Téged is mindig elvarázsolnak a filmekben látott fogások? Ha igen, akkor a Story magazin legújabb cikksorozata most neked is lehetőséget kínál arra, hogy kipróbálj néhányat. Irány a konyha!
Veri az ördög a feleségét féle rétes
Pásztor Erzsi számára a Veri az ördög a feleségét című, negyven évvel ezelőtt készült film forgatásának minden pillanata felejthetetlen. A színésznő szerint a legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor a rendező, András Ferenc kitalálta: nyújtsanak rétestésztát a fejük felett. Amikor Erzsi meghallotta ezt az elképzelést, először hangosan felnevetett.
„Kiderült, hogy komolyan gondolta, sőt felfogadott három helybeli, révfülöpi asszonyt, akik majd betanítanak minket, színésznőket. Pécsi Ildikót, Spányik Évát és engem. A gyakorláshoz a töltelékeket mindennap előre elkészítették” – mesélte a Story magazinnak.
Bár nagyon sokat gyakoroltak, az egyik révfülöpi asszony mégis azt mondta a rendezőnek:
„Ennek a színésznőnek még a fakanál is rosszul áll a kezében.”
Gondolt ekkor Pásztor Erzsire, aki nem is hagyta annyiban a dolgot, rögtön rákérdezett a hölgynél, hogy vajon pontosan mi a probléma. Az igazság hamar kiderült: „Arany művésznő! Mi nem tudunk a fejünk felett rétest nyújtani, de 300 forintot kapunk naponta, szóval olyan jó, hogy itt lehetünk!”
A stáb tagjai azóta is jót nevetnek ezen a történeten, pláne miután a film hatalmas sikert aratott itthon és külföldön is.
Ezeket olvastad már?
Próbáld ki te is: tökös-túrós rétes
Ha téged is megihletett a Veri az ördög a feleségét című film ikonikus jelenete, és szívesen kipróbálnád, milyen érzés a rétestésztát mondjuk a fejed felett kinyújtani – már ha elég bátor vagy – akkor itt az idő, hogy belevágj! Nem kell hozzá filmforgatás vagy három révfülöpi asszony, elég egy kis lelkesedés és néhány alapanyag, aztán készülhet a különleges tökös-túrós rétes.
HOZZÁVALÓK:
A RÉTESTÉSZTÁHOZ
- 500 g finomliszt
- 1 db tojás
- 1 teáskanál ecet
- 1 diónyi zsír
- 1 kávéskanál só
- 2,5-3 dl langyos víz
A TÖLTELÉKHEZ
- 500 g gyalult tök
- 1,8 kg túró
- 800 g cukor
- 3 db tojás
- 4 db vaníliás cukor
- 4 db zsemle
- ízlés szerint mazsola
- zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS:
Ha nem akarsz bíbelődni a rétestészta elkészítésével, akkor vegyél kész lapot, terítsd ki, majd egyenletesen fröcsköld be olvasztott vajjal. A gyalult tököt sózd meg, és hagyd állni. A zsemléket áztasd be, utána nyomkodd ki belőlük a vizet, és keverd el őket a túróval. Add a masszához a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát és a tojások sárgáját. A fehérjét verd kemény habbá. A kinyomkodott, kicsavart tököt add a túrós masszához, majd óvatosan keverd bele a tojások felvert habját is.
A tölteléket terítsd rá a tésztára, és szórd meg zsemlemorzsával. Tekerd fel a tésztát, majd vágd fel akkora méretűre, amekkora a kizsírozott tepsid. A rudak tetejét kend meg vajjal, és 200 fokos sütőben 30 perc alatt sütsd meg.
A teljes cikket elolvashatod a Story magazinban. Keresd az újságárusoknál!
Fotó: Getty Images, RTL