Egészség

7 étel a szem egészségéért: a szürke és a zöld hályog állapota is javítható velük

Idősebb korban különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a legfontosabb érzékszervünk épségére. Több olyan finomság van, amelynek segítségével csökkenthetjük a szemszárazság, valamint a szürke, illetve a zöld hályog kialakulásának kockázatát. Miért ne főznénk finom ebédet belőlük?

Mind az öt érzékelés – a látás, a hallás, a tapintás, a szaglás és az ízlelés – fontos ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsünk a körülöttünk lévő világgal. A felmérések azonban azt mutatják, hogy az emberek a szemet tartják a legértékesebb érzékszervüknek, hiszen ezen keresztül szerzik a legtöbb információt. Egészségének fenntartásában a genetika is nagy szerepet játszik, de a kutatások szerint a betegségek kialakulásában mégiscsak az életkor a legnagyobb súlyú tényező. Bár az időt nem tudjuk lelassítani, az életmódunkba beiktathatunk olyan apró változtatásokat, amelyekkel minimalizálhatjuk a kockázatot. A szakemberek szerint fontos, hogy rendszeresen járjunk szemészeti kontrollra, viseljünk napszemüveget, és fogyasszunk gyakran a látásunkat javító ételekből. „Az emberek többsége talán nem köti össze a kettőt, de az elfogyasztott ételek hatással lehetnek a szem egészségére és természetesen az általános, jó közérzetre is – mondja a Miamiban élő Roxana Ehsani dietetikus, táplálkozási tanácsadó. – A kiegyensúlyozott étkezés segíthet az olyan betegségek megelőzésében is, amilyen az időskori makuladegeneráció – ez egy olyan betegségcsoport, ami a szem ideghártyáját, közelebbről a sárgafoltot károsítja –, a szürke hályog és a szemszárazság.”

Brokkoli: a zöld hályog ellen

Ennek a zöldségnek számos egészségügyi előnye van, beleértve a szem egészségének védelmét is. Kezdjük azzal, hogy a kutatások szerint rengeteg C-vitamint tartalmaz. Egy csészényi nyers brokkoli 81,2 milligramm C-vitamint rejt, ami a férfiak esetében a napi érték 90 százalékát, a nőknél pedig több mint 100 százalékát teszi ki. A brokkoli emellett kiváló A-vitamin-forrás. Antioxidáns-tartalma mellett egy kevésbé ismert vegyület, a szulforafán is fokozhatja előnyös hatását. Egyes kutatások szerint ez a zöldség akár a zöld hályog kialakulását is lassíthatja.

Édesburgonya: a legjobb béta-karotin-forrás

Régóta tudjuk, hogy a sárgarépa béta-karotin tartalma segíthet a látásunk megóvásában – ez a vegyület adja a narancssárga zöldségek élénk színárnyalatát. A répában valóban sok található, de az édesburgonya még többet tartalmaz ebből a jótékony pigmentből. Míg egy adag főtt sárgarépa 8,3 mg béta-karotint biztosít, ugyanekkora adag sült édesburgonya esetén ez az érték 11,5 mg. „Ez a vegyület azért előnyös, mert a szervezet A-vitaminná alakítja át, ez pedig elengedhetetlen a jó látáshoz” – magyarázza Ehsani. A szakértő azt javasolja, hogy az édesburgonyát a héjával együtt főzzük meg, mert így nyerhetjük ki belőle a legtöbb béta-karotint és C-vitamint.

Tengeri halak: fontos zsírsavakkal védenek

„A zsíros tengeri halak húsa gazdag a DHA és EPA elnevezésű, egészséges zsírsavakban. amelyekről kimutatták, hogy már az anyaméhben előnyösek a szemnek – folytatja Roxana Ehsani. – A lazac, a tonhal, a makréla és a szardínia fogyasztása bizonyítottan csökkenti a dia­béteszes retinopátia, vagyis a cukorbetegség szövődményeként fellépő retinakárosodás kockázatát is.” A lazac az egyik leggazdagabb DHA-forrás, ezenkívül pedig fontos A-vitamin- és cinkpótló étel is: ezek mind jó hatással vannak a látásunkra.

Tojássárgája: a makula-degeneráció megelőzésére

A reggeli rántotta vagy más tojásétel különösen jó választás. A benne található lutein és a zeaxantin vegyületek emelhetik az idősebbek alacsony makulapigmentszintjét. A sárgafoltnak, azaz az éleslátás helyének károsodása, az időskori makuladegeneráció fokozatos, néha teljes látásvesztést okozhat. Ha szeretnénk ezt a gyakori betegséget megelőzni, érdemes a magyar konyhában nagy választékban található tojásételekre támaszkodni, a lágy tojástól a rántottán át a rakott krumpliig.

Dió: a vegetáriánusok kedvence

A diófélék olyan tápanyagokat juttatnak a szervezetbe, mint az E-vitamin, a cink és az omega-3 zsírsavak, illetve az alfa-­linolénsav (ALA). Az ALA-t a szervezet DHA és EPA zsírsavakká alakítja át. Épp ezért a  dió a vegánok és vegetáriánusok számára is az egészséges zsírsavak remek forrása lehet a halak helyett. A dióban található ALA zsírsav kimondottan előnyös a cukorbetegséggel összefüggő szemproblémákkal küzdők számára, és a szemszárazság tüneteit is segíthet enyhíteni.

Kelkáposzta: antioxidánsokban gazdag

A szakértők a szemegészség megőrzésének egyik legjobb ételeként tekintenek a sötét leveles zöldekre – például a kelkáposztára, a kelbimbóra és a spenótra. A kelkáposzta különösen gazdag antioxidánsokban, bőven tartalmaz luteint és a zeaxantint, amelyek csökkentik a szemszövetet érő, napsugárzással összefüggő károsodásokat, illetve az időskori szemproblémák kockázatát.

Hüvelyesek: megóvhatnak a fénykárosodástól

A cink támogatja a retina egészségének megőrzését és a napfény okozta szemkárosodások kivédését. A bab és más hüvelyesek ezzel a fontos ásványi anyaggal látják el a szervezetet. Rezet is tartalmaznak, amelyre a vörösvértestek termeléséhez van szükségünk, és amelynek az arányát a magas cinktartalmú élelmiszerek csökkenthetik. Ezekkel az alapanyagokkal azonban mindkét ásványi anyaghoz egyszerre juthatunk hozzá.

Fotó: gettyimages