Lélek Sztárok

A családi terrornak apja öngyilkossága vetett véget: Psota Irénnek tizenhárom boldog hónap jutott csupán egész életében

Psota Irén élete olyan volt, mint a szerepei: változatos és szédítő. Túlélte a világ­háborút, egy forradalmat és három házasságot.

A Dávid Irén néven anyakönyvezett kislány arról álmodott, hogy orvos vagy apáca lesz, végül a Nemzet Színészeként temették el a Farkasréti temetőben. Megélte a mélyszegénységet, a kiközösítést, a háborús éveket, de ugyanúgy a felemelkedést és a sikert is. Minden szerepben megállta a helyét, mert jól tudta, milyen a valódi dráma és az igazi csillogás.

Postáskisasszonyként kezdett dolgozni

A szegény mosónő és segédmunkás gyereke csak akkor számíthatott vacsorára, amikor két bátyja a boltok előtt összeszedte az elejtett aprópénzt vagy énekkel szórakoztatta a környéket. „A két csodálatos bátyámnak a házak udvarán kellett énekelnie, hogy meg tudjunk élni” – így emlékezett gyerekkorára, melyen tovább rontott lecsúszott, részeges apja, aki durván bántalmazta Irénéket, egy alkalommal fegyverrel támadt az édesanyára is. A lány ekkor zárt össze édesanyjával, sokat aludt vele ölelkezve, még felnőtt korában is, sőt később ezt mondta: „majd a végén is mellette akarok pihenni.”

A terrornak és a rettegésnek az apa öngyilkosságával lett vége, Irén előtt pedig megnyílt az út egy jobb világ felé. Postásnak ment, szerette a munkáját, de a sors közbeszólt. A kamaszlány tét nélkül jelentkezett egy szavalóversenyre, amit megnyert. Ezután döntött úgy, hogy kitanulja a színészmesterséget. Bár idősebb volt, mint a többi növendék, tehetségével kitűnt közülük. Együtt tanult Berek Katival, Horváth Terivel és Soós Imrével. Így írtak róla akkoriban: van benne valami mélyről jövő vadság. A búgó hangja egyszerre meghökkentő és erotikus.

Latabár Kálmánnal az Egyiptomi történet című film forgatásakor, 1962-ben

Disszidált, de két nap múlva hazajött

A hirtelen jött sikerrel nevet változtatott, és elhagyta az anyai ágról örökölt Dávid családnevét, mondván, nem illik egy művésznőhöz. A szakma lett az új otthona, és első szerelmét is a színpadnak köszönhette. Bármelyik férfit választhatta volna, de Psota Irénnek a rendező Makk Károly kellett. A színésznő végletekig szerette párját, gyereket akart tőle, és amikor teherbe esett, a férfi abortuszra küldte. Nem sokkal később megismétlődött mindez, a bajt tetézte a férfi hűtlensége. Ezzel összetörte a fiatal művésznő szívét, aki egy muzeológusnál talált vigaszt. Gyereke ebből a kapcsolatból sem született, hamar kiábrándult otthonülő férjéből.

1965. március 26-án volt a Jászai Mari-díjas színésznő és Ungvári Tamás irodalomtörténész esküvője

Második kérője egy ismert belsőépítész volt, akivel 1956-ban együtt emigrált Párizsba, itt derült ki számára, hogy sosem tudna másik országban élni, és a kivándorlást követő napokban elment a követségre, hogy kérvényezze a visszautazást. Később a férje is utánajött, de tette nem maradt büntetlenül, hosszú időre bebörtönözték, amit a szerelmesek házassága megsínylett. Psota Irén harmadik férjével, az ismert íróval, Ungvári Tamással 12 évig élt együtt. A művésznő nem kozmetikázta a valóságot, nyíltan vállalta, ha elhagyták, és azt is, hogy csak a második férjébe volt szerelmes.

„Volt három házasságom és volt tizenhárom csodálatos hónapom. Egyszer volt, hol nem volt… Állandó mámor, gyönyör, szárnyalás… Akit teljességgel szerettem, börtönbe csukták, és a hosszú elszakítottság megölte a konkrét szerelmet, de az érzés azóta is itt él bennem. A többiek mind elhagytak.”

Tudta, mikor fog elmenni

Psota Irént szerette a közönség, minden díjat megkapott, de a magányra nem talált gyógyírt, egészen addig, ameddig be nem fogadta első kutyáját. „Én már nem igénylek senkit. Itt a kiskutyám” – nyilatkozta akkoriban. Végletekig ragaszkodott hozzájuk, ő már akkor magával vitte kutyáját a siófoki üdülőbe nyaralni, amikor ez még nem volt megszokott dolog.

A legendás díva idős korában szívinfarktust kapott, amiből csodával határos módon felépült, de sajnos a lakása foglya maradt, ápolónő gondoskodott róla. Tudta, mikor ér véget számára a színészi pálya: „Volt még egy estem, és az annyira jól alakult, annyira sikerült mindent kiadni magamból, hogy a végén úgy éreztem, hogy na, ezzel abba is kell hagynom!” Végül, utolsó éveiben már az élettől is búcsúzott: „Benne vagyok a korban, fel kell készülni arra, hogy bármikor elmehet az ember. Egész életemben rumli meg rendetlen­ség volt körülöttem, szeretném, ha rend lenne, legalább, amikor majd távozom. Régen mindig kérdezték, hogy »na, most mire, milyen feladatra készül a művésznő?«. Most meg tudom mondani: a halálra!”

Ezután jött a visszafordíthatatlan tragédiák sorozata. Felépülése után combnyaktörést szenvedett, egy éven belül pedig újabb infarktussal szállították kórházba, ahol tüdőgyulladást kapott. Erős szervezete küzdött, de már hiába. Hosszú szenvedés után, 2016-ban 86 évesen távozott…

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy 06 80 820 111-es telefonszámot!

Fotó: Gálos Mihály Samu, Mti, Fortepan/Inkey Tibor, Fortepan/Kotnyek Antal

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete