Ezotéria

Karmikus kötelék, duálpárok, ikerlángok: innen ismerheti fel, hogy társába már az előző életében is szerelmes volt

Amikor társra vágyunk, mindannyian az „ő az, mindig is rá vártam!” érzését keressük. Ilyenkor szoktak sokan ikerlángokról vagy karmikus kapcsolatokról beszélni. De vajon mi rejlik pontosan az egyes fogalmak mögött?

Karmikus kötelék: Mintha régóta ismerném

Sokunkkal megtörtént már, hogy egy idegen iránt már a bemutatkozásnál rokonszenvet vagy ellenszenvet éreztünk. A „szerelem első látásra” élményét is ismerik néhányan. Az ezotéria szakértői szerint ez a déjà vu egyik formája. Valóban ismerhettük az illetőt előző életünkben, sőt nagyon erős érzelmi kötelék fűzött hozzá. Az iránta érzett szeretet, szerelem vagy akár gyűlölet rendkívül intenzív energiáját még a halál sem tudta feloldani, így a következő életben is megjelenik. Az ilyen múltbeli kötődésekből származó kapcsolatokat szokták karmikus kapcsolatnak hívni az ezotériában.

Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas

Híres példa erre Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones találkozása, akik a megismerkedésük után azt mondták: amikor megpillantották egymást, felismerték a másikat. Douglas arról beszélt, hogy ismerős volt neki Zeta-Jones hangja, a mozgása, a mozdulatai, és hirtelen biztos lett abban, hogy egy korábbi életben már találkoztak. A karmával foglalkozók szerint az ilyen találkozások nagy része beteljesül, és ha a szerelmesek házasságot kötnek, akkor minden hullámhegy és hullámvölgy dacára ritkábban válnak el.

Duálpárok: Újra egyesülve

Karmikus kapcsolatban akár az ellenségeinkkel is állhatunk. Azokat az embereket viszont, akikkel minden korábbi életünkben szeretet, szerelem kapcsolt össze bennünket, duálpároknak hívjuk. Egy inkarnáción belül többel is találkozhatunk. Szavakkal alig kifejezhető összetartozás fűzi össze ezeket az embereket, amely nem csak szerelemként nyilvánulhat meg. Gyakran például családtagokként jelennek meg egymás életében. Az őslelkek kettéhasadásáról szóló tanítások azt is leírják, hogy amikor az egész lélek két fele újra találkozik, végtelen boldogságot és egységet éreznek. A duálpárok tökéletesen kiegészítik egymást: ami az egyikben megvan, a másikból hiányzik, és fordítva. A szerelmi kapcsolatban ennek jutalma a tökéletes harmónia.

Ikerlángok: Pont olyan, mint én

Egyes tanítások szerint az őslelkek az első testet öltéskor kettéhasadtak: vannak lelkek, akik ekkor ugyanazt az energiát kapták, mint mi magunk. Ha egy ilyen lélekkel találkozunk, a spirituális tükörképünket látjuk, aki minden lelki tulajdonságában a hasonmásunk, gyakran zavarba ejtően ugyanolyan, mint mi. Ez a végtelen vonzalom szinte minden inkarnációjukban közel hozza az érintetteket, de sokszor „se vele, se nélküle” kapcsolat alakul ki köztük, épp az óriási hasonlóságnak köszönhetően. Az ikerláng-kapcsolat afféle dupla vagy semmi: ha a problémákat sikerül legyőzniük, a legmagasabb szintű szerelmet élhetik meg. Ám a legnagyobb fájdalommal is ez a kapcsolat járhat. Akárhogyan is alakul, mindenképpen fejlődésre ösztönzi a lelket. Az ikerlángok mindig érzik egymást, akár együtt vannak, akár nem.

Elizabeth Taylor és Richard Burton

Híres ikerláng-kapcsolat kötötte össze Elizabeth Taylort és Richard Burtont. Igazi „se veled, se nélküled” héjanász volt az övék, amelynek során kétszer kötöttek házasságot és kétszer váltak el. Mivel a viszonyuk megszakadt, valószínűleg egy másik életben újra összehozza majd őket a sors.

Lelki társak: A fejlődés a feladatuk

Az ezoterikus tanok szerint mindenkinek van lelki társa, akit még a születés előtt, lélekállapotban választ magának. A születéskor azonban minden olyan információ, amely a köztes létből származik, lecsiszolódik. Így aztán a konkrétumok helyett csak érzésekre, sugallatokra támaszkodhatunk. Rájuk hallgatva megtalálhatjuk az ideális partnert, a másik felünket, akivel tökéletes egységet alkothatunk. A lelki társakból lesznek azok a párok, akik már az első találkozásnál ismerik egymást, és harminc-negyven évig is békében, boldogságban élnek együtt. Felismerhető a lelki társunk az első pillantásra fellépő túláradó szeretetről, rajongásról, de akár a kezdeti, megmagyarázhatatlan ellenszenvről is – a lényeg, hogy erősek az érzelmeink. Ha képtelenek vagyunk ellenállni a másiknak, és csak rá tudunk gondolni, szintén lehet, hogy a lelki társunkkal van dolgunk. A karma törvénye szerint akivel sok a hasonló energiánk, azzal a sors akkor is összehoz majd, ha a világ két ellentétes felén élünk.

Napóleon és szerelme

A cél, hogy rendezzük az előző életbeli számlát, és együtt tegyünk egy nagy lépést a lelki fejlődés útján. A feladatunk az, hogy tudatosan dolgozzunk a kapcsolaton, és együtt egyre többé váljunk – akivel ez a fejlődés nem megy, az nem a lelki társunk, akármennyire is megvan köztünk a vonzalom. A viták azonban néha a lélektárs-kapcsolatokban is fellobbanhatnak, hiszen a konfliktusokból tudunk növekedni, ha jól kezeljük őket.

Úgy tartják, hogy a történelem leghíresebb lelkitárs-kapcsolata Napóleon és Joséphine szerelme volt. Bár Napóleon sorsában más módon is kódolva volt a bukás lehetősége, sokan úgy gondolják, valójában akkor áldozott le a szerencsecsillaga, amikor a dinasztiaalapítás kedvéért elvált szeretett feleségétől.

John Lennon is többször nyilatkozta, hogy Yoko Onóról azonnal tudta: benne lelki társra talált, míg a korábbi kapcsolataiban félembernek érezte magát. Arról is meg volt győződve, hogy Napóleonnak és Joséphine-nek ők a reinkarnációi.

Szöveg: Izing Klára

Fotó: Getty images, profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete