Málnás mézes piskótakocka vaníliakrémmel
Hozzávalók: (20 kockához
- a piskótához:
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál porcukor
- 4 db tojás
- 10 dkg liszt
- 2,5 dkg kakaópor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- a krémhez:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 kis tasak vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 20 dkg málna
- 1 tasak piros tortazselé
- fél dl málnaszörp
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a mézet és 1 evőkanál porcukrot habverővel habosra keverjük a tojássárgákkal. A fehérjét 1 evőkanál porcukorral kemény habnak felverjük.
- A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával. Óvatosan összeforgatjuk a fehéredésig kevert tojássárgával, és hozzákeverjük a felvert fehérjét.
- A tésztát vajazott, lisztezett, 25 x 35 cm-es tepsibe simítjuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük az előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni, majd két lapnak felvágjuk.
- A vaníliapudingot lábosba öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Melegítve sűrűre főzzük a pudingot, és a kettévágott süteménylapok közé töltjük.
- A málnát a sütemény tetejére szórjuk. Kis lábosba öntjük a málnaszörpöt, hozzáadjuk a tortazseléport, majd fokozatosan felöntjük 2,5 dl vízzel. Felforraljuk a zselét, a málnára kanalazzuk, és szeletelés előtt 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Szórt ribizlis túrós pite
Hozzávalók: (20 kockához)
- a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 púpozott evőkanál cukrozatlan sötét kakaópor
- csipetnyi só
- 1 evőkanál porcukor
- 12 dkg hideg vaj vagy margarin, felkockázva
- 1 db tojás
- a túrókrémhez:
- 50 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 30 dkg ribizli
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához a kakaóporral, a sóval, a porcukorral elkevert lisztet és a vajat robotgéppel morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és szintén morzsásra keverjük a linzertésztát, nem gyúrjuk össze. 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.
- Közben elkészítjük a túrókrémet: a túrót a tejföllel és a tojással együtt botmixerrel simára keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a citromhéjat.
- Egy 25 x 35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a morzsás tészta kétharmad részét a tepsibe tesszük, kézzel meglapogatjuk. Rá-simítjuk a túrókrémet, egyenletesen rászórjuk a ribizlit és a maradék tésztamorzsát.
- Betesszük az előmelegített sütőbe, és 30 35 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk hűlni, kockákra vágjuk, és megszórjuk porcukorral.
Grízes tejfölös piskótatekercs
Hozzávalók (12 szelethez)
- a piskótához:
- 10 dkg porcukor
- 4 db tojás
- 13 dkg liszt
- a töltelékhez:
- 8 dl tej
- 15 dkg búzadara
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 dl tejföl
- 1 db citrom reszelt héja
- 30 dkg ribizli
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a porcukrot habverővel habosra keverjük az egész tojásokkal. Addig keverjük, míg kifehéredik, és könnyű, krémes nem lesz (kb. 5 perc). Hozzászitáljuk a lisztet, és egyenletesen elkeverjük.
- Sütőpapírral kibélelünk egy nagyméretű tepsit, téglalap formában kb. 1,5 cm magasan szétkenjük rajta a piskótatésztát, majd 15 perc alatt készre sütjük a piskótát az előmelegített sütőben. Még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, majd így hagyjuk hűlni.
- A tejet nagy lábosba mérjük, elkezdjük melegíteni, kevergetés közben hozzászórjuk a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, és készre főzzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a tejfölt és a citrom reszelt héját.
- A piskótát óvatosan kitekerjük, leszedjük róla a sütőpapírt, megkenjük a grízes krémmel, egyenletesen megszórjuk a ribizlivel, és feltekerjük. 2-3 órán át hűtőben tartjuk a szeletelés előtt, és tálaláskor megszórjuk porcukorral.
Kiemelt kép: Vrábel Kriszta