Egészség

Evés helyett vedelés: járványszerűen terjed a fiatalok között az új „diéta”, a piálás

A legújabb kórsággal küzdők napközben szinte semmit nem esznek, hogy az esti buliban nyugodtan ihassanak, nem számolva a hosszú távú következményekkel.

Főleg a fiatalok körében terjed

Amerikai tanulmányok szerint leginkább a főiskolás korúakat, közülük is inkább a lányokat veszélyezteti
az a táplálkozási zavar, melyet a szakemberek drunkorexiának kereszteltek el. A dietetikusok által megalkotott kifejezés az anorexia és az ivás szó kombinációja. Az ebben szenvedők napközben csak nagyon kevés ételt esznek azért, hogy az esti bulira megspórolják az extra kalóriákat. Mindennek alapja a kalóriatáblázatok iránymutatása szerinti, gondosan megalkotott diéta, mely szerint egy nagy pohár bor pontosan annyi kalóriát tartalmaz, mint egy könnyű ebéd.

„Mindennek hátterében az a nyomás áll, melyet a fogyasztói társadalom ró a fiatalokra: egyre jobban számít a külső, de mellette elvárás a belevalóság is, vagyis sokszor az válik a társaság középpontjává, aki a legtöbbet képes inni egy-egy buliban. A fiatalok így két kör után érzik, hogy kemény legények, ráadásul még a kilóiknak sem árt a dolog” – teszi hozzá dr. Petke Zsolt addiktológus.

Az alkoholizmus küszöbén

A drunkorexia azért is nagyon veszélyes, mert kombinálja a sorozativást – ami több mint öt pohár alkohol elfogyasztását jelenti egymás után –, illetve az étkezési rendellenességeket.

Miként ismerhetjük fel?

„Jól észrevehető tünetek a kellemetlen lehelet, az étvágytalanság, a kisárgult, repedezett bőr. Ha valaki hosszú távon folytatja ezt, alkoholfüggővé válhat. Májfunkciós értékei romlani kezdenek, haja hullik, és még a havi ciklusa is abbamaradhat. További intő jel a hirtelen fogyás, ami három hónap alatt akár mínusz tíz kilót is jelenthet” – figyelmeztet a szakértő.

Tudta?

A férfiak körében inkább pénzspórolási szempontból terjed a drunk-orexia, mert éhgyomorra gyorsabban érzik az alkohol hatását.

Kik eshetnek csapdába?

„Leginkább azok vannak veszélyben, akik hajlamosak a kontrollvesztő tevékenységekre, vagyis mindig keresik az új és kockázatos dolgokat – avat be Petke Zsolt. – Általában a depresszióra hajlamos, szorongó, súlyos testképzavarral küzdő fiatalok, akik már csak így képesek szorongásaikon csökkenteni, de a  személyiségformálódás végső szakaszának is egyik fázisa ez a fajta kockázatkeresés. Ráadásul két legyet ütnek vele egy csapásra: nemcsak hogy oldottabbnak érezhetik így magukat, de még fogynak is.”

Mikor válik veszélyessé?

Szerencsére sokan maguktól rájönnek, hogy hosszú távon nem működik, és leállnak. A gond akkor kezdődik, ha valaki ezt nem látja be magától.

„Figyelmeztető jel, ha a fiatal kivonul a családból, a társaságból, környezetével egyre kevesebb információt oszt meg. Nem számol be kivel és hol töltötte a napját, sőt, az alkohol hatása miatt talán nem is emlékszik rá. Ilyenkor kell a családnak, a barátoknak beavatkozni, és szakemberhez vinnie a fiatalt, aki terápiás módszerekkel képes a testképzavarokat megszüntetni” – osztja meg velünk dr. Petke Zsolt.

Fotó: pexels