Egy friss vizsgálat kimutatta, hogy a „zöld” mediterrán diéta a hagyományos változatnál is jobban segíthet a zsírvesztésben – akár kétszer annyi hasi zsír is eltűnhet, ha következetesen alkalmazod az étrendet.
A klasszikus mediterrán diéta előnyei
A mediterrán térség étkezési szokásai alapján kialakított étrend nem is igazi diéta a szó szoros értelmében, hanem egy hosszú távon fenntartható életmód. Olyan táplálkozási forma, amely:
- sok zöldséget, gyümölcsöt és friss halat tartalmaz,
- javítja a vérzsírértékeket,
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatos megbetegedések kockázatát,
- a rostban gazdag ételeknek köszönhetően támogatja az emésztést.
A mediterrán országokban a napi menü része a teljes kiőrlésű kenyér, a tészta és a rizs is, melyekhez extra szűz olívaolaj, friss fűszernövények és fokhagyma adja a jellegzetes ízeket. A mediterrán étrend nem tilt le a kulináris élvezetekről, mégis a legtöbben havonta 1-2 kilogrammot fogynak, ha következetesen így étkeznek.

Ez is érdekelhet
Mitől „zöld” a mediterrán diéta?
A kutatók a hagyományos változatot egészítették ki még több zöld leveles zöldséggel, hüvelyesekkel és növényi alapú fehérjeforrással. A vörös hús fogyasztását viszont jelentősen csökkentették.
Ez a finomított változat nemcsak a fogyást gyorsíthatja, hanem még jobban védi a szívet és az anyagcserét is.
- Reggeli tipp: tanulmányok is bebizonyították, hogy azok, akik valamilyen tojásból készült finomsággal indítják a napot, kevésbé lesznek éhesek a nap folyamán. Emiatt akár 400 kalóriával is kevesebbet esznek a következő 24 órában.
- Az ebéd legyen rostban gazdag: a rostok segítenek abban, hogy sokáig jóllakottnak érezd magad, ráadásul serkentik a bélmozgást is. Leginkább ebédre érdemes ilyen jellegű fogásokat összeállítani, hogy ki tudják fejteni a hatásukat.
- Nap végére csakis könnyűt: a legújabb kutatások szerint, ha a nap egyik legfontosabb étkezését a kora esti órákra időzítjük, és este már nem nassolunk, akkor még többet fogyhatunk, mintha későn vacsoráztunk volna.
Forrás: bunte
Fotó: archív