a  szüleimről. Sosem akartam, hogy apu miatt kivételezzenek velem. A középiskola harmadik osztályáig ki sem derült, hogy Sas József az édesapám. Amikor véletlenül megtudták, nem akarták elhinni az osztálytársaim, be kellett vinnem a közös fotónkat és az aláírását” – meséli nevetve Ágnes. Most is csak azért sikerült szóra bírnunk őt, mert azt mondja, csak az hal meg, akit elfelejtenek, és azt szeretné, hogy az édesapjára sokáig emlékezzen a közönség.

A színpad volt a második otthona

Sas Ágnes spirituális beállítottságú, kineziológiával foglalkozik. „Kislányként balettre, sztepptáncra és színjátszókörbe is jártam, de apu nem támogatta, hogy színésznő legyek, és igazat adok neki, mert nem volt bennem annyi tehetség és ambíció, hogy a művészi pálya nehéz­ségeivel szembenézzek. Az önismereti, életfeladat tréneri munkámat nagyon szeretem, idestova húsz éve csinálom.”

Tortát sütött az utolsó születésnapjára

A pesti humor egyik legnagyobb alakja Sas József volt. A szilveszteri Sas-kabarét mindig milliók nézték a tévé előtt ülve. „Szerintem apu sikerének az volt a titka, hogy az általa írt kabarékban kimondta az igazságot, és a közönség össze tudott kacsintani vele. Nem tett különbséget ember és ember között, a kabaréjelenetein együtt nevetett gazdag és szegény, fiatal és idős. Apu egyébként lubickolt a népszerűségben. Szeretett híres lenni. Már az édesapja is színész volt, de a karrierjét derékba törte a második világháború, 42 évesen hunyt el az auschwitzi haláltáborban. Apukám kisgyerekként félárván maradt, és tulajdonképpen egész életében az édesapja hivatását akarta folytatni.”

Sas Józsefnek két gyereke született. Az első házasságából Tamás, a másodikból Ágnes.

„Édesanyámmal, Komjáti Zsuzsával 1977-ben házasodtak össze. Én egy évvel később jöttem a világra. A szüleim jó házasságban éltek. Anyukámnak saját egzisztenciája is volt, a testvéreivel közös vállalkozást, egy diszkontáruházat vezetett Hatvanban.”

Felesége, Zsuzsa volt a mindene

Sasné Komjáti Zsuzsa rendszeresen elkísérte a férjét a társasági eseményekre, színházi premierekre. A művészvilágban jól ismerték őt is, feltűnő szépségű és kifinomult stílusú hölgy.

„Apu elvesztése után édesanyám lelkileg összetört, nem vállal nyilvános szerepléseket. Sokszor megyünk ki apukám sírjához, fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róla, emlékezzünk rá.”

Sas József 2021 januárjában hunyt el. „Apu élete utolsó két évében már elfáradt. Az agyvérzése után állandó segítségre szorult. Otthon vigyáztunk rá, mert fizikálisan gyenge volt. A halála előtt egy hónappal ismét kórházba került, de a koronavírus-járvány tetőfokán nem nagyon lehetett látogatni. Az utolsó, 82. születésnapjára sütöttem neki egy tortát. Maszkban és védőruhában mehettem be hozzá a kórterembe. Megismert, és akkor beszélgettünk utoljára. Két héttel később hagyott itt minket.” A művész a Kozma utcai izraelita temetőben alussza örök álmát Somló Tamás, Székhelyi József, Kabos László és Gózon Gyula társaságában. Egyszer említette, hogy nagyon szeretne Szép Ernő körül nyugodni, ez a kívánsága is teljesült. Az egykori Mikroszkóp Színpad falán, a Nagymező utcában pedig emléktábla őrzi Sas József nevét.

Fotó: Birton Szabolcs, Olajos Piroska, Ványi Ákos