Egészség

Csípjük el az elején a torokfájást: bevált trükkök a hurutos köhögés elkerülésére

Ősz kezdetén az időjárás váltakozása sokunknál okoz meghűlést. Ezt érdemes még az elején megállítani, hogy a torokfájás és a nátha ne fajuljon el.

Mi okozza?

A hűvösebb hónapokban a torokfájást gyakran a garat gyulladása okozza, amit vírusokkal vagy baktériumfertőzésekkel kaphatunk el. A kórokozók könnyedén terjednek a zsúfolt helyeken cseppfertőzés útján. Az ezt kísérő panaszok, a torokfájás, orrfolyás és köhögés általában bevezető tünetként jelentkeznek, így aki már ekkor tesz a betegség ellen, az jó eséllyel elkerülheti a hosszan tartó kellemetlen közérzetet.

Fontos!

➤ A gyakori kézmosás az egyik legjobb fegyver a fertőző betegségek ellen! Ajánlott magunkkal hordani egy kis flakon kézfertőtlenítőt is, amit akkor is használhatunk, ha nincs kézmosási lehetőség a közelünkben.

➤ Az idénygyümölcsök és zöldségek tartalmazzák mindazokat a vitaminokat
és ásványi anyagokat, melyekkel felkészíthetjük immunrendszerünket.

➤ A mindennapos levegőzéssel és a rendszeresen szellőztetett lakással, munkahellyel is megállíthatjuk vagy legalábbis lassíthatjuk a kórokozók terjedését.

➤ Egy meghűléses betegség után ne felejtsük el fogkefénket is lecserélni, nehogy visszafertőzzük magunkat!

Mit tehetünk

Elsőként ajánlott a fájdalomcsillapítással kezdeni, a következő a gyulladás és a láz csökkentése. Ajánlott olyan szereket beszerezni, amelyben egyféle hatóanyag van többféle hatással, hogy ne terheljük feleslegesen szervezetünket. Fontos a torok fertőtlenítése is, erre a sprayk és a szopogatós tabletták is jók. Ezeket érdemes magunkkal hordani megelőzésre.

Fotó: shutterstock