Divat Egészség

Illegális élvezet: minden, amit az Elf Barról tudni kell

Ízesített, dohányzást imitáló, és súlyos függőséget okoz. Az Elf Bar pontos összetevői még ismeretlenek, de az biztos, hogy egészségkárosító hatású, ezért terjesztése és birtoklása is tilos Magyarországon.

De mi is az Elf Bar?

Egy sokféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, dohányzást imitáló eszköz, amely akkumulátoros és eldobható. Egyszerű használata, kompakt kiszerelése miatt egyre népszerűbb a fiatalok körében. A hatályos törvényi szabályozás szerint dohánygyártmánynak minősül, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lehetne értékesíteni, csakis ízesítés nélküli változatban. Ennek ellenére a gyerekek könnyen hozzájuthatnak a Tik-Tok­on, a Facebook-marketplace-en, különféle zárt csoportokban és az Instagramon is. Csak néhány üzenetváltás, online fizetés, és már érkezik is a csomag.

17 helyett 5000 slukk

Semmiképpen nem szeretné itthon legálisan beszerezhetővé tenni az Elf Bart a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, mivel a kiskorúak az ízesítés miatt könnyen rászokhatnak. Az akár magas nikotintartalmú gyerekcigi súlyosan egészségkárosító hatású lehet. A hatóság és a NAV közös sajtótájékoztatóján elhangzott: a termék pontos összetevői még ismeretlenek, bevizsgálása folyamatosan zajlik. Ami tudható: míg egy normál cigaretta 17 slukk, addig egyetlen Elf Bar akár 5000 is lehet. Ez 16 doboznyi cigarettának felel meg. Ha valaki ebből nikotint tartalmazót választ, és felelőtlenül használja, azaz egész nap szünet nélkül pöfékel, akár az életével is játszhat.

Fontos tudni

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elindította az 1828-as, ingyenesen hívható zöld számát, ahová várja az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket.

Elindult a felszámolás

Aki Magyarországon értékesít engedély nélkül Elf Bart, vagy akár annak bármiféle másolatát, 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat. A NAV mindössze néhány hét leforgása alatt 135 millió forintnyi árut foglalt le. Próbavásárlások útján igyekszik felkutatni a terjesztőket és rajtuk keresztül a felhasználókat is. Nagyon fontos tehát, hogy felhívjuk a tinédzser gyerekünk, unokánk figyelmét a gyerekcigi használatának egészségkárosító hatása mellett arra is, hogy az azzal való kereskedés, de annak tartása is büntetést vonhat maga után.

A nemdohányzó is rászokhat?

A válasz egyértelműen igen. Méghozzá azért, mert az Elf Bar kellemes illatú, trendi termék, ami éppen azokat az ízeket használja, mint amelyekről az e-cigarettákkal kapcsolatos kutatások során kiderült, hogy nem a leszokásban segítenek, hanem új felhasználókat hoznak. Így esik meg gyakran, hogy olyan kamaszok és felnőttek válnak az Elf Bar miatt nikotinfüggővé, akik egyébként soha nem dohányoztak. Egyes vélemények szerint a gyerekcigi egészségesebb, mint a normál változata, de vajon lehet-e egészségről beszélni, ha függőséget kialakító, gyakran nikotint tartalmazó eszközről van szó?

Kiemelt kép: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete