Akár indiai dahlt, mediterrán lencsesalátát vagy klasszikus magyar lencsefőzeléket készítünk, a lencse minden kultúrában megtalálta a helyét. Nem véletlenül: az egyik legősibb termesztett hüvelyes, tele értékes tápanyaggal és energiával.
Miért olyan egészséges a lencse?
Egy adag (körülbelül 200 gramm) főtt lencse 18 gramm növényi fehérjét tartalmaz – ez egy felnőtt napi szükségletének közel egyharmada. Emiatt a lencse a vegetáriánusok és vegánok egyik legfontosabb fehérjeforrása.
De nemcsak fehérjében, hanem rostban is gazdag: már egy adag is fedezi a napi ajánlott rostbevitel felét, segítve az emésztést és a bélflóra egészségét. Ráadásul hosszan tartó teltségérzetet biztosít, ami különösen hasznos, ha kiegyensúlyozott étrendre törekszünk.

Jöhet egy kvíz?
Tápanyagtartalma is lenyűgöző:
- a napi folsavszükséglet 90%-át,
- a vasbevitel közel felét,
- valamint jelentős magnézium- és káliummennyiséget is biztosít.
Tipp: a növényi vas felszívódását fokozza a C-vitamin. Ha lencsét friss paprikával, paradicsommal vagy citromlével tálalod, a szervezeted még jobban hasznosítja az ásványi anyagokat.
Jót tesz a szívnek, a vércukornak és a bolygónak is
A kutatások szerint a rendszeres hüvelyesfogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A lencsében található oldható rostok segítik a koleszterinszint természetes szabályozását, miközben stabilan tartják a vércukorszintet is – így nemcsak egészséges, hanem energiaszintünk is kiegyensúlyozott marad.
A lencse környezetbarát alternatíva az állati fehérjékkel szemben. Termesztése kevés vizet és energiát igényel, ráadásul javítja a talaj minőségét – igazi fenntartható fehérjeforrás a jövő konyhájában.
Melyik lencsét válaszd?
- Vörös lencse: gyorsan megfő, krémesre főzhető – ideális levesekhez, curryhez, vagy indiai dalhoz.
- Zöld lencse: tartja a formáját, remek salátákhoz és köretekhez.
- Fekete (beluga) lencse: enyhén diós ízű, elegáns választás hideg tálakhoz vagy mediterrán fogásokhoz.
Ha egy igazán gyors, tápláló és melengető vacsorát keresel, a lencse mindig jó döntés – akár húsmentes napokra, akár tudatos életmódhoz.
+1 tipp
Egy csepp olívaolaj, friss citromlé és aprított petrezselyem – és a legegyszerűbb lencsesaláta is mediterrán hangulatú lakomává válik.
Forrás: freizeit
Fotó: archív


