Konyha

Bogyós piteálom: íme a legfinomabb málnás és ribizlis sütemények

Elkészíteni könnyű, ellenállni neki nehéz! A pitetésztát nem lehet elrontani, számtalan változata létezik, a benne sült gyümölcsök pedig különösen zamatossá teszik.

Málnás mézes piskótakocka vaníliakrémmel

Hozzávalók: (20 kockához

  • a piskótához:
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • a krémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 kis tasak vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg málna
  • 1 tasak piros tortazselé
  • fél dl málnaszörp

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a mézet és 1 evőkanál porcukrot habverővel habosra keverjük a tojássárgákkal. A fehérjét 1 evőkanál porcukorral kemény habnak felverjük.
  2. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával. Óvatosan összeforgatjuk a fehéredésig kevert tojássárgával, és hozzákeverjük a felvert fehérjét.
  3. A tésztát vajazott, lisztezett, 25 x 35 cm-es tepsibe simítjuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük az előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni, majd két lapnak felvágjuk.
  4. A vaníliapudingot lábosba öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Melegítve sűrűre főzzük a pudingot, és a ketté­vágott süteménylapok közé töltjük.
  5. A málnát a sütemény tetejére szórjuk. Kis lábosba öntjük a málnaszörpöt, hozzá­adjuk a tortazseléport, majd fokozatosan felöntjük 2,5 dl vízzel. Felforraljuk a zselét, a málnára kana­lazzuk, és szeletelés előtt 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Szórt ribizlis túrós pite

Hozzávalók: (20 kockához)

  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 púpozott evőkanál cukrozatlan sötét kakaópor
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 12 dkg hideg vaj vagy margarin, felkockázva
  • 1 db tojás
  • a túrókrémhez:
  • 50 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 30 dkg ribizli

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához a kakaóporral, a sóval, a porcukorral elkevert lisztet és a vajat robotgéppel morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, és szintén morzsásra keverjük a linzertésztát, nem gyúrjuk össze. 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a túrókrémet: a túrót a tejföllel és a tojással együtt botmixerrel simára keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a citromhéjat.
  3. Egy 25 x 35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a morzsás tészta kétharmad részét a tepsibe tesszük, kézzel meglapogatjuk. Rá-simítjuk a túrókrémet, egyenletesen rászórjuk a ribizlit és a maradék tésztamorzsát.
  4. Betesszük az előmelegített sütőbe, és 30 35 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk hűlni, kockákra vágjuk, és megszórjuk porcukorral.

Grízes tejfölös piskótatekercs

Hozzávalók (12 szelethez)

  • a piskótához:
  • 10 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • 13 dkg liszt
  • a töltelékhez:
  • 8 dl tej
  • 15 dkg búzadara
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 30 dkg ribizli

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskótához a porcukrot habverővel habosra keverjük az egész tojásokkal. Addig keverjük, míg kifehéredik, és könnyű, krémes nem lesz (kb. 5 perc). Hozzászitáljuk a lisztet, és egyenletesen elkeverjük.
  2. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyméretű tepsit, téglalap formában kb. 1,5 cm maga­san szétkenjük rajta a piskótatésztát, majd 15 perc alatt készre sütjük a piskótát az előmelegített sütőben. Még melegen feltekerjük a sütőpapírral együtt, majd így hagyjuk hűlni.
  3. A tejet nagy lábosba mérjük, elkezdjük melegíteni, kevergetés közben hozzászórjuk a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, és készre főzzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a tejfölt és a citrom reszelt héját.
  4. A piskótát óvatosan kitekerjük, leszedjük róla a sütőpapírt, megkenjük a grízes krémmel, egyenletesen megszórjuk a ribizlivel, és feltekerjük. 2-3 órán át hűtőben tartjuk a szeletelés előtt, és tálaláskor megszórjuk porcukorral.

 

Kiemelt kép: Vrábel Kriszta