Egészség

Diéta felsőfokon: védje ki a nasidémon támadását, több tíz kiló múlik rajta!

Minden reggel megfogadjuk, hogy ma csak egészséges és könnyű ételeket eszünk. Aztán ránk tör a nasivágy, egy kis süti, egy kis csoki, és a nap végén megint degeszre tömve fekszünk le. Hol rontjuk el?

09:00: Kívánósak vagyunk, mert…

sokan azzal próbálják ellensúlyozni bűntudatukat, hogy felkelés után nem reggeliznek. De ez nagy hiba! Addig, amíg szervezetünk a működéséhez nem kapja meg a megfelelő üzemanyagot, folyamatosan segítségért kiált. Hiába próbáljuk sanyargatni magunkat, a testnek, de az agynak is szüksége van a reggeli szénhidrátadagjára. Ha ezt nem kapja meg, egész nap sóvárogni fog egy kis édesség után.

A megoldás: Ha egészségesen reggelizünk, különösen, ha proteinben gazdag ételeket választunk, akkor nem érzünk majd elviselhetetlen éhséget a nap során. Együnk sajtot, tojást, túrót, joghurtot, egy pár virslit, és igyunk meg egy bögre tejes kávét. Ezzel minimumra csökkenthetjük, hogy olyan édességeket kívánjunk meg, melyek óriási kalóriabombák.

Nasi tippek: Ha mégis szeretnénk reggel rágcsálni valamit, akkor válasszunk teljes kiőrlésű lisztből, rozsból, esetleg zabpehelyből, korpából készült kenyereket, kekszeket. Ezek lassan felszívódó szénhidrátok, így sokkal kevésbé hizlalnak.

11:00: Kívánósak vagyunk, mert…

az ebédidő még messze, de ha éhséget érzünk az bizony nem véletlen. Valószínűleg a reggelink nem volt elég laktató. Esetleg csak gyorsan felszívódó szénhidrátot, finomított, fehér lisztből készült pékárút ettünk, amik egyértelműen okozhatnak hirtelen ránk törő éhséget.

A megoldás: Ebben az időszakban semmiképpen ne cukros nasit rágcsáljunk! Ezektől ugyanis az egekbe szökik a vércukorszintünk, majd pillanatok alatt lezuhan. Mindez azt eredményezi, hogy ebédre óriási adagokat eszünk majd. Csak a teljes kiőrlésű szénhidrát és a protein segít abban, hogy állandó szinten tartsuk energiakészleteinket.

Nasi tippek: Egy puffasztott rizsszelet vagy egy extrudált kenyér vékony szelet zsírszegény sajttal jó megoldás lehet.

16:00: Kívánósak vagyunk, mert…

teljesen természetes, ha délután 3–4 óra között egy kicsit álmosnak érezzük magunkat, és szükségünk van egy kis energiabombára. Bármit is teszünk ellene, a napi bioritmusunk ebben az időben biztos, hogy nasiért kiált.

A megoldás: Ahhoz, hogy a fáradtságérzetet és vele együtt az édességevést elkerüljük,
a legjobb, ha ebéd után iszunk egy csésze erős kávét. A kávé íze csitíthatja az édesség iránti sóvárgásunkat. Ebben az időpontban az is segíthet, ha minőségi zsírokat kap a szervezet üzemanyagként.

Nasi tippek: Egy marék mag (dió, mandula, mogyoró, kesudió) vagy egy fél avokádó
a bennük található esszenciális zsírsavakkal felpörgetik az energiaszintet, segítenek, hogy vacsoráig ne legyünk éhesek. Megakadályozzák, hogy a nap végén óriási adagok kerüljenek a tányérunkra.

19:00: Kívánósak vagyunk, mert…

napközben összevissza eszünk, nem uzsonnázunk, természetes, hogy farkaséhesen kezdünk el vacsorát készíteni. Mindez egyenes út ahhoz, hogy a chipszeszacskó után nyúljunk, vagy kitöltsünk magunknak egy nagy pohár bort. Alkoholt inni azonban üres gyomorra óriási hiba, mert még jobban megnöveljük vele az étvágyunkat.

A megoldás: Főzés közben sokat segíthet, ha cukormentes rágógumit rágcsálunk, esetleg megiszunk néhány nagy pohár vizet. Ha ennek ellenére elcsábulunk még a főfogás előtt, akkor bizony csökkentenünk kell a vacsoraadagot, különben pár hét, és képtelenek leszünk begombolni a nadrágunkat.

Nasi tippek: Ha feltétlenül ennünk kell valamit, vágjunk csíkokra répát, zellerszárat, uborkát, és ezt mártogassuk salsaszószba vagy natúr joghurtba. Ezzel minimumra szorítjuk a felesleges kalóriabevitelt.

22:00 Kívánósak vagyunk, mert…

nem árt, ha tudjuk, hogy az éjszakai éhezésnek sokszor érzelmi és pszichés okai lehetnek. Legtöbbször szomorúságot, magányt, érzelmi mélypontokat gyógyítunk titkon azzal, ha ilyenkor is a hűtőszekrény felé vesszük az irányt.

A megoldás: Ha tudjuk magunkról, hogy este nassolunk a legszívesebben, próbáljunk meg lefekvésig aktívak maradni. Ne kapcsoljuk le a nagyszoba villanyát tévézés közben, mert ez is csak erősíti a magányt. Olvassunk, rakjunk rendet, kézimunkázzunk, ahelyett, hogy enni kezdünk. Ha mégsem tudunk ellenállni, akkor napközben figyeljünk arra, hogy kevesebb kalóriát együnk. Így ellenpontozhatjuk az éjszakai majszolgatást.

Nasi tippek: Egy kis pohár bor, esetleg egy tányér gyümölcssaláta jó ötlet lehet. De a legjobb, ha nem maradunk ébren túl sokáig, mert akkor nincs időnk megkívánni semmit. A fogmosás is jó trükk, ha már nem szeretnénk semmit sem enni. A friss, tiszta leheletet ugyanis általában nem rontjuk el újabb evéssel.

Fotó: pexels