Divat

Ősz hajra zsálya, korpa ellen avokádó: a gyönyörű hajzuhatag titka – tápláló hajpakolások otthon

Minden hajproblémára létezik megoldás. A következő receptek gyorsak, egyszerűek és hatékonyak. Nem kell hozzá más, mint kéthetente 30 perc.

A téli zord időjárás nemcsak bőrünket, de hajunkat is borzasztóan megviseli. Hetek alatt töredezetté, fénytelenné, a meleg sapkák alatt korpássá válik. Ha szeretnénk mindezt pillanatok alatt megszüntetni, érdemes hetente-kéthetente hajpakolásokkal kényeztetnünk fejbőrünket. Ettől – akárcsak a gondos testápolástól – hajszálaink megtelnek élettel, visszanyerik fényüket és nedvességtartalmukat. Mindez szerencsére nem pénz kérdése. Sokkal inkább az odafigyelésen múlik, hiszen a legtöbb hozzávalót megtalálhatjuk otthon a konyhánkban is.

A hajpakolás nem balzsam!

Érdemes mindenekelőtt tisztázni, mi is az a hajpakolás, mivel sokan összekeverik a balzsammal. Természetesen mindkettő táplálja a hajat, de míg a balzsam lágyabb összetevőket tartalmaz, és elsősorban hajmosás után kenjük fel, addig a pakolásokat a hajmosás előtt használjuk. A pakolások nemcsak megkönnyítik a fésülködést, és lágyabbá, fényesebbé teszik a hajat. Sokféle cél érdekében használhatjuk őket: megszüntethetjük a korpásodást, ápolhatjuk a töredezett hajvégeket, fényesebbé tehetjük a frizurát. Hogy milyen összetevőket keverünk egy pakolásba, természetesen attól függ, milyen célra használjuk. Lássunk néhány jól bevált receptet, amit otthon könnyedén mi is elkészíthetünk magunknak.

Fénytelen hajra: olíva, banán és paradicsom

Az olívaolaj a hajunkkal is csodákat tehet! Verjünk fel 2 tojást 5 evőkanál olívaolajjal, mintha majonézt készítenénk. Egészen addig keverjük, amíg homogén pasztát nem kapunk. Masszírozzuk a fejbőrünkbe. Fedjük le a fejünket zuhanyzósapkával vagy egy darab nejlonnal, és hagyjuk hatni 30 percen át. Öblítés után mossunk hajat kímélő samponnal.

Ehhez a mennyei hajmaszkhoz törjünk össze egy banánt, és keverjük össze egy felvert tojással, 3 evőkanál mézzel, 3 evőkanál tejjel és
5 evőkanál olívaolajjal. Keverjük habosra az így kapott pépet, majd vigyük fel a fejbőrünkre. 15 perc hatóidő után öblítsük ki, és mossunk hajat.

A paradicsomos öblítés segít visszaállítani
a haj pH-értékét, ráadásul fényessé és könnyen kezelhetővé varázsolja azt. 1 evőkanál kukoricalisztet keverjünk bele egy pohár paradicsomlébe. A keveréket kifésült, nedves hajra kenjük fel. Hagyjuk hatni fél órát, majd meleg vízzel mossuk le. Ezután érdemes samponnal megtisztítani a hajat.

Tudta?

A sör csodálatos fényt ad a hajnak, és sokkal természetesebb rögzítő, mint a lakk vagy
a hajhab. A hajmosás után fújjuk be sörrel
a nedves hajat, majd így szárítsuk meg.

Zsíros hajra: élesztő és kamilla

Keverjünk össze 1 dkg élesztőt, 1 evőkanál frissen főzött, langyos kamillateával. A pépet adjuk hozzá 2 tojás felvert habjához. Vigyük fel, és finoman masszírozzuk a fejbőrbe, majd 20 perc múlva leöblíthetjük.

Száraz hajvégekre: sáfrányos hajmaszk

Fél deci mandulaolajat tegyünk egy edénybe, és szórjunk hozzá egy kevés sáfrányt. Keverjünk hozzá egy evőkanál méhviaszt és fél deci desztillált vizet. Olvasszuk fel, és hagyjuk kicsit hűlni. Öntsünk egy keveset a tenyerünkbe, majd óvatosan kenjük a hajvégekre. 30 perc után mossunk hajat a szokásos módon.

Korpa ellen: avokádó

1 tojást, fél avokádót, 2 evőkanál búzacsíraolajat turmixoljunk össze. A pasztát azonnal használjuk fel. Először a fejbőrünkre kenjük, és onnan haladjunk a hajvégek felé. Takarjuk le egy zuhanyzósapkával, és fél órán át hagyjuk hatni. Végül öblítsük le az egészet langyos vízzel, és csak ezután mossuk samponnal meg. A legtáplálóbb, ha mindig frissen felhasználjuk a pépet!

Ősz hajra: tea és zsálya

Ez az öblítő sötétíti az ősz hajszálakat. 3-3 evőkanál fekete teát és zsályát öntsünk fel egy liter forrásban lévő vízzel. Ha kihűlt, szűrjük le, és használjuk rendszeresen hajöblítőként. A gyógynövényes vizet pár perc hatóidő után langyos vízzel mossuk ki.

Ha nincs elég időnk, egy egyszerű gyógynövényes öblítés is segít.

Ötlet mindenkinek: búzacsíra-tojással

Keverjünk össze 2 evőkanál búzacsíraolajat, egy tojássárgáját, néhány evőkanálnyi gyógynövényfőzetet (pl. kamilla, csalán), és langyosan tegyük a hajra. Alaposan masszírozzuk bele, majd tekerjük be fóliával. Az egészet frottírtörölközővel fedjük be, és minimum 20 percig hagyjuk hatni. Végül mossuk meg a hajunkat a már megszokott módon.

Extra tippek

● A hajpakolásokat használjuk rendszeresen: heti egy alkalommal, de legalább havonta egyszer mindenképpen kényeztessük magunkat!

● Fontos, hogy a pakolásokat mindig nagyon gyengéd mozdulatokkal kenjük a hajra.

● A hatóanyagok felszívódását segíthetjük, ha pakolás előtt felélénkítjük a fejbőr vérkeringését! Ujjbegyünkkel pár percig végezzünk fejmasszázst!

● A törülközővel ne dörzsöljük a hajat hajmosás után, csak gyengéden itassuk le róla a vizet.

● Ne feledjük, hogy hajunknak belülről is meg kell kapnia a számára nélkülözhetetlen vitaminokat és tápanyagokat!

● Lehetőség szerint kerüljük a hajszárító használatát – adjunk hajunknak is egy kis pihenőt!

Fotó: profimedia