Ezotéria

Horoszkóp: birtokol és átformál a Szűz szülő, te is ilyen vagy?

Nehezen lehet egy Skorpiót eltéríteni attól a szilárd meggyőződésétől, hogy gyerekei számára csakis ő nyújthatja a legjobbat.

Milyen szülő a skorpió? (október 24.–november 22.)

A Skorpiót szülői szerepben is a másik birtoklásának és átformálásának igénye motiválja. A féltékenység e jegy alapvető tulajdonsága szülői szerepben is, gyakran alakulhatnak ki hatalmi harcok szülők és gyermekek között. Nem véletlen, hogy ennek a szülőalkatnak legnagyobb problémái a serdülő és felnőtt gyermekeivel vannak, mert nem tudja elfogadni azok függetlenségét. Ösztönösen ráérez a dolgokra, a helyzetekre és az emberekre, így gyermekeire is. Mindenkinél jobban átlát rajtuk, és sokszor leleplezi hazugságaikat, hibáikat.

A Skorpió-anya

A Skorpió-anya szilárd és erős, anyatigrisként kíséri végig gyerekei életét. Őt nem a kötelességtudata, inkább az érdeklődése vezérli szülőként is, a szerepjátszás távol áll tőle. Minden feladatát csak százszázalékos azonosulással tudja teljesíteni. Egy Skorpió sokkal közvetlenebb viszonyban áll érzelmeivel, mint tudatos döntéseivel. Gyerekéhez való viszonyát is ez jellemzi.

Nehezen lehet egy Skorpiót eltéríteni attól a szilárd meggyőződésétől, hogy gyerekei számára csakis ő nyújthatja a legjobbat. Láthatatlan „csápjaival” azonnal feltérképezi a külvilágot, különleges megérzőképességével pedig messziről kiszúrja a problémákat, így szinte szavak nélkül is tudja, mi zajlik a másik lelkében.

Léteznek azonban olyan Skorpió nők, akik hivatásukat az anyaságnál előbbre helyezik. Akadnak olyanok is, akik művészi érdeklődésüknek szentelik az életüket. Ennek
a szülőalkatnak zárkózottsága Levegő-alkatú és a külvilágra nyitott (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) kibontakozását akadályozhatja. A Tűz-alkatú Kosnak, Oroszlánnak és Nyilasnak pedig édesanyjuk pesszimista be-állítódása „nyesheti le szárnyait”.

A Skorpió-apa

A Skorpió a legszigorúbb szülőalkatok egyike. Becsvágyó természete nem viseli el a kudarcot, ezért családtagjai számára is magas mércét állít. Ellentmondást nem tűrő elvárásai frusztrálhatják az érzékenyebb gyerekeket, míg a keményebbeket hatalmi harcokra késztetik. Csatározásaik megterhelhetik a saját csillagjegyével, valamint az Oroszlán, a Bika és a Vízöntő gyermekekkel a kapcsolatait.

Mindazonáltal gyerekei általában elismerik és tisztelik. Emberismerete és éleslátása következtében a Skorpió az egyik legjobb problémamegoldó személyiség. Ez a tulajdonsága a nevelésben is eredményes lehet. Idősebb korban sok Skorpió hajlik a lustaságra, passzív megfigyelőként vesz részt családja életében. Bölcs tanácsaival ilyenkor is különleges ajándék gyerekeinek.

A Skorpió-gyerek nevelése

Már kicsi korától takarékosan bánik a szavakkal, ritkán közli észrevételeit, kitartó figyelme és mély érdeklődése azonban kiemeli a többiek közül. Egy Skorpiónak olyan erőteljes kisugárzása, odafigyelést igénylő arckifejezése van, hogy zárkózottsága ellenére is feltűnik mindenkinek. Egy kis Skorpió kutató szemei sokat elárulnak a külvilághoz való viszonyáról. Ennek az alapvetően bizalmatlan természetű gyereknek ösztönös önvédelmet jelent a hallgatás és a feszült figyelem. Soha nem lehet felszínes magyarázatokkal kielégíteni, mindent pontosan tudni akar.

Már kicsi korában elbűvölik az eszközök és rendszerek mechanizmusai, főként a bonyolult, nehezen kiismerhető működések kötik le a figyelmét. Hosszú időt képes azzal eltölteni, hogy rájöjjön bizonyos dolgok megoldására. A tanulásban kitartása és szívóssága felülmúlhatatlan, de csak azokban a tárgyakban, amik érdeklik. Gyakran már kisgyerekként kitűnő emberismerő, és azonnal megérzi, kivel áll szemben. Azokban a foglalkozásokban tud legjobban kibontakozni, amelyekben kutatóösztönét, irányító- és szervezőképességét, egyedülálló kitartását tudja alkalmazni. Számos Skorpió-szülött különleges életpályára hivatott, de nem elég szorgalmas. A szülőknek sokat kell noszogatniuk, sokszor fegyelmezniük is, hogy folyamatosan és jól teljesítsen. Ösztönös hatalomvágya már az óvodában is megnyilvánulhat. A szociális, közösségi magatartás elsajátítása sok kis Skorpió számára jelenthet nehézséget, és a beilleszkedése sokáig tarthat.

Mire ügyeljünk?

Gyerekként nem válik előnyére, hogy a rosszat, a gonoszat, a csúnyát is ismerni akarja, sőt, a világ árnyoldalai és mások számára félelmetesnek tűnő dolgai iránt élénk érdeklődést mutat. Mindent észlel a környezetében, az ellene irányuló gyanakvást és a legkisebb ellenszenvet is. Mint a harcias Mars bolygó gyermeke, ösztönösen megtorolja az ellene irányuló támadásokat. Bár tud kegyetlenül nyílt lenni, ha érdekei úgy kívánják, nem őszinte, és kerüli a nyílt konfliktusokat. Gyakran a háttérben húzódik meg, és onnan irányítja az eseményeket. Sok kis Skorpió egyenesen mestere a manipulációnak, és ha nem tanul a családban segítőkészséget, szeretetet, kegyetlenkedéssel hívja fel magára a figyelmet.

Nem képes arra, hogy a szeretett személyeken másokkal osztozzon, és ösztönösen riválist lát másokban. Tanítsuk meg arra, hogy jobban tudja kezelni hatalomigényét és féltékenységét, ugyanakkor biztosítsuk feltétlen figyelmünkről és szeretetünkről, különösen nehéz pillanataiban.

Fotó: pexels