Konyha Otthon

Mielőtt megtörténne a baj: így védje lakását a betörők ellen nyaralás alatt

Senki nem szeretné, ha a gondtalan, pihenéssel töltött napok után felfeszített ajtóra, kiforgatott fiókokra érne haza. Az éber szomszéd és a riasztó sokat segíthet, no meg néhány rafinált trükk, amivel elhitethetjük, hogy otthon vagyunk.

Fotók a közösségi oldalakon, nyitva felejtett ablak – ez csak kettő a leggyakoribb hibák közül, amelyeket elkövetnek a nyaralók, és amelyek komoly következményekkel járhatnak. Zöld Kornéllal, az EMA Credit ügyvezető igazgatójával, biztosítási szakértővel összegyűjtöttük, mit tegyünk, illetve mit ne tegyünk a nyaralás alatt.

NyaralásON?! – Inkább ne!

Érthető, ha az örömünket szeretnénk megosztani másokkal, de ha a közösségi oldalakon kihirdetjük, hogy végre elindultunk nyaralni, azt nemcsak a barátaink, de voltaképpen bárki elolvashatja.

– Nem szabad elfelejteni, hogy akadnak, akik a »NyaralásON« vagy az »Irány a Balaton!« üzeneteket úgy fordítják: »Sziasztok, betörők! Van egy hetetek kirámolni a lakást!« – magyarázza Zöld Kornél.

– A nyaralás időpontját, időtartamát és helyét tehát soha ne posztoljuk ki az üzenőfalunkra! Csak akkor osszuk meg az élményeinket másokkal, ha már hazaértünk!

Ha mégsem tudunk ellenállni a kísértésnek, készítsünk egy külön csoportot a szívünkhöz legközelebb álló ismerősökből, és minden esetben úgy posztoljunk, hogy csak ők lássák az üzeneteinket.

Szakértőnk arra is figyelmeztet, hogy nyaralástól függetlenül figyeljünk arra, milyen fotókat teszünk ki a lakásunkról, kertünkről, hiszen így könnyen felhívhatjuk az anyagi helyzetünkre az elkövetők figyelmét. Ne feledjük továbbá, hogy egyes levelezőprogramok is folyamatosan jelzik a tartózkodási helyünket!

Árulkodó kuka és postaláda

Ha hosszabb időre maradunk távol az otthonunktól, adjunk pótkulcsot valamelyik családtagnak vagy egy megbízható szomszédnak.

– Így meg tudjuk kérni őket, hogy időnként szellőztessenek, ürítsék ki a postaládánkat, locsolják meg a növényeket, kapcsolják fel a villanyt legalább egy rövid időre esténként – mondja a biztosítási szakember.

– A kukát is ki tudják tenni az utcára hulladékgyűjtési napokon, és természetesen este be is tudják húzni azt. Ha pedig baj történne, a tűzoltókat, rendőröket is be tudják engedni. Amennyiben valóban közvetlen a viszony, akár arra is megkérhetjük őket, hogy esős idő után nyírják le a füvet legalább az előkertben, hogy úgy tűnjön, otthon tartózkodunk.

A jó időzítés is lényeges

A kültéri mozgásérzékelő lámpák segítenek észrevenni az illetéktelen behatolókat, egy kamera vagy álkamera szintén távol tarthatja őket. Ma már léteznek olyan okos megoldások, amelyekkel akár a telefonunkról is tudjuk követni a kamerák felvételeit. Ha nem akarjuk, hogy a szomszéd rendszeresen bejárjon a lakásunkba, szerezzünk be egy időzítőkapcsolót, amely meghatározott időben fel-le kapcsolja a lámpákat, esetleg a tévét, amikor senki nincs otthon. A redőnyökkel is játszhatunk.

– Egyesek szerint nem szabad minden redőnyt lehúzni, függönyt elhúzni, zsalugátert becsukni, mert éppen ezzel hívjuk fel a figyelmet arra, hogy elmentek otthonról a házigazdák. Mások azt vallják, hogy a redőnyök megnehezítik a betörők dolgát. Szerintem a biztonsági redőnyt célszerű leengedni. A sötétítő függönyöket viszont ne húzzuk el, mert a betörés, jégeső ellen nem véd, viszont felhívja a figyelmet arra, hogy senki nincs otthon.

Utazás előtt

A legfontosabb, hogy minden ajtót és ablakot bezárjunk. Ennek ellenőrzésére az indulás előtti káoszban is mindig szánjunk időt! Érdemes továbbá kipróbálni azt is, hogy valóban működik-e a riasztó.

– Azt tanácsolom, hogy erre minimum 2-4 nappal korábban kerítsünk sort, így, ha hibát észlelünk, még lesz időnk, hogy szakembert hívjunk.

Év közben is érvényes

* A magas kőkerítés véd a kíváncsi tekintetektől, ám meggátolja, hogy a szomszédok észrevegyék az illetéktelen behatolót.

* A garázsba mindig álljunk be, hogy ne tudják kifigyelni, mikor vagyunk otthon, és mikor nem.

* Egy jó biztosítás aranyat ér, ha káresemény történik.

* Soha ne tartsunk otthon nagyobb összegű készpénzt, értékes ékszereket, csak akkor, ha van széfünk!

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete