Egészség

Ez az olcsó magyar étel a világ egyik legegészségesebbje: jót tesz a szívnek és a koleszterinnek

A lencse igazi szupersztár az egészséges táplálkozásban. Szívbarát, jót tesz az emésztésnek, hosszan eltelít, és már évszázadok óta az egyik legfontosabb alapélelmiszer a világ minden táján.
lencsefőzelék sütőtökkel

Akár indiai dahlt, mediterrán lencsesalátát vagy klasszikus magyar lencsefőzeléket készítünk, a lencse minden kultúrában megtalálta a helyét. Nem véletlenül: az egyik legősibb termesztett hüvelyes, tele értékes tápanyaggal és energiával.

Miért olyan egészséges a lencse?

Egy adag (körülbelül 200 gramm) főtt lencse 18 gramm növényi fehérjét tartalmaz – ez egy felnőtt napi szükségletének közel egyharmada. Emiatt a lencse a vegetáriánusok és vegánok egyik legfontosabb fehérjeforrása.

De nemcsak fehérjében, hanem rostban is gazdag: már egy adag is fedezi a napi ajánlott rostbevitel felét, segítve az emésztést és a bélflóra egészségét. Ráadásul hosszan tartó teltségérzetet biztosít, ami különösen hasznos, ha kiegyensúlyozott étrendre törekszünk.

lencsefőzelék sütőtökkel
A lencse kiváló fehérje- és rostforrás

Jöhet egy kvíz?

Tápanyagtartalma is lenyűgöző:

  • a napi folsavszükséglet 90%-át,
  • a vasbevitel közel felét,
  • valamint jelentős magnézium- és káliummennyiséget is biztosít.

Tipp: a növényi vas felszívódását fokozza a C-vitamin. Ha lencsét friss paprikával, paradicsommal vagy citromlével tálalod, a szervezeted még jobban hasznosítja az ásványi anyagokat.

Jót tesz a szívnek, a vércukornak és a bolygónak is

A kutatások szerint a rendszeres hüvelyesfogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A lencsében található oldható rostok segítik a koleszterinszint természetes szabályozását, miközben stabilan tartják a vércukorszintet is – így nemcsak egészséges, hanem energiaszintünk is kiegyensúlyozott marad.

A lencse környezetbarát alternatíva az állati fehérjékkel szemben. Termesztése kevés vizet és energiát igényel, ráadásul javítja a talaj minőségét – igazi fenntartható fehérjeforrás a jövő konyhájában.

Melyik lencsét válaszd?

  • Vörös lencse: gyorsan megfő, krémesre főzhető – ideális levesekhez, curryhez, vagy indiai dalhoz.
  • Zöld lencse: tartja a formáját, remek salátákhoz és köretekhez.
  • Fekete (beluga) lencse: enyhén diós ízű, elegáns választás hideg tálakhoz vagy mediterrán fogásokhoz.

Ha egy igazán gyors, tápláló és melengető vacsorát keresel, a lencse mindig jó döntés – akár húsmentes napokra, akár tudatos életmódhoz.

+1 tipp

Egy csepp olívaolaj, friss citromlé és aprított petrezselyem – és a legegyszerűbb lencsesaláta is mediterrán hangulatú lakomává válik.

Forrás: freizeit 
Fotó: archív