Egészség

5 perc, és az agy elfelejti a fájdalmat: házi masszázstippek a kínzó görcsre

Ha fájdalom gyötör, nem kell azonnal gyógyszer után nyúlnunk! Enyhe fejfájást, menstruációs görcsöt vagy nyilallást a deréktájékon csillapíthatunk megfelelő masszázstechnikával.

Az agy elfelejti a fájdalmat

A fájdalomcsillapító masszázs titka, hogy „beavatkozik” szervezetünk hírvivő rendszerébe. A fájdalomhoz kötődő idegi impulzusok végighaladnak a test idegpályáin, majd eljutnak az agyba. A masszázzsal azonban új, „fájdalomcsillapító üzeneteket” küldhetünk, ha a megfelelő pontokat simítjuk, dörzsöljük, nyomkodjuk a testen. A mozdulatok boldogsághormonokat, endorfinokat szabadítanak fel, melyek csökkentik a fájdalomérzetet. Olyan, mintha természetes fájdalomcsillapítót vettünk volna be! A fájdalom oka gyakran a belső feszültség, a görcsök kilazítása pedig a belső stresszt is segít megszüntetni.

Reumára, ízületi fájdalomra a kézen

A gyulladt, duzzadt felületet csak nagyon óvatos mozdulatokkal szabad kezelni, tilos nyomni, erőteljesen masszírozni, ám a lágy simítás segíthet a fájdalomcsillapításban!

1. Az egyik kezünket fektessük a másikra
úgy, hogy a kezelendő tenyér lefelé nézzen.
Hüvelykujjunkkal nagy köröket leírva simítsuk
végig a kézhátat az ujjpercektől a csuklóig. Puhán simítsuk körül az ízületeket, majd a hüvelykujjal végezzünk körkörös simítást minden ujj mentén.
2. Lazán fogjuk meg az egyik kezet a csuklónál, és belülről kifelé haladva az ujjak felé, simítsuk át a kézfejet. (Ismételjük többször.)

Merev nyakra, feszülő arcizmokra

Ha egész nap a számítógép előtt ülünk, gyakran észre sem vesszük, mennyire természetellenes tartást veszünk fel! Elképzelhető, hogy azért fáj a nyakunk, azért merevek az arcizmaink, mert a vállakat felhúzva, előretoljuk a fejünket a monitor felé, miközben dolgozunk.

1. Fogjuk meg a tarkónkat mindkét kezünkkel. A könyököt nyissuk ki, az ujjak nézzenek hátra, lefelé, a nyak felé, jól nyissuk szét őket. Enyhén billentsük a fejet előre, majd óvatosan végezzünk előre-felfelé húzó mozgást a tenyérrel. Döntsük felváltva jobbra, majd balra a fejet.
2. Középső három ujjunkkal, mindkét kézzel nyomkodjuk végig a hát felső területét és a nyakat lapockától haladva egészen a fül vonaláig a hajas fejbőrön.
3. Csukjuk be a szemünket, és nyomjuk meg enyhén a kisujjal a szemgödör belső szögletét
5 másodpercig.
4. Csipkedjük végig két ujjunkkal a szemöldök-
ívet, majd nyomkodjuk felváltva a szemöldökök belső, majd külső két végét a mutató- és a hüvelykujjal.
5. Körözzünk a halántékon mutató- és középső ujjunk segítségével tízszer. Enyhén nyissuk szét az ajkakat, és szintén ezzel a körkörös mozdulattal haladjunk végig az állkapcson.

Fogfájásra

A fogorvost nem helyettesíti a technika, de ha már túl vagyunk a kezelésen, és még néhány napig fájdalmaink vannak, könnyen elűzhetjük a kínzó, kalapáló vagy hasító érzést. Egy akupresszúrás pontot kell stimulálnunk úgy, hogy azt erősen morzsoljuk 1-2 másodpercig, majd ellazítjuk a szorítást 1-2 másodpercre, és újra erősen megnyomjuk.

Keressük meg a fogfájást enyhítő pontot! A kézfej háti oldalán, a hüvelyk- és a mutatóujj kézközépcsontjainak találkozásánál tapinthatjuk ki. A bal kézfejet kifeszítve a mutatóujj és a hüvelykujj L-alakot formál, melynek középső, íves éléhez hozzá kell illeszteni a jobb kéz hüvelykujjának első ujjpercredőjét. Majd a jobb hüvelykujjat behajlítjuk az ujjpercnél. A keresett pont a hüvelykujj begye alatt található a kézközépcsontok találkozása előtti kis mélyedésben. Ezután – a hüvelykujjat a ponton tartva – a jobb kezet átfordítjuk úgy, hogy az felülről átfogja a bal kézfejet, és a pontot a hüvelykujj begyével masszírozzuk. Mindkét kézen morzsoljuk a pontot. Akár naponta többször is stimulálhatjuk, hogy elmúljon a fájdalom.

  • Tudta? A pont ingerlése fájdalmas lehet, de ez természetes. Nem baj, ha bizsergést, melegséget tapasztalunk. Terhes nőknél viszont tilos a pont nyomkodása!

Menstruációs görcsre

1. A has középső része alatt, a köldök fölött hatujjnyira, illetve alatta háromujjnyira találhatók azok a varázspontok, melyek masszírozásával búcsút inthetünk a havonta jelentkező fájdalomnak. Kíméletesen nyomjuk meg egyszerre ezeket a pontokat, majd 1-2 másodperc után engedjük el a nyomást. Ismételjük ezt tízszer.
2. Majd a boka külső felén, a boka és az Achilles-ín között masszírozzuk körkörös mozdulatokkal a lábat!

Csípő és derékfájdalomra

Akkor segít, ha sokat hajlongtunk vagy ültünk, és emiatt fáj a derekunk. Ha a fájdalom oka egy betegség, előtte kérdezzük meg orvosunkat, szabad-e nyomkodni az érzékeny területet.

1. Tenyerünket helyezzük a csípőre, hogy az ujjak lefelé nézzenek. Végezzünk határozott simítást le-kifelé irányban.

  • +1.A csípőt a kézzel körülfogva ritmikusan nyomjunk ujjainkkal, majd engedjük el a nyomást. Fél percig végezzük a mozdulatot.

2. Szorítsuk ökölbe a tenyerünket, és finoman ütögessük végig a derék vonalát.

  • +1. A csípőt fogjuk körül ujjainkkal úgy, hogy a hüvelykujj a hátunk felé essen. Alulról felfelé, egészen a hát középső részéig haladva, majd visszafelé is, egyszerre végezzünk nyomó mozdulatot a két hüvelykujjal.

Készítsünk fájdalomcsillapító masszázsolajat!

30 ml jojobaolajba cseppentsünk 5 csepp levendula-, 5 csepp rozmaring- és 5 csepp eukaliptuszolajat. Ha arcon vagy reumás kézen szeretnénk használni a keveréket, a jojobaolajba 15 csepp ligetszépeolaj kerüljön.

Fotó: archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete