Elsősorban az alkohol, az erős fűszerek, a túl savanyú vagy sós, nagyon zsíros, forró, esetleg jeges ételek és italok válthatják ki a kínzó tüneteket. De olyan is előfordulhat, hogy rosszul tárolt, romlott ételek miatt vírusos vagy bakteriális fertőzést kapunk.
A betegség kezelésében szükség lehet a mérgezést felszívó tablettára, de emellett a leghatásosabb gyógymód egy koplalással indított, úgynevezett felépítő diéta. Ha betartjuk, pár nap alatt újra talpra állhatunk.
1-2. nap: CSAK FOLYADÉK
Mivel a hányás, hasmenés miatt rengeteg folyadékot veszít a szervezetünk, ezt pótolni kell. Ihatunk szénsavmentes ásványvizet, világosra főzött, langyos teát, gyógyteát, szűrt almalevet, enyhén citromos vizet.
- TIPP! Gyomorrontásunkat kezelhetjük gyógynövényekkel is. A citromfű, a fodormenta és a kamilla is enyhítheti panaszainkat.
3. nap: SZÉNHIDRÁTOK ÉS KÉT CSODANÖVÉNY
Második lépésként már szénhidrát is kerülhet a tányérunkra, persze csak ha tipikus tüneteink elmúltak. Ehetünk nyáklevest (rizs, zab), vizes burgonyapürét, héjában főtt burgonyát, kekszet,
kétszersültet. Célszerű ezek mellé reszelt almát és répát is egy-két kanállal megenni. Mindkettő pektint tartalmaz, ami bevonja a gyulladt nyálkahártyát, nyugtatja azt.
4. nap: JÖHETNEK A SOVÁNY HÚSOK
Ha kívánjuk, ekkor már ehetünk sovány húsféléket: csirkemellet, pulykamellet, zsírszegény tejterméket is (sovány túró, natúr joghurt, kefir). De a tojás sem tiltott ezeken a napokon, ha zsírszegényen készítjük el. Igyekezzünk párolva, főzve készíteni az ételeket, a sütéssel azonban várjunk még egy kicsit.
5. nap: VISSZA EGY KIS ZSÍR
Utolsó lépésként fokozatosan elkezdhetünk újra
zsíros ételeket enni. Használhatunk olajat, vajat,
de csak a szokásos mennyiség felét. Miután teljesen megszűntek a panaszaink, ismét ehetünk úgy, ahogy kedvünk tartja, de továbbra is kerüljük azt, amitől rosszul lettünk.
- FONTOS! A diéta alatt kerülni kell a túl sok só, cukor, fűszer használatát, mivel ezek ingerlik az emésztőrendszert.
Gyógyító receptek
SÁRGARÉPALEVES
20 dkg sárgarépát reszeljünk le, 5 dl vízben 1 1/2-2 óra hosszat kevés sóval főzzük puhára, és végül törjük át.
ALMA SÜTVE
15 deka meghámozott, kimagozott almát vágjunk gerezdekre, rakjuk sütőpapírra, és süssünk puhára.
ZABPEHELY ALMÁVAL
2 deka zabpelyhet másfél deci vízben 2-3 órára áztassunk be, majd főzzük meg. Keverjünk hozzá 15 deka nyers reszelt almát.
Fotó: pexels