Hogy működik?
Az étrendtervtől függően egy vagy akár minden étkezés a lehető legkevesebb szénhidrátot tartalmazza. Az elmélet szerint így a kilók leolvadnak. Valójában azonban ez nem így működik: semmilyen diétával nem lehet gyorsan és könnyedén fogyni. A low-carb diéta segítségével azonban tényleg lehet súlyt csökkenteni, de csak akkor, ha hosszútávon változtatsz az étrendeden, és nem riadsz vissza a több mozgástól sem.
Ez is érdekelhet: Bizarr, de hatásos diéta: egy hét alatt lefogyaszt az ebihalvíz!
Fontos megjegyezni: a diétát csak abban az esetben próbáljuk ki, ha nincs egészségügyi panaszunk. Például a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők anyagcseréje eltérő, ezért számukra más táplálkozási javaslatok érvényesek.

Low Carb: diéta szénhidrátok nélkül
A szénhidrátok alapvetően kiváló energiaforrást jelentenek, amelyből izmaink és agyunk is profitál. Hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak, és szerepet játszanak a szerotonin, azaz a „boldogsághormon” termelésében. Ha elegendő szénhidrátot fogyasztasz, az nemcsak a testednek, hanem a lelkednek is jót tesz: ellenállóbb leszel a stresszel szemben, jobb lesz a hangulatod, és kisebb eséllyel leszel depressziós. Talán már észrevetted, hogy sok ember egy diéta során ingerlékenyebb, stresszesebb és kevésbé boldog.
A szénhidrátokat két fő csoportra oszthatjuk:
- Komplex szénhidrátok: kenyér, tészta, rizs, burgonya, gabonafélék, müzli stb. (ezek keményítőtartalmú ételek).
- Egyszerű szénhidrátok: gyümölcsök, édességek, sütemények stb. (ezek cukortartalmú ételek).
A szervezet mindkét típust glükózzá alakítja, de eltérő sebességgel. A komplex szénhidrátokat lassabban dolgozza fel, míg az egyszerű szénhidrátok gyorsabban megemelik a vércukorszintet. Egy hosszú távú low-carb étrend esetén legalább egy étkezésnek tartalmaznia kell komplex szénhidrátokat.
Kevesebb szénhidrát = több zöldség
A szénhidrátok fogyasztása megemeli a vércukorszintet, ami inzulinkibocsátást vált ki. Az inzulin egy olyan anyagcsere-hormon, amely segít a glükózt a sejtekbe juttatni és glikogénként tárolni. Amíg ez a folyamat zajlik, a test nem fér hozzá a zsírraktárakhoz, tehát a fogyás nehezebb.
- A szénhidrátfogyasztás önmagában nem probléma, amíg a szervezetnek elegendő időt adunk két étkezés között, hogy elégesse a bevitt energiát.
- Ez azt jelenti, hogy két étkezés között nem szabad további szénhidrátokat enni, és kerülni kell azokat az ételeket és italokat, amelyek újra megemelnék az inzulinszintet (például cukros italokat és nassolnivalókat).
- A szénhidrátok tehát nem rosszak vagy egészségtelenek, hanem létfontosságú tápanyagok az izmok, az agy és a psziché számára!
- Egy jól átgondolt low-carb étrend nem elsősorban a fogyásról szól, hanem arról, hogy a helyes szénhidrátválasztással elkerüljük a súlygyarapodást.
Jobb a fehérje a fogyáshoz, mint a szénhidrátok?
Természetesen a fehérjére is szükség van, és minden kiegyensúlyozott étkezésnek tartalmaznia kell egy fehérjeforrást. A fehérjék aminosavakra bomlanak a szervezetben, és nem emelik meg azonnal a vércukorszintet, így nem váltanak ki gyors inzulinkibocsátást. Azonban néhány aminosav elősegíti a szervezet glikogéntermelését, ami késleltetve mégis inzulinkibocsátáshoz vezet – ez azonban csak 6-8 órával később következik be. Ezért egy teljesen szénhidrátmentes, fehérjében gazdag étkezés csak hosszú órákkal késleltetve szakítja meg a zsírégetést. Ez az oka annak, hogy a low-carb diéta népszerű fogyókúrás módszer.
- De vigyázat: a túl sok fehérje megterhelheti a veséket!
Tényleg működik a low-carb diéta?
Egyetlen diéta sem működik hosszú távon, hacsak nem változtatod meg az étrendedet tartósan. Egy rövid távú fogyókúra helyett hatékonyabb egy kiegyensúlyozott táplálkozásra összpontosítani, amely tartalmazhat low-carb elemeket is. Ideális esetben a napi három étkezésből egy vagy kettő legyen low-carb alapú. Az ilyen étkezések sok fehérjét tartalmaznak, kevés szénhidrátot és csak egy kis mennyiségű növényi zsiradékot, hogy ne emeljék meg az inzulinszintet és ne akadályozzák a zsírégetést.
Ha csak egy étkezést szeretnél low-carb módon helyettesíteni, az legyen a vacsora. A reggeli és ebéd során a szénhidrátok segítenek az izmoknak és az agynak megfelelő energiát biztosítani. A tartós fogyás kulcsa nem egy divatos diéta, hanem egy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás.
Forrás: utopia
Fotó: pexels