Egészség

Egy gyümölcs mindenre: igazi kincs az egészségnek a csodálatos paradicsom

A paradicsom igazi vitaminbomba, erősíti szervezetünk védekezőpajzsát. Kedvünk és ízlésünk szerint ehetjük nyersen, főzve, vagy ihatjuk is.

Ismert méregtelenítő

Az étrendbe iktatott paradicsom segít csökkenteni az infarktus és agyvérzés előfordulásának esélyét, leve vese- és epekő hajtására is kiváló. Általános méregtelenítő, tisztítja a májat, serkenti az emésztés folyamatát. Gyulladt bőrfelületek kezelésére is jó, víztartalma enyhíti az égett sérülések okozta fájdalmat.

A paradicsomban rejlő értékek

Az eddig ismert vitaminok majdnem fele megtalálható egy apró, érett paradicsomban: A-vitamin és ennek elő-vitaminja a béta-karotin, B1-, B2-, C-, E-, K-vitamin. Ásványi anyagokban sincs hiány benne, vas-, foszfor-, kálium-, magnézium- és kálciumraktárainkat tölthetjük fel vele.

Vitaminforrás, antioxidáns

A paradicsomban három antioxidáns vitamin is gondoskodik a káros szabad gyökök megkötéséről. Ártalmatlanítják ezeket az agresszív, roncsoló oxigéntartalmú molekulákat. Mégpedig úgy, hogy hozzákötődnek az oxigénhez, ezáltal lehetetlenné teszik a szabad gyökök képződését. Ezzel a tulajdonságukkal nagymértékben hozzájárulnak a rák, az érelmeszesedés és a szívinfarktus megelőzéséhez.

Erősíti immunrendszerünket, csökkenti a vérnyomásunkat, illetve a vér koleszterinszintjét. Szerepet játszik a kötőszövet felépíté-sében és regenerációjában. Segíti a vas felszívódását, és támogatja a máj méregtelenítő funkcióját.

A paradicsom igen hasznos a bőrünk megfelelő állapotának fenntartásához, illetve a reumával küszködőknek is segít a panaszok enyhítésében.

A paradicsom K-vitamin-tartalma nélkülözhetetlen a véralvadás folyamatában.

Jelentős mértékben tartalmaz likopint, mely az egyik legerősebb antioxidáns, és csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Piros színét is ennek az karotinoidnak köszönheti.

Fogyasztó, zsírégető

Fogyás szempontjából is igazán eredményes a paradicsom. Rendkívül kalóriaszegény, nélkülözhetetlen a zsír lebontásához. 100 g paradicsomban 94 g víz, 1 g fehérje, 0,2 g zsír és
3,5 g szénhidrát van. Ugyanennyi paradicsom energiatartalma csupán 24 kalória. Az ásványi anyagok közül a magnézium az első, amely hozzájárul a felesleges kilóktól való megszabaduláshoz. A testi, lelki teljesítőképesség, az ideg- és az izomműködés is felborulhat hiányában.

A kálium hozzásegíti a szervezetet a felesleges víz-, salak- és méreganyagoktól való szabaduláshoz, és csökkenti a vérnyomást. A kálcium fokozza az emésztőenzimek aktivitását és vízteleníti a szervezetet, így szintén zsírégető hatású. Emellett fontos építőkövei a csontoknak és a fogaknak, akárcsak a foszfor. A vas pedig a vörösvértestek képződéséhez szükséges.

Paradicsomi bőrápolás

A paradicsom nemcsak fogyasztva, de bőrre kenve is jótékony hatású. Hidratál, tisztít, frissít. Összehúzó hatású, növeli a bőr feszességét. Élénkíti a bőr anyagcseréjét, véd az UV- sugárzástól, illetve a leégett bőrt segíti a regenerálódásában.

Üdítő lemosás:

Egy érett paradicsomot vágjunk ketté, és mossuk le vele az arcunkat. Hagyjuk rajta kicsit a rászáradt levet, majd öblítsük le tiszta vízzel.

Tisztító arcpakolás:

Passzírozzunk át szitán két kisebb meghámozott paradicsomot, adjunk hozzá egy tojássárgáját és egy teáskanálnyi vajat. Alaposan keverjük össze, majd egyenletesen oszlassuk el az arcbőrön. Várjunk húsz percet, majd öblítsük le.

Frissítő arcpakolás:

Pépesítsünk össze két érett paradicsom húsát egy tálkában, adjunk hozzá egy evőkanálnyi tejfölt és szintén ugyanennyi tehéntúrót. Keverjük jól össze, vigyük fel az arcbőrre, majd 15 perc elteltével mossuk le.

Tipp!

● Reggelink mellé együnk érett paradicsomot, vagy igyunk meg egy pohár paradicsomlevet, hogy élénkítő és stresszoldó hatását élvezhessük.

● Evés előtt szeleteljük fel a zöldséget, hosszabb állás során a felvágott paradicsomnak csökken a C-vitamintartalma. A pépesített paradicsomnál pár perc állás közel 10%-os C-vitamin-veszteséget jelent.

Tudta?

● A paradicsomnak közel 7000 fajtája létezik.
● Dél-Amerikából származik, Európában a XVIII. századtól kezdték el termeszteni.
● A C-vitamin mellett a K-vitamint sem képes raktározni a szervezetünk.
● Az A-vitamin jól tűri a hőt, nem árt neki a főzés, de a C-vitaminnak igen.
● A zölden leszedett, és ezután érlelt paradicsom a vese-mellékvese működését gyengíti.

Fotó: shutterstock