Egészség

Korhosszabbító diéta: éveket fiatalodhat és kilókat fogyhat ezekkel a finomságokkal!

Nemcsak azért szeretnénk fogyókúrázni, hogy soványabbak legyünk, hanem szeretnénk megőrizni a fiatalságunkat? Akkor érdemes ezt a négy héten át tartó diétát követni!

A diéta lényege, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek segítenek megállítani a korral járó különböző betegségeket, mint például a csontritkulást és a cukorbetegséget. Emellett a helyesen összeállított menü olyan tápanyagokban gazdag, amelyek lassítják az öregedési folyamatot a szervezetben, fitté és energikussá tesznek.

4 hét 4 irány

A diétát egy hónapig kell tartani, és minden hétre meg van adva egy irányelv, amit követni kell. A menüt is ezek és egy mintaétrend alapján érdemes összeállítani.

  1. hét: Együnk kétszer annyi zöldséget, mint amennyit szoktunk, próbáljuk elkerülni a sajtot és a különböző tejtermékeket
  2. hét: Kerüljük a különböző húsokat, együnk minél több diót
  3. hét: Együnk sok halat, és próbáljuk meg kerülni a fehér ételeket (kenyér, krumpli, tejtermékek stb.)
  4. hét: Együnk rengeteg gyümölcsöt és zöldséget

Minta étrend első hét

Reggeli – 2 teljes kiőrlésű pirítós közé tegyünk spenótlevelet és paradicsomot. Mellé gyógynövényteát igyunk vagy egy kevés citomlével elkevert vizet

Ebéd – Főzzünk meg 2 szem édesburgonyát, karikázzuk fel és adjunk hozzá szeletekre vágott sárgarépát, uborkát, zellert, paprikát és gombát

Vacsora – Barna rizsből, kaliforniai paprikából, gombából, spenótból, sárgarépából, hagymából készítsünk rizottót. Só helyett borssal vagy chilivel fűszerezzünk.

Nasi – Hummusz sárgarépával; Alma mézzel leöntve; görög joghurt, müzli szelet, gyümölcsturmix friss gyümölcsökből

Minta étrend második hét

Reggeli – Két lágy tojás 1 szelet teljes kiőrlésű pirítóssal

Ebéd – 1 marék dió vagy kevert magféle (mandula, mogyoró stb.)

Vacsora – Teljes kiőrlésű tésztából készült lasagna zöldségekkel, például cukkinivel, paprikával, sárgarépával

Nasi – 2 marék magfélét öntsünk le mézzel és tegyük néhány percre a sütőbe; Zöld tea, gyógytea, kávé, gyümölcslé megengedett

Minta étrend harmadik hét

Reggeli – Sötét rozskenyér makrélával a tetején

Ebéd – Pároljunk meg kockára vágott kaliforniai paprikát, cukkinit, gombát és keverjünk hozzá friss salátaleveleket

Vacsora – Tonhal zöldkörettel tálalva

Nasi – Friss gyümölcs, diófélék (kivéve kesudió és brazil dió), magvak (kivéve napraforgó); Tea és kávé tej nélkül megengedett

Minta étrend negyedik hét

Reggeli – Grépfrútból, ananászból és narancsból készült dzsúz

Ebéd – Zöldséglé sárgarépából, zellerből, uborkából, spenótból

Vacsora – Almából, sárgarépából és gyömbérből készült dzsúz

Nasi – Nyers gyümölcs és zöldség; gyümölcsturmix, magvak, gyógytea, zöld tea, kávé megengedett

Extra évek

Vannak olyan ételek, amelyek segítenek abban, hogy jó néhány évet letagadhassunk a korunkból. Érdemes ezekből minél többet belecsempészni a menübe!

Édesburgonya – Ha egy héten legalább egy csésze édesburgonyát eszünk, azzal csökkenthetjük a tüdő-, bőr- és a prosztataráknak. Ez a köret gazdag béta-karotinban, ami növeli az A-vitamin termelődését a szervezetben.

Görög joghurt – Kalciumban és D-vitaminban gazdag, így lassítja a csontritkulás kialakulását. Emellett a benne található probiotikumoknak köszönhetően segíti az emésztést is.

Sárgarépa – Jelentős mennyiségű béta-karotin van benne, ami A-vitaminná alakulva képes helyreállítani a károsodott hámszövetek egészségét.

Magvak – Érdemes minél több diót, mandulát, pisztáciát enni, mert a bennük lévő telítetlen zsírsavak, például az omega-3 csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Halak – A tonhal, a lazac és a makréla szintén az omega-3 zsírsavak miatt tökéletes választás. Bizonyított, hogy aki hetente legalább kétszer fogyaszt belőlük, azoknál kisebb lesz a rák kialakulásának kockázata.

 

Fotó: Unplash.com