Egészség

Bujkáló betegség: a pajzsmirigy működésének gondjai, tünetei, kezelése

Fejfájás, száraz bőr, duzzadt szemek, súlygyarapodás vagy éppen fogyás. Ezeket a tüneteket sokszor a pajzsmirigy rendellenes működése okozza.

Ha alulműködik a pajzsmirigy…

Gyengeség, alacsony testhőmérséklet, székrekedés, súlygyarapodás, bőrszárazság, lassabb szívműködés, sápadtság, depresszió.

Alulműködésre kókuszolaj

„Ha pajzsmirigy-alulműködésben szenvedünk, akkor hajlamosak vagyunk a hízásra, már ezért is érdemes ilyenkor kókuszolajjal készíteni az ételeinket. A kókuszolaj ugyanis nemcsak egészséges, de fokozza az anyagcserét, ezzel hozzájárulva, hogy a testhőmérsékletünk elérje a normális szintet, ráadásul elősegíti a fogyást is. A kakukkfű szintén sokat segít a közérzetünk javításában, mint ahogy a magas jódtartalmú tengeri alga becsempészése az étrendbe, amely kapható szárítva, kapszula vagy por formájában is. Emellett érdemes minél több fehérjében és vitaminban gazdag tejterméket, húsféléket, friss gyümölcsöt, nyers zöldséget ennünk” – mondta Putz Lívia természetgyógyász-fitoterapeuta.

Tisztuljunk meg!

Tisztítsuk meg szervezetünket a felszaporodott méreganyagoktól máj- és vastagbéltisztító kúrával, de egy kiadós izzadással (sport, szauna) is jó eredményt érhetünk el.

Ha túlműködik a pajzsmirigy…

Fáradtság, tartós hőemelkedés, hasmenés, fogyás, aggódó tekintet, szemgolyó kidülledése, meleg és nyirkos bőr, gyorsabban verő szív, finom remegés az ujjakban, idegesség.

Túlműködésre zsálya

„A pajzsmirigy-túlműködés női betegségnek számít, de a mai stresszes és felgyorsult világban már a férfiakat is egyre gyakrabban érinti ez a probléma. A betegség megjelenése egyes életszakaszokhoz is köthető. Ilyen például a serdülőkor, a családalapítás időszaka, majd pedig később a változókor, amikor a pajzsmirigy-túlműködés hátterében jellemzően pszichés problémák állnak. Ennél a betegségnél hasznos segítség a zsályából vagy tejoltó galajból készült tea napi kortyolgatása. Együnk minél több tojást, tejfölt, tejszínt, burgonyát a keményítő miatt, tésztát, kenyérfélét. Fontos még a káliumban gazdag élelmiszer, mint a banán, aszalt szilva, mazsola, sárgarépa.”

Brazil dió a gyulladás megelőzésére

„A gyulladás megelőzésében és kezelésében egyaránt fontos szerepet játszik a megfelelő ásványianyag-pótlás, főként a szelén bevitelét kell pótolni, amely amellett, hogy kiváló antioxidáns, nagy jelentősége van a pajzsmirigyhormon képzésében. Ehhez napi 200 mikrogramm szelénre van szükségünk, amelyet napi 2 brazil dió megoldja.”

TIPPEK

Főzzük meg jól a brokkolit!

„Az egészséges táplálkozás a legfontosabb alappillér a pajzsmirigybetegségek elleni harcban. Bár a zöldségek általában hasznosak, ennél a betegségnél nem mindegyik illik bele a diétába. Bizonyos zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, amelyek meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Mivel ezek az anyagok érzékenyek a hőre, így főzés után már lehet enni a brokkoliból, karfiolból és más káposztafélékből.”

Szabaduljunk meg a rossz serpenyőktől!

A Scotland’s Sterling University kutatói szerint a sérült, karcos teflonbevonatú edények rendszeres használata megduplázza a pajzsmirigybetegségek kialakulásának kockázatát. Az elhasználódott konyhai eszközökből ugyanis két veszélyes vegyi anyag jut a szervezetbe, melyek a pajzsmirigyhormonok szövetekbe való beépülését gátolják. Ha felsértjük a teflonbevonatot az edényünkön, akkor azonnal dobjuk ki, a saját egészségünk érdekében.

A fogamzásgátló tényleg ártalmas?

Kutatók szerint a fogamzásgátlót szedők több mint 30%-ánál jelentkeznek pajzsmirigyrendellenességek. Ilyen esetben idegesség, memóriazavarok, fáradtság, hízás tapasztalható. Az ösztrogén befolyásolja a máj működését, olyan fehérje előállítására ösztönzi, amely lassítja a pajzsmirigyhormonok szövetekbe történő felszívódását. Ha a panaszok
a tabletta szedését követő 3 hónapon belül jelentkeznek, érdemes utánajárnunk, mi áll a tünetek hátterében.

A szánkban lévő mérgező anyagok, mint az amalgám-tömések súlyosbíthatják a pajzsmirigybetegségeket, ezért érdemes minél előbb kicseréltetni azokat.

Fotó: shutterstock