Egészség

Öt lépésben a daganatok ellen: a negyedik különösen meglepő és nem nehéz betartani

Soha nem késő elkezdeni egészségesen élni. Ne hagyjuk, hogy megtámadjon minket a rettegett kór: a daganat. Legyünk mi 5 lépés előnyben!

Szinte nincs olyan család, ahol ne szenvedne valaki daganatos megbetegedéstől. Tehetetlenséget érzünk, mert gyakran nem tudunk rajtuk segíteni, és csak reménykedünk, hogy ránk nem sújt le a kór. Pedig mások példájából tanulva nem szabad becsukott szemmel élnünk. Soha nem késő változtatni! Ma már azt is bebizonyították, hogy az öröklött hajlamot, a gének üzenetét is befolyásolhatjuk helyes életmódunkkal.

1. lépés: Alapos nagytakarítás a konyhában

„Ha elhatároztuk, hogy tudatos életmódváltással védekezünk a daganatos betegségek ellen, az étkezési szokásainkon kell elsősorban változtatnunk” – kezdi dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-tanácsadó.

„Nyissuk ki a kamrát és a hűtőt, és néhány élelmiszert száműzzünk a háztartásunkból. Akadnak olyan alapanyagok, amelyekből nem elég, ha csak kevesebbet eszünk, a legjobb, ha meg sem vesszük őket. Ilyenek például a finomított szénhidrátok: a fehér liszt és a cukor, valamint minden ebből készült étel. De ha igazán elővigyázatosak vagyunk, a transzzsírokat, vagyis az ipari vajat, az ebből készült édességeket és cukrászfinomságokat is kerüljük el. Orvosi kutatások bizonyították, hogy ezek mind komoly zsírfelhalmozódást okoznak a has körül, ami a rák kialakulásának első számú rizikófaktora. Ezek után a következő lépés a füstölt és vörös húsok fogyasztásának csökkentése az étrendünkben. Igyekezzünk a lehető legkevesebb feldolgozott ételt enni. Így elkerülhetjük a színező-, tartósító- és ízfokozó anyagokat, amelyek mind növelik a daganatok kialakulásának esélyeit. Feltétlenül érdemes viszont többet ennünk a rostokból. A gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák ugyanis megkötik a bélben lévő méreganyagokat, és kitisztítják az emésztőrendszert. Gondoskodnak arról, hogy a salakanyag napi rendszerességgel távozzon a testünkből, ne tudjon felszívódni sejtjeinkben. Ugyanezért fontos a folyadékfogyasztás is, ennek segítségével gyorsabban távozik belőlünk minden, ami árthat.”

2. lépés: A sokat emlegetett sport

Kezdjünk el sportolni! Persze könnyű ezt mondani, de ha nincs idő? –védekezünk azonnal. „A jó hír az, hogy a rendszeres séta is sokat segít a megelőzésben. És a számok önmagukért beszélnek” – mondja dr. Kuklis Eszter.

„Már napi 20 perc intenzív tempójú séta a friss levegőn 20%-kal csökkenti a mellrák kockázatát. Ha mégis rászánunk hetente háromszor egy órát a sportra, ez a szám akár 40%-ra is emelkedhet.”

Jó tudni!

A friss zöldségek és gyümölcsök persze fontos vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Rengeteg gyümölcsről hallottuk már, hogy magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, a doktornő azonban mégis a sokszínűséget ajánlja. Ahány szín, annyiféle védő vegyület. Igyekezzünk tehát a narancstól a piroson át a zöldig mindenféle színű és fajtájú friss növényt enni. A színorgia ugyanis úgy működik, mint egy multivitamin tabletta.

3. lépés: Gyűrjük le a stresszt!

„A XXI. század tempójában a stressz sem könnyű kérdés. Ma már az orvosok is belátják, felesleges arra inteni, kerüljük el a feszültséget, hisz ez majdnem lehetetlen. Inkább arra kérjük az embereket, hogy tanulják meg kezelni. És ehhez nem kell beiratkoznunk egy jógatanfolyamra. Sőt még csak a földre sem kell lefeküdnünk, lábunkat és karunkat szétvetve, tőlünk idegen szavakat mormogva. Elég lenne kezdetnek az is, ha rendszeresen végeznénk igazi légzőgyakorlatokat. Találjunk napi tizenöt percet a teljes kikapcsolódáshoz, s ha ez sikerült, akkor keressünk magunknak autogén tréninget, relaxációs órát, jógatanfolyamot.”

4. lépés: Tartozzunk valahová!

Magatartás-tudományi kutatások sora bizonyította, a rák kialakulásának egyik fontos tényezője a magányosság érzése, a bezártság, befelé fordultság és a depresszió.

„Akkor is, ha pár nélkül élünk, ha elvesztettük a családtagunkat, keressünk magunk mellé igazi barátot, akinek kibeszélhetjük bánatunkat, akivel megosztjuk perceinket” – javasolja a doktornő.

„A bensőséges, szeretetteljes érzések segítenek abban, hogy immunrendszerünk egészséges maradjon. Járhatunk kórusba, tánccsoportba, de az is elég, ha kiszámítható rendszerességgel kirándulni megyünk néhány jó baráttal vagy távoli ismerőssel.

TIPP

Nem árt bizonyos anyagokat pótolni a szervezetben. Télen például a D-vitamint, amiről egyértelműen bebizonyították, hogy segít a rák kialakulásának megelőzésében.

5. lépés: a jelek üzenete

Évente járjunk szűrővizsgálatokra. Ha bármilyen különös tünetünk van, ami két hétnél tovább tart, azonnal menjünk orvoshoz. Akkor is, ha később kiderül, feleslegesen aggódtunk. A rák sokszor csak a végső stádiumban fáj. Elég egy folyamatosan jelentkező diszkomfort érzet, egy enyhe hőemelkedés, szokatlan vérzés. Ha idejében jelentkezünk, sok betegség gyógyítható!

fotó: pexels