Egészség

Gyógyító banán diéta: lefaragja a kilókat és a depressziót is enyhíti az egzotikus gyümölcs

Ezt az ínycsiklandó gyümölcsöt nemcsak azért érdemes a napi étrendünkbe iktatni, mert a túlsúly leküzdésében segít, hanem számtalan más gondra is gyógyírt jelent!

Naponta egy banán, és nemcsak a felesleges kilóknak mondhatunk búcsút, hanem akár a gyógyszereknek is! Ugyanis a banán rostokban gazdag, szabályozza a vércukorszintet, tele van tápanyagokkal, így segít abban, hogy kevesebbet együnk napközben. Emellett ez a trópusi finomság tényleg egy természetes orvosság, mivel tele van A, és B6-vitaminnal, foszforral, vassal, káliummal, emiatt több probléma leküzdésében is hatásos.

Búcsú a túlsúlytól

Legtöbbször azok küzdenek túlsúllyal, akiket sok stressz ér például a munkájukban. Ilyenkor ugyanis olyan ételeket kívánunk, amik könnyen elérhetőek és nyugtatóan hatnak ránk, mint például a csoki vagy a chips. Pedig, ha kétóránként ennénk néhány falat banánt, elkerülhetnénk, hogy ránk törjön a sóvárgás az ilyen finomságok után, kiegyensúlyozott lenne a vércukorszintünk.

Viszlát, rosszkedv!

Egy vadiúj felmérésben olyan embereket vizsgáltak, akik régóta szenvednek depressziótól és arra jutottak, hogy sokkal jobban érzik magukat, miután megettek egy banánt. Ez azért lehetséges, mert triptofánt tartalmaz, ami egyfajta fehérje, ami a szerotonin, vagyis a boldogsághormon termelődéért felel. Így elég egy gyümölcs ahhoz, hogy szinte azonnal nyugodtabbnak, kipihentebbnek és jókedvűnek érezzük magunkat.

Gyógyír a PMS-re

Sokan annyira szenvednek a menstruáció előtti hangulatingadozásoktól vagy egyéb tünetektől, hogy akár gyógyszert is képesek bevenni. Pedig elég lenne egy banánt megenni ahhoz, hogy elűzzék minden gondjukat, mivel B6-vitamint tartalmaz, ami szabályozza a vércukorszintet, így a kedvünkre is hatással lehet.

Vasra fel!

Azoknak is érdemes minél többet fogyasztani ebből a gyümölcsből, akik vérszegénységgel küzdenek, mivel magas a vastartalma és segíti a hemoglobin termelődését a vérben.

Magas a magasra

Tudományosan is bebizonyították, hogy ez az egyedülálló trópusi gyümölcs csökkenti a magas vérnyomás és a stroke kialakulásának kockázatát. Ugyanis nagyon magas a káliumtartalma, így szabályozza a vérnyomást.

Agyturbó

Nehéz vizsga vagy éppen egy fontos munkahelyi megbeszélés vár ránk, ahol szükség van arra, hogy szellemileg is a topon legyünk? Most is a banán a megoldás! Nemrég 200 diák részvételével készítettek egy felmérést, akiket a vizsgaidőszakon az segített át, hogy reggelire, uzsonnára és ebédre is megettek egy-egy banánt. Mivel a kutatások szerint káliumban gazdag, ami növeli az agy teljesítőképességét és javítja a memóriát.

Hashajtó helyett

A hiedelmekkel ellentétben a banán még akkor is segít rajtunk, ha székrekedéssel bajlódunk, mivel tele van rostokkal és beindítja a bélműködést.

Macskajajra turmixot

Egy átmulatott éjszaka után szörnyű másnapossággal küzdünk? Felejtsük el a szokásos fájdalomcsillapítókat és egyéb praktikákat. Elég, ha megiszunk egy banánturmixot, amit mézzel édesítünk, ugyanis a banán megnyugtatja a gyomrot, a méz helyreállítja a vércukorszintünket, a tej pedig szintén nyugtat és hidratálja a szervezetünket.

A gyomor nyugtatója

Nincs szükségünk savlekötőre, csupán egy fél banánra, ha gyomorégéses panaszaink vannak, mivel természetes savlekötő hatása van, ami megnyugtatja a gyomrot.

Émelygés ellen

Leginkább a várandós kismamák küzdenek a reggeli rosszullétekkel, és ilyenkor a legtöbbször ízesítetlen kekszhez nyúlnak, hogy elmúljon az émelygés. Pedig néhány falat banán többet segíthetne, mivel segít helyreállítani a vércukorszintet.

Fotó: Pexels