Divat

Minden jó, ha a vége jó: így előzze meg a téli haj-jajj kellemetlen tüneteit

Ha most egy picit körültekintőbben foglalkozunk a hajunkkal, akkor tavasszal – amikor lekerülnek rólunk a sapkák – ragyogóbban, egészségesebben, erősebben bukkanak elő alóla a tincseink. Mutatjuk, mik ehhez a legfontosabb teendők.

Az arcbőrünk vagy a kezünk bőre hamar lebuktat, ha a megszokott ápolási rutinunk nem megfelelő vagy nem elegendő: kipirosodik a hidegben, viszket, húzódik. Ez elég egyértelmű jel, hogy több vagy másmilyen krémre, extra védelemre van szükség. A hajunk állapotában azonban nem következnek be ilyen gyors és látványos változások, vagy ha már igen, akkor azokat nem olyan könnyű helyrehozni. Épp ezért tudatosan oda kell figyelni a körültekintő ápolásra egész télen és még a kora tavaszi, hűvös hónapokban is, hogy ne csak akkor kapjunk észbe, amikor a frizuránk már töredezik, száraz, esetleg hullik. Mutatjuk, melyek a legfontosabb veszélyek, amelyek a hajunkra leselkednek.

Gyengítő fagyok
A hideg, különösen a fagyos levegő szárítja és gyengíti a szálakat. Legjobb ilyenkor az egész hajtömeget sapka alá rejteni, de ezt nem mindenki szereti.
TIPP: Érdemes ezért akár a minden mosásnál használt balzsamunkba vagy akár a ritkábban alkalmazott tápláló pakolásba néhány extra csepp olajat tenni: egy kevéske argán-, mandula- vagy kó­kuszolaj remekül felturbózza a bevált terméket, nem kell újat venni.

Szárító meleg
A lakások, irodák fűtött, száraz levegője szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a hajunk is szárazabb, ezáltal sprődebb, töredezőbb, fakóbb legyen ebben az időszakban.
TIPP: Hosszú haj esetén jó ötlet a hajvégápoló szérumot vagy olajat a szokásosnál kicsit gyakrabban használni. De két csepp kókusz- vagy olívaolaj is beválhat hajvégápolóként – ha szükséges, akár naponta. Akinek vékony szálú, könnyen lelapuló a haja, az az olajat hajmosás előtt vigye fel.

Óvatosan a sapkával!
A sapkaviselés alapvetően óvja a tincseket, de sokaknál okozhat fejbőrviszketést és korpásodást. Mindez elkerülhető vagy mérsékelhető, ha jól szellőző, természetes anyagból készült sapkát, kalapot választunk. Akinek érzékenyebb a fejbőre, az használjon kímélő, hipoallergén, a bőrt hidratáló sampont. Ha pedig már kialakult a korpásodás, akkor a fodrászunk (vagy akár a gyógyszerész, a bőrgyógyász) segítségével válasszunk a kezelésére megfelelő készítményt.
TIPP: Megpróbálkozhatunk a csalánteás hajöblítéssel is: a lehűtött gyógyfőzettel hajmosás után öblítsük át a hajat, és picit masszírozzuk át a fejbőrt.

Kevesebb vitamin
Ugyan sokféle gyümölcsöt, zöldséget lehet már kapni télen is, de ezek nem érnek fel a friss idényzöldségekkel. A szervezetünk raktárai ebben az időszakban fokozatosan kiürülhetnek, aminek nemcsak tavaszi fáradtság, hanem hajhullás és ­-töredezés is lehet a vége.
TIPP: Egy jó minőségű multivitamin a haj állapotára is jótékonyan hat, de a speciális szépségvitaminok között is keresgélhetünk – jót tesznek a hajnak, a bőrnek, a körömnek.

Réteges ruházat
A sok meleg ruha: pulóver, garbó, sál a vállunk, nyakunk körül bizony gubancolja, töri, elektrosztatikussá teszi a hajunkat, vagyis gyengíti a szálakat, hozzájárul a töredezésükhöz.
TIPP: A kócos, gubancos hajat csak nagyon óvatosan fésüljük, ha szükséges, akkor használjunk olajat a csomók kibontásához. Simító hatású, gubancolódást gátló hajápolókkal könnyíthetjük meg a kifésülést és őrizhetjük meg a hajunk fényét.

Több formázás
Mivel a sapkától, a hótól, esőtől, párától könnyen elveszíti a frizuránk a formáját, gyakrabban kell mosni, szárítani, ami bizony nem tesz jót neki.
TIPP: Mindig szárítsuk meg teljesen a tincseinket lefekvés előtt, de ne a legmagasabb hőfokozaton használjuk a hajszárítót. Formázás előtt tegyünk a hajunkra hővédő krémet vagy spray-t, és ha indulás előtt formázunk, várjuk meg, hogy a hajunk és a fejbőrünk teljesen kihűljön, mielőtt kimennénk a hidegbe.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete