Egészség

Egy csepp vérből kimutatható a rák: új teszt segít a korai diagnózisban

Az orvostudomány és a diagnosztikai eljárások fejlődésének köszönhetően egyre koraibb stádiumban képesek az orvosok felfedezni egy-egy betegséget, ami így aztán nagyobb eséllyel gyógyítható. A vérmintákat elemző szakértőt kérdeztük a legújabb kutatásról, amely egyelőre még kísérleti fázisban van, de hamarosan komoly áttörést hozhat.

Már egy egyszerű – úgynevezett – rutin vérvételből sok mindenre következtethetnek a szakemberek, ám bizonyos esetekben a szakorvosok speciális vizsgálatokat is előírhatnak, főleg, ha az illetőnél daganat gyanúja merül fel. Az egyik ilyen a tumormarkerek vizsgálata: itt olyan anyagokat – többnyire fehérjéket – keresnek, amelyek a rosszindulatú daganatokkal összefüggésben keletkezhetnek. Vagy magukból a tumorsejtekből származnak, vagy a test tumorra adott reakciója során jönnek létre a szervezetben. Dancsokné Kovács Judit vegyészmérnök szerint – aki a laborban a vérmintákat elemzi – fontos megjegyezni, hogy ezek az anyagok nem minden esetben utalnak rosszindulatú daganatra, a vérben való jelenlétük jóindulatú elváltozásokra is felhívhatja a figyelmet. Más esetben előfordulhat, hogy rosszindulatú tumor ellenére a tumormarker koncentrációja a vérben normál értéket mutat. Emiatt főként a betegség lefolyásának ellenőrzését szolgálja – vagyis amikor már kiderült a rák és megkezdődött a kezelés –, vagy gyógyulás esetén az esetleges kiújulást.

Meggyőző pontossággal szűr ki

Kínai tudósok a Live Science orvosi szaklapban nemrégiben publikáltak egy eljárást, mely szerint egy új teszt segítségével a vérből pillanatok alatt kimutathatók bizonyos daganatos megbetegedések.

„Ezek egyelőre kutatások, amelyekhez a mesterséges intelligenciát is segítségül hívják. Tehát még nincs több éves tapasztalat mögötte, és egyelőre kísérleti fázisban van, mindenesetre biztató a jövőre nézve, hogy a teszt nagyon kevés – 0,05 milliliter – megszáradt vérből képes a gyomor-, hasnyálmirigy- és végbélrákot észlelni” – ismerteti a szakember. A módszer lényege és újdonsága, hogy bizonyos kémiai anyagokat keressen a mesterséges intelligencia segítségével a vérben. Az eddigi vizsgálatok szerint, kb. 80-100 százalékos pontossággal szűri ki ez a módszer a rákot.

Ha valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket és minden próbát kiáll ez a vizsgálat – mert még jó néhány teszt hátravan –, akkor néhány év múlva talán tömegesen elérhető lesz ez az eljárás, amely már korai szakaszában kimutathatja a rákot, és így a megfelelő kezelést is előbb el lehet kezdeni.

A mellrák kiújulását is gyorsabban észreveszi

Egy másik kutatás szerint – amelyről az Independent orvosi lap számolt be – olyan eljáráson dolgoznak, amely még a tünetek megjelenése előtt meg tudja állapítani a mellrák kiújulását.

„Ennek az ultraérzékeny tesztnek az a nagyszerűsége, hogy a daganat DNS-ének nyomait már azelőtt kimutatja – a jelenlegi állapot szerint kb. 15 hónappal korábban –, hogy az első tünetek megjelentek volna. Ez a vérvizsgálat azoknak jelent majd hatalmas segítséget, akiknél a mellrák visszatérésének kockázata magas” – magyarázza Dancsokné Kovács Judit.

fotó: shutterstock