Konyha

Szokatlan párosítás: mazsola és sós fánk teszi tökéletessé a marhapörköltet

Elsőre szokatlan párosításnak tűnhet a mazsola és a marhahús, de amilyen furcsán is hangzik elsőre, olyan pikáns a végeredmény. Ha pedig szőlős-túrós rétes utána a desszert, az egész család epekedni fog a receptért.

Vörösboros-mazsolás marhapörkölt sós fánkkal

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 kg marhalábszár
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 2 szem paradicsom
  • 1 tv-paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 dl paradicsom-püré
  • 15 dkg mazsola
  • 1 kg burgonya
  • 7 g szárított élesztő
  • liszt
  • olaj a fánk sütéséhez

Elkészítés:

  1. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, enyhén sózzuk, és puhára dinszteljük. Beletesszük a felkockázott marhahúst, és körbepirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és hozzáadjuk a meghámozott, megreszelt répákat. Együtt dinszteljük, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot, a felkarikázott paprikát, zúzott fokhagymát, babérlevelet.
  2. 5-10 percig kevergetve főzzük, amíg a zöldségek kicsit összeesnek, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk, és lefedve főzzük, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Időnként megkeverjük, és pótoljuk az elpárolgott vizet.
  3. Mikor a hús már szinte teljesen puha, hozzáadjuk a bort, a paradicsompürét és a mazsolát. 25-30 percig takarékon forraljuk a pörköltet. Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és villával összetörjük. Elkeverjük az instant élesztővel és annyi liszttel, amennyit felvesz. 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, és fánkokat szaggatunk.
  4. Újabb 30 percig kelesztjük, majd bő, forró olajban a fánkok mindkét oldalát megsütjük.

Szőlős-túrós rétes

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 40 dkg túró
  • cukor, méz ízlés szerint
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 30 dkg apró szemű szőlő
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag (8 lapos) rétestészta

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A túrót elkeverjük kevés cukorral, az egész tojásokkal, a darával és a citrom reszelt héjával. Óvatosan beleforgatjuk a leszemezett szőlőt.
  2. A vajat megolvasztjuk, a réteslapokat megkenjük, és négyesével egymásra helyezzük őket.
  3. A tölteléket kettéosztjuk a kiterített réteslapokon, majd mindkettőt feltekerjük, a tekercseket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Képek: Vrábel Kriszta