ÚJHAGYMÁS ÚJKRUMPLIKRÉMLEVES, PIRÍTOTT BACONNAL
Hozzávalók:
- 50 dkg újburgonya
- 4 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldséglé
- 1,5 dl tejföl
- só, frissen őrölt bors
- negyed citrom leve
- olaj
- 6 szelet bacon
- 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítés:
- Az újkrumpli héját ledörzsöljük, a krumplit feldaraboljuk. A felkarikázott újhagymát 3-4 percig dinszteljük kevés olívaolajon, hozzáadjuk a megtisztított újburgonyát, sózzuk, 5 percig dinszteljük, beletesszük az 1 gerezd zúzott fokhagymát, majd felöntjük
a zöldséglével. Lefedve, takaréklángon puhára főzzük a burgonyát, majd botmixerrel krémesítjük, és fokozatosan, hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejfölt. Sóval, frissen őrölt borssal, kevés citromlével ízesítjük a levest. - A baconszeleteket zsiradék nélkül, serpenyőben ropogósra sütjük, konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk kihűlni, lecsöpögni róla a felesleges zsírt. A levest a morzsásra tört baconnel, frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.
KAPROS-ECETES ÚJKRUMPLISALÁTA MUSTÁROS CSIRKECOMBFILÉVEL
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb filé
- só, frissen őrölt bors
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál mustár
- 3 evőkanál olaj
- 80 dkg újkrumpli
- 2 evőkanál 10%-os ecet
- 1 csokor kapor
- 3-4 szál újhagyma
Elkészítés:
- A megmosott , szárazra törölt csirkecombokat alaposan körbesózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megkenjük a mustárral és az olajjal. Tálba tesszük, lefedjük, és hűtőszekrénybe tesszük pácolódni (akár egy napra). A megtisztított újkrumplit feldaraboljuk, majd bő, sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük. Még melegen tálba tesszük, öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, hozzáadjuk az ecetet, és megsózzuk. Hagyjuk ebben a lében kihűlni a krumplit. A kaprot és a fokhagymát apróra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, és a kihűlt krumplihoz keverjük.
- A bepácolt csirkecombokat forró faszenes grillen, kontaktgrillben vagy tapadásmentes serpenyőben oldalanként kb. 8 perc alatt
készre sütjük.
Kiemelt kép: Vrábel Kriszta