Egészség

Nasik a diéta idejére: akár este tízkor is szemezhetünk ezekből a finomságokból

A vacsora utáni csipegetés nagyon káros szokás. Egyrészt, mert hizlal, de abban is nagy szerepe lehet, hogy rosszul, sőt zaklatottan alszunk utána. Ugyanakkor nyáron, a vakáció alatt hosszúra nyúló napokon könnyebb elcsábulni…

Nem ritka jelenség, hogy bár vacsoráztunk, pár óra múlva ismét megéhezünk. Ilyenkor addig keringünk a pékáruk, csipszek, csokik vagy kekszek körül, míg be nem faljuk őket. Még akkor is, ha tudjuk, nem szabadna ilyen egészségtelen és hizlaló harapnivalókat fogyasztani a késő esti órákban. Mielőtt beletemetkeznénk a bűntudatba, menjünk inkább beszerzőkörútra, és vásároljunk be egészséges és finom csemegékből. A következő ételek egytől egyig táplálóak, és akkor is nyugodtan csipegethetünk belőlük, ha már lement a nap.

1. Egy kis dió és mandula
Tele vannak antioxidánsokkal, melatoninnal, magnéziummal és a szervezetünk számára fontos növényi fehérjékkel is – ezek mind elősegítik az általános egészség megőrzését, de a jóllakottságot és a megfelelő alvást is biztosítják. Ráadásul, ha enyhén sózott diót választunk, az segíthet megfékezni a vacsora utáni sós sóvárgást. Arra viszont muszáj figyelnünk, hogy ne marékszámra tömjük magunkba a dió­féléket.
Azt is jó tudni, hogy a spenótban és a cseresznyelében is sok magnézium található, így azok is javítják az alvást, és hatással vannak az egészségesebb csontokra, szívre, sőt az anyagcserének is jót tesznek.

2. Két deci turmix
Valami édesre vágyunk? Ilyenkor a turmixok ideálisak lehetnek, főleg, ha cseresznyéből vagy meggyből készítjük, de lehet az alapja fagyasztott bogyós gyümölcs, és akár zabbal is dúsíthatjuk. A zabból a finomra őrölt verziót érdemes választani, és soha ne cukrozzuk az italt.

3. Pulykatekercs
A pulykában található triptofán segít abban, hogy még pihentetőbb legyen az éjszakai alvás, így a pulykatekercs tökéletes, enyhén sós éjszakai nassolnivaló. Tekerjünk fel nitrátmentes, alacsony nátriumtartalmú csemegepulykát salátával, paradicsommal és egy szelet sajtot is megengedhetünk magunknak. A triptofánt gyakran csak a pulykahúshoz társítják, de megtalálható a tejtermékekben, a csirkében és a halakban is.

4. Joghurt gyümölccsel és müzlivel
Egy tál fehérje- és kalciumdús joghurt gyümölcsökkel, müzlivel vagy apróra vágott dióval megpakolva mindig szuper nasi. A joghurtban található triptofán és a D-vitamin szép álmokat hozhat.

Mit kerüljünk?

Minden olyan ételt, italt felejtsünk el, ami egészségtelen, ugyanis csak kis ideig enyhítik az éhséget és a bárányokat is jó sokáig kell utánuk számolgatni.

√ A koffeinben gazdag italokkal és ételekkel – bizonyos teák, kávé, energiaitalok és csokoládék – óvatosan kell bánni vacsora után, mivel a koffein növeli az éberséget.

√ A fűszeres és a nehezen emészthető, magas zsírtartalmú ételek is tiltólistán vannak. Ezek ráadásul savas refluxot is okozhatnak, ha késő esti órákban kerülnek elő.

√ Éjjel már ne igyunk alkoholt és ne együnk magas cukortartalmú termékeket, illetve ultrafeldolgozott élelmiszereket sem. Ezek a termékek gyomorpanaszokat okozhatnak, és pihenni sem tudunk majd tőlük normálisan.

5. Zöldségek sűrű mártogatóssal
Gyakran vágyunk valami ropogós ételre a kedvenc sorozatunkat nézve. Kiváló és egészséges választás, ha frissen vágott zöldségeket eszünk laktató mártogatóssal. Például, ha D-vitaminban gazdag túróba, humuszba, görög joghurtba vagy avokádó­krémbe tunkoljuk a csíkokra vágott sárgarépát, uborkát, zellerszárat vagy paprikát. Lelkiismeret-furdalás nélkül ropogtathatjuk őket.

6. Pár marék popcorn
Ha könnyű, ropogós rágcsára éhezünk, együnk néhány marék ízesítetlen vagy enyhén sózott pattogatott kukoricát. Ez technikailag teljes kiőrlésű gabonaféle, amely egy kicsit több rostot biztosít, mint a tipikus késő esti, zacskós rágcsálnivalók (burgonyachips, ropi, perec). Olyat vegyünk, amely nem tartalmaz nátriumot, olajat, és nincs benne hozzáadott cukor sem.

7. Füstölt lazac teljes kiőrlésű kekszen
A füstölt lazac zsírossága nemcsak az éjszakai éhségérzetet és a só utáni sóvárgást képes megfékezni, hanem kellemes, nyugodt alvást biztosít – mindez az omega-3 zsírsavaknak és a D-vitaminnak köszönhető. Tegyük teljes kiőrlésű kekszre, de előtte megkenhetjük egy kis krémsajttal és megszórhatjuk némi kaporral is.

8. Gyümölcsös zab
A korábban beáztatott zab vagy chia mag enyhítheti az éjszakai falásrohamokat. Mind a kettő omega-3 zsírsavakat, melatonint, magnéziumot, rostokat és antioxidánsokat tartalmaz. A tetejére tegyünk bogyós gyümölcsöket, és egy kis tejet is öntsünk hozzá, hogy kevésbé sóvárogjunk a cukor után.

Fotó: adobestock