Egészség

Az ekcéma kialakulása, tünetei és kezelése: evéssel is enyhíthetők a tünetek

Egy rejtélyes bőrbetegség, amit okozhat ételallergia, fehérje-működési zavar, de fertőzés is. Együtt kell élnünk vele, vagy tehetünk ellene?

Egy fehérje is okozhatja

„A genetikai faktorok feltárásával a betegség megelőzhetővé válna“ – mondta dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász-kozmetológus.

„A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy egy bizonyos fehérje, a Ctip2 működési zavara jellemző az ekcémás betegekre. Ez a fehérje felelős a szervezet zsír-anyagcseréjéért, így hatása van a sejtek egészségére és hidratáltságára. Ám ez az ekcémás betegekben nem tölti be funkcióját, ezért a bőr kiszárad, kivörösödik, viszket, a védekezőképessége lecsökken, így allergiás folyamatok és gyulladások jelentkeznek“ – magyarázta a doktornő. Persze okozhatja fertőzés vagy egyszerű allergia is.

Hazánkban a gyerekek 20, a felnőttek 10%-a szenved ekcémától, de jó hír, hogy az emberek fele felnőttkorára kinövi a betegséget.

Van megoldás?

Többféle módszerrel is kezelhető az ekcéma, ám végleges gyógyulás egyiktől sem várható. A viszonylag gyorsan ható szteroidos készítmények hosszú távon nem kívánt mellékhatásokat okoznak. Ám a tüneteket enyhíthetjük, sőt, akár jó időre száműzhetjük is az életünkből.

Íme néhány tipp:

✔ Rendkívül fontos a bőr hidratálása, zsírozása. Aki ekcémában szenved, annak illatanyag- és tartósítószer-mentes kozmetikumokat érdemes használnia, és minden este fontos a testápoló használata, mert ha a bőr kiszárad, az viszketéshez vezet, és ez beindítja az ekcémás folyamatot.
✔ Kerüljük az alkoholt, mert az tovább szárítja a bőrt.
✔ Ne hordjunk szúrós gyapjú- és műszálas anyagokból készült ruhákat, semmilyen olyan anyagot, ami irritálhatja a bőrt. Mosáshoz lehetőleg illatmentes, minél természetesebb készítményeket használjunk.
✔ Együnk minél több friss gyümölcsöt és nyers zöldséget, olajos halakat, például lazacot.
✔ A cink, a B-vitamin-komplex, a halolajkapszula és
a szőlőkivonat kúraszerű szedése enyhítheti a tüneteket, illetve kritikus időszakokban, pl. télen, segíthetik
a megelőzést.
✔ Ne fürödjünk kádban, csak zuhanyozzunk langyos vízzel, kifejezetten ekcémásoknak való tusfürdővel, és a lehető legrövidebb ideig engedjük a vizet a bőrünkre, vagy ha mégis fürdünk, akkor mindenképpen használjunk ekcémásoknak való fürdőolajat.
✔ Törölközésnél ne dörgöljük a bőrt, és csak óvatosan itassuk fel róla a vizet, mert ha a nedves bőrfelszínt
kenjük be testápolóval, az sokkal jobban hidratál.
✔ Akiknél az ekcémás panaszokat ételallergia okozza, azoknál fontos, hogy kerüljék a tartósítószereket és adalékanyagokat. Az erős, fűszeres ételeket is érdemes kihagyni az étrenből, mivel ezek a verejtékkel távozva fokozhatják a tüneteket.

Házi patika

Az ibolya illóolaja csodákra képes! Vékonyan kenjük az érintett területre.

Fotó: pexels