Egészség

Testi bajt jeleznek az aprónak hitt bőrhibák: 15 ordító jel, amiről felismerheti őket

„Rosszul nézel ki! Beteg vagy?” Bizonyára mindenki szembesült már ezzel a kérdéssel. Sokan azt hiszik, hogy a bőrpírt, a kiütést kizárólag bőrbetegség okozza. Pedig lehet, hogy komolyabb a baj. Íme 15 jel!

Sápadt arc

Az állandó sápadt bőr vérszegénységre, alacsony vérnyomásra, esetleg szív- és keringési problémákra utal, főként, ha fáradsággal, gyengeséggel párosul – mondta dr. Nagy Zoltán bőrgyógyász.

Fura ráncok

A homlokon megjelenő átlós ráncok, a bőr megvastagodása akár veseproblémákra utalhatnak. Az orrtő fölötti függőleges vonalak pedig májproblémákat, esetleg túlzott húsfogyasztást jeleznek, az átlós ráncok pedig pajzsmirigy-alulműködésről árulkodhatnak. Ha az orr és a száj közötti erős ránc mélyebb a bal oldalon, akkor érdemes ellenőrizni a vércukorszintünket. Az állon megjelenő átlós ráncok azt jelzik, hogy gyengülnek az érfalaink, jóval több mozgásra van szükségünk.

Viszketés

A viszketés cukor-, máj-, pajzsmirigy– és bélbetegségek figyelmeztető jele is lehet.

Piros pont

A piros színű, pont- vagy foltszerű, bőr alatti vérzés jelezhet véralvadási zavarokat, esetleg vérlemezkehiányt is.

Csíkok

A striák, azaz a kékes-vöröses csíkok, amelyek később kifehérednek, nem csupán a testsúlyingadozás következményei lehetnek, hanem kiválthatja kórosan megemelkedett hormontermelés vagy akár az agyalapi mirigy zavara is.

Vizet!

A felső szemhéj megvastagodása esetén a vesénk „kiabál” segítségért, hogy vízre van szükségük. Ugyanerre hívják fel a figyelmünket a fül előtti ráncok. Ha duzzadt a szem alatti rész, az hólyag- vagy veseproblémára utalhat. Legalább napi 1,5-2 liter ásványvizet igyunk meg minden nap!

Fehér foltok

A fehér foltokat nem csupán bőrgomba okozhatja, előfordulhat, hogy az immunrendszer zavarára hívják fel a figyelmünket.

Sárgás szín

Ha sárgás színű a bőrünk, nem csak a szolárium lehet a bűnös, elképzelhető, hogy vagy a vesénkkel, vagy a májunkkal van probléma.

Repedezett száj

Amikor a szájon és a szájzugban rendszeresen apró repedések jelennek meg, akkor minden bizonnyal B2-vitamin-hiányunk van. Ezt a vitamint a tejtermékek, a gabonák és a kovászos uborka különösen nagy mennyiségben tartalmazzák. A B2-vitamin hiánya kimutatható a vérből.

Kiütés

Ha étkezés után, néhány órán belül hirtelen foltokban apró, esetleg hólyagos kiütések jelennek meg az arcunkon, testünkön, akkor minden bizonnyal ételallergiánk van. Ilyenkor az immunrendszer túlzottan reagál az étel valamelyik összetevőjére.

Érdes bőr

A különösen száraz, érdes bőr a vashiány egyik legjellemzőbb ismertetőjele. A hiány pótlására kiválóan alkalmas a ribizli, a fekete áfonya, a vörös szőlő, a csalán és a sötétzöld zöldségek is.

Ne pironkodjunk!

A pirulás elsősorban akkor jelentkezik, ha zavarba jövünk, izgulunk vagy sportolunk. Ez azt jelenti, hogy jó a keringésünk. Ha viszont szinte mindig rózsás az arcbőrünk, akkor előfordulhat, hogy túl sok sós, esetleg zsíros ételt eszünk, ami megterheli a szívünket. Az is előfordulhat, hogy az úgynevezett rosacea nevű betegségben szenvedünk, melyet okozhat emésztőrendszeri vagy hormonális probléma is.

Vörös pöttyök

A pontszerű vörös kiütések akár az agyhártyagyulladás kísérő tünete is lehet. Főként akkor kell erre gyanakodnunk, ha magas lázunk van, fáj a fejünk, levertek, kábultak vagyunk, és zavar bennünket a fény. Különböző betegségek miatt szedett gyógyszerek szintén okozhatnak bőrelváltozásokat: ilyen mellékhatások gyakrabban alakulnak ki jód- és brómtartalmú szerek, barbiturátokat, lítiumot, kortizont tartalmazó gyógyszerek szedését követően, illetve epilepszia elleni gyógyszerek vagy hormonkészítmények hatóanyagai miatt.

Arc

A vékony, petyhüdt, ráncosabb bőr a savbázisháztartás egyensúlyzavarára utal. Ilyenkor együnk több zöldséget és kevesebb fehérjét.

Májfoltok

A májfoltok a homlokon, az arcon, illetve a száj körül kialakult halványbarna pigmentált foltok. A bőrtünetek a napfény hatására jelennek meg, a bőr sötétebb színűvé válik. Ezek a foltok lehetnek örökletesek, de hormonális zavarok esetén is előfordulnak. Kísérhetik a méh- és petevezetékek betegségeit, illetve hormonális fogamzásgátlók vagy hydantoin-tartalmú gyógyszerek szedése esetén is ki szoktak alakulni.

Fotó: shutterstock