Címlapsztori Sztárok

Három vetélés, alkoholizmus: így élnek ma a Szerelem első vérig népszerű szereplői

Minden idők egyik legsikeresebb magyar romantikus filmjét 1986-ban mutatták be, és másfél millióan nézték meg a mozikban. Azóta megváltozott a színészek sorsa.

Füge: Berencsi Attila – A festészetben találja meg az örömét

A film főszerepére ismeretlen fiatalt kerestek. A rendező, Dobray György Budapesten sétálva szúrta ki az akkor 18 éves Berencsi Attilát, aki a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett, és Beri Ary néven volt egy amatőr zenekara. Ez a film hozta meg számára az országos ismertséget, tinibálvány lett. A sikerszéria csupán pár évig tartott, mert a 90-es években visszavonult a nyilvánosságtól. Nem vágyott sztárságra, nehezen kezelte a hírnévvel járó figyelmet. Londonba költözött, és mosogatásból élt. Éveken át alkoholproblémái voltak. Jelenleg vidéken lakik, festőművészként keresi a kenyerét. Saját családja nincs. 56 éves.

Ágota: Szilágyi Mariann – Hétköznapi életet él

A filmben Füge barátnőjét játszotta. Csupán 17 éves volt, amikor híres lett, de ő sem tudta kamatoztatni a népszerűséggel járó előnyöket. Mariann Olaszországba költözött, egy rendőrhöz ment feleségül és két gyerekük született. Kozmetikus végzettséget szerzett, és egy szépségszalont vezet. Hétköznapi életet él, és nem bánja, hogy így alakult a sorsa.

Gombóc: Czakó Ildikó – Masszőrként dolgozik

A filmben látható énekesnő alternatív körökben már ismert volt, amikor megkapta Gombóc szerepét. 23 éves korában egy olasz kisvárosba, Alessandriába költözött, mivel úgy érezte, hogy itthon nem hagyták kibontakozni. Egy ottani tehetségkutató műsorban is feltűnt, második helyen végzett, mégsem lett belőle híres énekesnő, mivel akkoriban lett állapotos. A gyermeke, Dániel apjától elvált. Egy ideig ruhatáros volt egy diszkóban, és tésztát is dagasztott egy pizzériá­ban. Jelenleg okleveles fizikoterápiás masszőr.

Phiorek Mari: Olasz Ágnes – 41 évesen szülte a fiát

Még színművészetis volt, amikor megkapta Phiorek Mari szerepét a tinédzserfilmben. „Nem fogtam fel főiskolásként, hogy a Szerelem első vérig milyen ismertséget hozott, csak arra gondoltam, mennyire nem én vagyok az a lány, akit játszottam” – nyilatkozta korábban a színésznő, aki már csak ritkán szerepel a nyilvánosság előtt. 41 évesen, három vetélés után hozta világra a fiát, Konstantint.

Füge anyukája: Galambos Erzsi – Nagybetűs nő volt

A főszereplő, Füge anyukáját játszotta. Erzsi a forgatáskor már 55 éves volt, de simán letagadhatott a korából tizenöt évet, olyan jól nézett ki. A színésznőnek a valóságban is volt egy gyereke, de a filmmel ellentétben lánya, és nem fia. A Kossuth-díjas sztár tavaly novemberben hunyt el, 91 évesen. Élete végéig nagybetűs nő maradt.

Füge apukája: Ujlaki Dénes – Börtönben ült két évig

A színész magánélete sokkal érdekesebb, mint a filmbeli szerepe. Jelenleg a hatodik házasságában él. Közös gyermekük, Gáspár pedig már 14 éves. Dénes korábbi kapcsolatából van egy lánya és egy fia. A 79 éves színész a börtönt is megjárta, két évet töltött a rácsok mögött. „14 évesen államellenes szervezkedés, fegyverrejtegetés és gyilkossági kísérletben való tevékenység miatt ítéltek el. Kettő évet kellett leülnöm” – árulta el egy interjúban.

Ágota nagymamája: Jászai Joli – Idős korában lett sztár

Gizike nénit játszotta a romantikus filmben. A legendás színésznő, Jászai Mari unokahúga volt, de Jolit csak 80 éves korában fedezték fel! Ez volt az első filmszerepe, ezt követően 12 magyar filmben játszott. Igazi közönségkedvenc lett. Fiatalon pedagógusként dolgozott, Rábatamásiban tanított. Később napközivezető volt Pécsett. Öt gyermeknek adott életet. 101 éves korában hunyt el, 2008-ban.

A főcímdal az év slágere volt

A 80-as évek egyik legnépszerűbb slágere volt a Demjén Ferenc által előadott ­Szerelem első vérig. A dalt Dés László szerezte, a szöveget Rózsi írta. Az énekes már elismert előadó volt, amikor rögzítették a szerzeményt, de még ő sem számított arra, hogy ekkora siker lesz. Mindössze ezer példányban adták ki kislemezen. A másfél millió mozinézőnek köszönhetően futott be a dal.

Fotó: Rózsa Erika, Steindl Gabriella, Fábián Olga, Nagy Zoltán, Kende Tamás, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete